[email protected]
5 trendet globale që duhet t’i dini për botën e lajmeve digjitale
shape
shape
shape
EDU

Është publikuar Raporti i Gazetarisë Digjitale 2023 i Institutit Reuters për Studime të Gazetarisë. Publikimi i raportit për vitin 2023 bazohet në një studim të 46 tregjeve në mbarë botën dhe paraqet gjetje që përfshijnë të dhëna nga më shumë se 93,000 përdorues të lajmeve digjitale.

Këtu janë pesë gjetjet dhe implikimet kryesore të raportit.

  • TikTok-u nuk është më një kanal anësor

Rëndësia dhe fuqia e TikTok, e cila e ka origjinën në Kinë, shihet qartë në raportin e ri. Hulumtimet tregojnë se TikTok është rrjeti social me rritjen më të shpejtë.

Një e pesta (20%) e moshave 18-24 vjeç preferojnë këtë platformë për lajme, ndërsa pothuajse gjysma e këtij grupi demografik (44%) përdorin rregullisht TikTok. Këto të dhëna ofrojnë prova të forta për mediat që kërkojnë të arrijnë audiencë më të re se prania në TikTok duhet të jetë pjesë e portofolit të tyre.

Në përgjithësi, TikTok përdoret më së shumti në pjesë të Azisë, Amerikës Latine dhe Afrikës, ndërsa popullariteti i platformës për lajme është më i lartë në Peru dhe Tajlandë (30% përdorim brenda jave). Kenia (29%) është menjëherë pas tyre.

Nga ana tjetër, TikTok nuk përqendrohet vetëm në “lajme argëtuese” dhe përmbajtje virale. Në disa tregje, përdoret gjithashtu si një kanal për të raportuar mbi politikën, lajmet shëndetësore dhe ngjarjet më të gjera gjeopolitike. Kuptimi i këtyre trendeve bëhet edhe më i rëndësishëm kur mendoni se redaksitë duhet të ofrojnë përmbajtjen e duhur për të shfrytëzuar potencialin e TikTok.

  • Dezinformimi në internet është një problem i madh

Më shumë se gjysma (56%) e pjesëmarrësve të studimit deklaruan se kishin vështirësi në dallimin midis fakteve dhe trillimeve në internet.

Ndërsa rrallëherë ka konsensus për mënyrën më të mirë për të luftuar këtë “problem”, organizatat e lajmeve mund të luajnë një rol të rëndësishëm në verifikimin, kontrollimin e fakteve, luftimin e keqinforimit dhe promovimin e aftësive të edukimit medial që përdoruesit e internetit duhet t’i zhvillojnë.

  • Në disa vende, interesimi i njerëzve për lajmet po bie

Përveç SHBA-së dhe Britanisë së Madhe, interesi për lajmet është në rënie edhe në vende si Argjentina, Franca dhe Spanja.

Mund të ketë disa arsye për këtë situatë. Shmangia e lajmeve mund të shkaktohet nga toni dhe stili i lajmit, rëndësia e tij dhe indiferenca ndaj temave të caktuara. Redaksitë që duan të ndryshojnë situatën duhet të merren me këto sfida.

Vendet që kanë parë një rënie të madhe të interesit për lajmet janë shpesh “vende të karakterizuara nga një nivel i lartë polarizimi politik”.

  • Mediat publike duhet të fitojnë më shumë zemra

“Transmetimet e shërbimit publik vazhdojnë të përballen me shqyrtimin dhe skepticizmin kritik, qoftë nga konkurrentët në sektorin privat, disa politikanë apo një segment i publikut”, thotë studimi. “Arritja dhe shërbimi për të gjithë popullsinë është një detyrë sfiduese, edhe kur misioni i shërbimit publik shoqërohet me fonde publike të konsiderueshme”.

Meqenëse shumë organizata të shërbimit publik përballen gjithmonë me presion nga tkurrja e kuletës publike, është e rëndësishme që këto organizata të kenë një gamë të gjerë mbështetjeje në të gjithë vendin. Nuk është e lehtë t’i informosh që të gjithë, por kjo është natyra e modelit të shërbimit publik.

Megjithatë, ofruesit e lajmeve të shërbimit publik do të duhet të vazhdojnë përpjekjet e tyre për të diversifikuar përmbajtjen e tyre (për sa i përket stilit, produkteve dhe gazetarëve që punojnë për ta) për të shmangur kritikat dhe kërcënimet financiare ndërsa vazhdojnë të gjejnë vendin e tyre në tregun digjital.

  • Konsumi i podkasteve të lajmeve duket të ketë stagnuar

Tifozët e podkastit kanë qasje në një larmi të jashtëzakonshme programesh. Në të njëjtën kohë, platforma është një mjedis jashtëzakonisht tërheqës për botuesit dhe reklamuesit, pasi është i orientuar drejt konsumatorëve më të rinj dhe më të pasur.

Megjithatë, megjithëse numri i njerëzve që dëgjojnë podkaste është rritur në pesë ose gjashtë vitet e fundit, numri i njerëzve që përdorin podkastet e lajmeve duket se ka mbetur mjaft i qëndrueshëm.

Duke pasur parasysh investimin që shumë media kanë bërë në podkast dhe vëllimin e podkasteve të reja të lajmeve të publikuara gjatë pesë viteve të fundit, të dhënat tregojnë se këto përpjekje jo gjithmonë i ndihmojnë ofruesit e lajmeve të gjejnë audienca të reja.

Kjo mund të jetë për shkak të bollëkut të podkasteve jo-lajme (mbani mend, numri i njerëzve që dëgjojnë të gjitha podkastet është rritur). Faktorët që lidhen me shmangien e lajmeve (stili, toni, rëndësia) mund të zbatohen gjithashtu këtu. Gjithashtu, numri i madh i podkasteve mund të mos jetë interesant për disa shikues.

Si rezultat, redaksitë mund të kenë nevojë të bëjnë më shumë, të investojnë më shumë në marketing dhe të diversifikojnë ofertat e tyre audio për të sjellë dëgjues të rinj në botën e podkasteve.

Artikulli i plotë në ijnet

Share With Others