[email protected]
EDU

Çka është deepfake?

Teknologjia e përdorur për të bërë këdo të bëjë ose të thotë gjëra që nuk i ka bërë kurrë mund të duket e ndërlikuar – por është shumë e arritshme. Gjithçka që nevojitet janë disa pamje vizuale ose një regjistrim i një zëri për të filluar krijimin e një realiteti alternativ. Kjo lloj përmbajtje e manipuluar […]

EDU

Le të flasim për edukimin medial

Çka është edukimi medial? Edukimi medial është aftësia për të hyrë, përdorur, vlerësuar, krijuar dhe marrë pjesë në media. Këto kompetenca konsiderohen si aftësi kyçe të shekullit të 21-të dhe një parakusht për një qytetari aktive dhe të plotë. Cili është qëllimi i edukimit medial? Qëllimi i edukimit medial është të rrisë ndërgjegjësimin e njerëzve […]

EDU

Rishikimi i javës: Lajme të rreme në mediat sociale, clickbait artikuj në portale informative, mashtrime me video deepfake

Lajmet e rreme kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Lajmet e rreme të publikuara në mediat sociale TikTok dhe Facebook ishin pretendime se do të ketë sulme dhe shumë viktima në veri të Kosovës, se pjesëtarë të grupit mercenar rus Wagner janë parë duke lëvizur nga Mitrovica në drejtim të […]

EDU

Katër argumente se pse duhet të shqetësohemi për ndikimin e Inteligjencës Artificiale (IA) gjeneruese në keqinformim

Shumë vëzhgues të shpërthimit aktual të inteligjencës artificiale gjeneruese shqetësohen për ndikimin e saj në mjedisin tonë të informacionit, me shqetësimet që ngrihen për rritjen e sasisë, cilësisë dhe personalizimit të keqinformatave. Shpjegimi i pretendimit: Për shkak të lehtësisë së qasjes dhe përdorimit, AI-të gjeneruese mund të përdoren për të krijuar keq-/dezinformata në shkallë me […]

EDU

Rëndësia e edukimit medial tek të rinjtë

Në një epokë ku informacioni përmbyt jetën tonë të përditshme përmes një morie kanalesh mediatike, rëndësia e edukimit medial nuk ka qenë kurrë më e thellë. Në thelb të kësaj aftësie jetike është aftësia për të shtruar dy pyetje themelore, duke formuar vetë themelin e rrugëtimit tonë të edukimit medial: “Cili është qëllimi i mesazhit […]

EDU

Shtatë lloje postimesh të dyshimta që përhapen me shpejtësi gjatë konfliktit

Edhe pse palët, koha dhe vendi ndryshojnë, konfliktet vazhdojnë të ndodhin. Pra, cilat janë llojet e informacionit të dyshimtë që mund të hasni gjatë periudhave të konfliktit dhe si mund të sigurohemi që të mos konsumojmë informacion të rremë? Momentet e krizës si konfliktet përshpejtojnë më tej përhapjen e informacionit të dyshimtë. Është e mundur […]

EDU

Rishikimi i javës: Lajme të rreme në TikTok, mashtrime me video-materiale të figurave publike, përmbajtje të paverifikuara në mediat sociale për konfliktin Hamas-Izrael

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e lajmeve të rreme në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Lajmet e rreme të publikuara në TikTok dhe portale të dyshimta kishin të bënin me temat si: imazhi me AI i stadiumit të Kombëtares së Shqipërisë, se tërmet i fortë e godet Shqipërinë, se Kosova po […]

EDU

Rishikimi i javës: Clickbait artikuj nga portale informative, dezinformata rreth konfliktit Izrael-Hamas, përmbajtje mashtruese në mediat sociale

Përmbajtjet clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Artikujt që janë vlerësuar si clickbait ishin lidhur me ngjarje të ndryshme kryesisht të publikuara në portale informative për raste tragjike, tërmete, skandale seksuale, humbje jete, plagosje, vrasje, që nuk kishin ndodhur në hapësirën shqipfolëse dhe nuk ju ishte bërë e ditur […]