[email protected]
Deepfake: Elon Musk nuk ka folur në gjuhën shqipe
shape
shape
shape

Një llogari në TikTok ka publikuar një video-material në të cilën paraqitet Elon Musk, themelues i kompanisë SpaceX.

Në këtë video-material dëgjohet se Musk është duke folur në gjuhën shqipe. Por përmes aplikacioneve për ndërhyrje në video-përmbajtje që njihen si aplikacione deepfake, është vërejtur se materiali është manipuluar.

Përmes kërkimit dhe verifikimit të fakteve, përmes programit të automatizuar online “InVID”, hibrid.info ka gjetur video-materialin e publikuar në tetor të vitit 2022 nga një kanal në Youtube, në të cilën qartësohet se është një video (deepfake) e bërë si “test me software”.


Vegëza e postimit të publikuar në TikTok nga llogaria me emër “betimbytyqii1”:

https://www.tiktok.com/@betimbytyqii1/video/7284662680986635525?_r=1&_t=8gOBORDYoQI

Ky postim ka arritur të grumbullojë mbi 140 mijë shikime në TikTok. (shih fotografinë më poshtë)


Kanali në Youtube me emër “Elementi Shqip” në publikimin e këtij materiali, përveç që tregon se është një krijim “deepfake”, edhe bën thirrje që kjo video “të mos merret seriozisht”. (shih këtu)


Analiza:

Pas verifikimit të fakteve të kryer nga hibrid.info është vërtetuar se llogaria në TikTok ka publikuar një video-material i krijuar me inteligjencë artificiale, në të cilën shihet Musk duke folur në gjuhën shqipe.

Këtë video-material, llogaria e lartcekur e ka paraqitur si reale.

Bazuar në metodologjinë e punës, hibrid.info e vlerëson këtë video-material si “Mashtrim”.

Share With Others

Translate »