[email protected]

Kosa e lirisë së shprehjes

Secili prej nesh duhet ta çojë përpara idenë e edukimit medial si ilaç për t’i rritur lirinë e mendimit, lirinë e shprehjes, lirinë e mediave, njëkohësisht për t’u larguar nga gjuha fyese, denigruese, kërcënuese. Rrjedhimisht, të mos shohim skena gjunjëzimi nëpër gjykata, si në rastet e Reshat Sadikit dhe Driton Malokut, që i kanosën deputetët […]

E lirë por e brishtë e aq më shumë e cenueshme

Opinion i shkurtër nga hibrid.info Liria e shprehjes është fondament i çdo shoqërie demokratike apo që synon demokracinë. Rrjedhimisht kjo ditë është shumë e rëndësishme, në mos më e rëndësishmja. Nga ajo që shihet e kuptohet, liria e shprehjes është avancuar shumë në pothuajse gjitha shtetet e shoqëritë e botës. Një shtytje të madhe drejtë […]

Centralizimi i informacionit

Artikull nga Festim Rizanaj Mediat digjitale, duke mundësuar qarkullimin e lirë të informacionit ka ndryshuar format e gazetave/lajmeve dhe kanë ndryshuar rrënjësisht gazetarinë tradicionale. Ky ndryshim nuk u kufizua vetëm në krijimin e lajmeve, por vazhdojë më shprehitë e marrjes së lajmeve ku më parë marrësit e lajmeve ishin lexues kurse sot përdorues. Si rezultat i […]

Njeriu prosumer në mediat sociale

Artikull nga Festim Rizanaj Evgeny Morozov vlerëson se “…në ditët e sotme, në çdo gjë ndërmjetëson Silicon Valley… Çdo çast që e kalojmë të zgjuar (ndoshta edhe duke fjetur), mund të kthehet në para. Për këtë arsye kërkohet nga ne që të jemi inovativë në të dhëna, që t’i japim formë data-portofolave tona. Dataizimi (kthimi në […]

EDU

Një lexim Barthesian i posterave dhe fotografive elektorale

Autor: Festim Rizanaj (Autori është doktorant në Gazetari në Universitetin Anadolu) Shfaqja e posterave politikë daton që nga revolucionet e shekullit të tetëmbëdhjetë dhe të nëntëmbëdhjetë. Gjatë Revolucionit Francez (1789–1799), posterat u shfaqën si një instrument i përdorur në betejën politike. Ato përdoreshin për të bërë njoftime dhe për të informuar rreth ngjarjeve.  Posterat me […]

Dezinformatat dhe dramatizimi nga mediet serbe dhe ruse për situatën e Veriut

Artikulli me përmbajtje keqinformuese nga mediumi Kurir.rs u korrigjua pas trajtimit nga hibrid.info (shih artikullin e korrigjuar këtu) Shkruan: Dren Gërguri Situata në veriun e Kosovës ka prodhuar një mori dezinformatash ditëve të fundit. Kanë qarkulluar dezinformata të ndryshme, por me qëllim të njëjtë, propagandimin lidhur me zhvillimet në pjesën veriore të shtetit të Kosovës. […]

EDU

Dr. Google

Shkruan: Albijona Hoxhaj Mënyra e marrjes së informacioneve rreth shëndetit ka ndryshuar në shumë aspekte përmes revolucionit digjital. Për shumicën e njerëzve, interneti është bërë ndalesa e parë ku ata mësojnë dhe lexojnë rreth simptomave, sëmundjeve e shëndetit. Qasja deri tek informacioni është me e lehtë se kurrë dhe me një kosto te ulët por, […]

Edukimi medial – një palë syze për të vendosur më mirë

Shkruan: Gentiana PaçariziUdhëheqëse e rubrikës EDU Koha më e mirë për t’i kushtuar rëndësi edukimit medial është pikërisht kjo nëpër të cilën po kalon Kosova. Në prag të zgjedhjeve të jashtëzakonshme dhe në mes të një pandemie globale, cilësia e informacioneve që i marrim është element kyç mbi qëndrimet, sjelljet dhe vendimet tona tani. Pak […]

Shënime për metodologjinë e verifikimit dhe denoncimit të dezinformatave

Shkruan: Alban Zeneli Në luftën kundër dezinformimit ose lajmeve të rreme, të publikuara në platforma të ndryshme, kryesisht online, është jashtëzakonisht e nevojshme që të ndiqet një metodologji e qartë për verifikimin dhe një unifikim të termave në denoncimin e këtyre fenomeneve, në mënyrë që ky proces të mos përfundojë vet në një gënjeshtër. Deri më […]

Translate »