[email protected]
Rreziku që vjen nga clickbait dhe si ta shmangni atë
shape
shape
shape
EDU

Mbrojtja kundër klikimeve: Kuptimi i rreziqeve të tij dhe mënyrave për t’i shmangur ato.

Në një moment ose në një tjetër, të gjithë kemi rënë pre e një titulli mashtrues, por me hapjen e artikullit zbuluam se jemi mashtruar, ose në rastin më të keq, na kanë mashtruar. Fakti është se kjo ndodh sepse clickbait është shumë i mirë për të bërë pikërisht atë që ka vendosur të bëjë – që është të na joshë, nën maskën e përmbajtjes së besueshme.

Përvoja e të qenit i mashtruar nga klikimi, së bashku me kohën e humbur në përmbajtje të parëndësishme ose të bujshme, mund të shkaktojë rritje të niveleve të stresit, ankthit dhe një ndjenjë të përhapur të të qenit i mbingarkuar, gjë që mund të ketë efekte negative në mirëqenien tonë të përgjithshme.

Pra, si e dalloni ndryshimin midis klikimeve dhe përmbajtjes që mund t’i besoni? Kjo recetë shpjegon rreziqet e mundshme të clickbait dhe ofron udhëzime se si ta shmangni atë. Është dhuruar me dashamirësi nga Eliza Williams, një konsulente dhe studiuese për përmbajtjen digjitale dhe mediat.


Hapi 1 – Çfarë është clickbait, dhe pse duhet të jem i kujdesshëm?

Clickbait mund të përkufizohet përgjithësisht si përmbajtje që ekziston për të tërhequr njerëzit në një faqe ose faqe të caktuar, por që nuk ka domosdoshmërisht ndonjë vlerë informative, ose është mashtruese.

Logjika ju thotë se kjo nuk është shumë për t’u shqetësuar, pasi supozojmë se thjesht mund të klikojmë nga faqja pa ruajtur informacionin e padëshiruar – pa dëm, pa faj. Por realiteti është se kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Në fund të fundit, nëse është një klikim i mirë, si ta dimë se informacioni nuk është i ligjshëm?

Këtu qëndron rreziku, pasi ne blejmë dhe përhapim informacione të rreme. Në rastin më të mirë, ne ndajmë një histori të diskutueshme thashetheme – në rastin më të keq, një propagandë e dëmshme, që ka potencialin të ndryshojë jetë.

Hapi 2 – Kushtojini vëmendje formulimit

Pra, si mund të shmangni rënien për klikime? Vendi më i mirë për të filluar është me gjuhën që së pari ju tërheq vëmendjen.

Një përmbajtje e tillë shpesh përdor tituj sensacional, të përbërë nga fjalë që janë intriguese dhe bindëse. Frazat hapëse mund të tingëllojnë diçka si “Nuk do të besoni …” ose “KY është rezultat i …”. Ato tingëllojnë shumë emocionuese, por zakonisht përmbajnë pak informacion se për çfarë do të ketë në të vërtetë përmbajtja, dhe nëse e bëjnë, shpesh është një pretendim që është thjesht kaq qesharak, saqë mendojmë se thjesht duhet të klikojmë. Mos harroni se përmbajtjet falas janë të rralla.

Në pjesën më të madhe, të vetmit njerëz që me të vërtetë duan të na japin pa marrë asgjë në këmbim janë miqtë dhe familja jonë – ndoshta një i huaj i sjellshëm, por definitivisht jo një biznes fitimprurës.

Mënyra më e mirë për të eliminuar kërcënimet e mundshme nga marrëveshjet e mira është të merrni parasysh motivin. Pyesni veten: “Pse kjo kompani dëshiron të më japë një pushim falas në këmbim të klikimit të lidhjes në bio?” dhe ju mund të zbuloni se, kur të mendoni për këtë, një pa pagesë e tillë do të nxirrte jashtë biznesit çdo kompani legjitime.

Hapi 3 – ​​Ki kujdes mediat sociale

Kur mendojmë për klikimet, ne priremi të mendojmë për titujt e revistave dhe ato mashtrime me email të padëshiruar shumë të njohura. Mediat sociale janë një kërcënim më i ri dhe për këtë arsye mund të jemi më pak të vetëdijshëm. Por, ashtu si mediat e tjera, platformat e mediave sociale janë të njohura për klikime – dhe madje mund të fshihen në profilet e shëndetshme të disa prej ndikuesve tanë më të dashur.

Kjo është diçka që duhet mbajtur parasysh kur blini në një prirje të caktuar ose kur blini një produkt të miratuar. Në fund të fundit, ne duam t’i përdorim hapësirat sociale për mirë – për t’u lidhur dhe për të frymëzuar – ndërkohë që jemi ende të vetëdijshëm se keqpërdorimi i tyre mund të jetë i dëmshëm.

Hapi 4 – Kërkoni burime alternative

Kur lexoni një pjesë të informacionit, përpiquni të gjeni burime të tjera që e vërtetojnë atë për t’u siguruar që është përmbajtje që mund t’i besohet. Gjithmonë sigurohuni që burimi juaj i dytë është ai që ju tashmë e dini se është me reputacion për një mënyrë të sigurt për të konfirmuar se informacioni është i besueshëm.

Fatkeqësisht, po bëhet gjithnjë e më e vështirë të shmangësh fare klikimin, kështu që është mirë të mendosh se si do t’i përgjigjesh një përmbajtjeje të tillë nëse ndodh që ta hasësh. Merrni parasysh mënyrat se si mund të verifikoni burimin e përmbajtjes – dhe nëse nuk mundeni, mendoni se si mund ta përpunoni dhe më pas hiqni dorë nga informacioni ndaj të cilave jeni ekspozuar, në një mënyrë që është e shëndetshme dhe e sigurt për veten dhe ata përreth jush.

Artikull i publikuar nga Recipesforwellbeing.org

Share With Others

Translate »