[email protected]
Shpërndahet përmbajtja e llogarisë satirike në emrin e Zelensky-t, me pretendimin se në Tiranë do të diskutohet edhe për çështjen e Kosovës
shape
shape
shape

Disa portale në gjuhën shqipe kanë publikuar dje (28 shkurt) një artikull me titull “​Samiti në Tiranë, Zelensky: Do të diskutojmë edhe për çështjen e Kosovës”.

Këto media iu kanë referuar një postimi në rrjetin social X (ish-Twitter).

Pas verifikimit të fakteve të kryer nga hibrid.info, është vërtetuar se llogarisë që iu kanë referuar mediat, përdorët kryesisht shpërndarje të përmbajteve satirike, duke pretenduar se është llogari e presidentit të Ukrainës, Volodymyr Zelensky “Volodymyr Zelensky, President of Ukraine (parody)”.

Pra, kjo deklaratë nuk është bërë nga ndonjë llogari zyrtare e presidentit ukrainas.


Vegëza e postimit të publikuar nga mediat online në gjuhën shqipe si “Paparaci.com”, “KosovaPress.com” e “Alsat.mk”:

https://paparaci.com/409219/samiti-ne-tirane-zelensky-do-te-diskutojme-edhe-per-ceshtjen-e-kosoves/

https://kosovapress.com/admin/samiti-ne-tirane-zelensky-do-te-diskutojme-edhe-per-ceshtjen-e-kosoves/


Vegëza e postimit në X (ish-Twitter) e publikuar nga llogaria parodike “Volodymyr Zelensky, President of Ukraine (parody)”:


Postimi i publikuar nga llogaria parodike “Volodymyr Zelensky, President of Ukraine (parody)”, i përkthyer në shqip:

Jam i lumtur që takohem me Ministrin e Evropës dhe Punëve të Jashtme të Shqipërisë @IgliHasani!

Ne do të diskutojmë çështjen e Krimesë, #Kosovës dhe mbështetjen për Ukrainën. #Shqipëria është një vend i pasur, ndaj shpresoj në pjesëmarrjen e saj financiare në forcimin e demokracisë dhe lirisë!


Pra, nga vegëzat e mësipërme mund të shihet se disa media online në gjuhën shqipe e kanë përdorur këtë përmbajtje si të mirëqenë, pra duke synuar ta paraqesin si qëndrim zyrtar të presidentit Zelensky. Mirëpo, disa prej tyre, me të kuptuar origjinën dhe autenticitetin e këtij postimi, e kanë larguar artikullin me këtë pretendim.

“Paparaci.com” e ka larguar këtë postim, por hibrid.info ka arritur të sigurojë imazhin nga ky artikull i publikuar nga ky medium. (shih fotografinë më poshtë)


Ndërsa artikulli i publikuar nga “Kosovapress.com” duket se është fshirë, por që në vegëzën (link) ka mbetur titulli nga ky publikim. (shih fotografinë më poshtë)


Pre e kësaj llogarie përveç mediave, ka rënë edhe Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme të Republikës së Shqipërisë, që e kanë bërë “repost” atë postim në X (ish-Twitter), e që më vonë duket se e kanë larguar. (shih fotografinë më poshtë)


Gjithashtu, edhe ekspertja për Ballkanin Perëndimor në Parlamentin Evropian, Federica Woelk, duket se ka rënë pre e këtij postimi të bërë nga kjo llogari satirike, duke komentuar “Please for #Kosova recognize all the efforts this country has been doing”, e përkthyer në shqip “Ju lutemi për Kosovën që të njihni të gjitha përpjekjet që ka bërë ky vend”. (shih fotografinë më poshtë)


Por çka ndodhi në fakt?

Zelensky aktualisht ëshë në vizitë në Shqipëri, në kuadër në samitit “Ukrainë – Evropa Juglindore” që po mbahet në Tiranë.

Pra, postimi i këtij profili në median social X, ka ndodhur një ditë para kësaj ngjarjeje/takimi politik. Duke qenë në vigjilje të këtij momenti të rëndësishëm, ky postim (cicërimë), morri më shumë vëmendje dhe, bëri që akterë të rëndësishëm të bien pre e kësaj përmbajtje, duke mos e verifikuar origjinën/autenticitetin e saj, pra duke e konsideruar si një qëndrim zyrtar të presidentit Zelensky.

Megjithatë, pas kontrollit dhe verifikimit të fakteve, hibrid.info sjellë agjendën zyrtare dhe ngjarjet e zhvillimet kryesore rreth këtij samiti të publikuar nga Radio Evropa e Lirë.

Gjithashtu, Hibrid.info ka hulumtuar në llogarinë zyrtare të Zelensky-t në X (ish-Twitter), që shihet se ai në asnjë nga postimet e tij të bëra për vizitën e tij në Shqipëri, nuk e ka përmendur Kosovën. (shih këtu dhe këtu)


Analiza:

Pas verifikimit të fakteve të kryer nga hibrid.info, është vërtetuar se disa media në gjuhën shqipe, Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme të Republikës së Shqipërisë, e ekspertja për Ballkanin Perëndimor në Parlamentin Evropian, Federica Woelk, kanë rënë pre e një llogaria satirike që mban emrin e presidentit ukrainas.

Përmbajtja satirike u mor si e mirëqenë nga mediat, që disa prej tyre më pas e larguan artikullin.

Gjithashtu, edhe Ministria e Jashtme e Shqipërisë e largoi “repost-in” në X (ish-Twitter).

Ndërsa komenti i Federica Ëoelk, deri në shkrimin e këtij artikulli, ende gjendet i postuar në këtë llogari parodike.

Bazuar në metodologjinë e punës, hibrid.info e vlerëson këtë si “Satirë” dhe “Përmbajtje e pa verifikuar”.


Arsyetimi:

Vlerësimi i “Satirës” përfshinë përmbajtjet informative të cilat përdorin mjetet letrare si talljen dhe ironinë për të interpretuar zhvillimet e ndryshme që ndodhin. Kjo në vetë nuk përbën problem përderisa bëhet e ditur se përmbajtja në fjalë është satirike apo publikuesi njihet si publikues satirik. Qëllimi i përfshirjes së këtij vlerësimi në metodologji është të tregohet se ky lloj i përmbajtjes në situata ta caktuara merret e mirëqenë pa marrë parasysh faktin se është përmbajtje satirike. Pra në raste të tilla, nëse një tekst nuk arrin të sqaroj se ka përmbajtje satirike, mund te kuptohet si i vërtetë dhe, si rrjedhojë, mund të krijojë opinion të gabuar tek audienca.

Vlerësimi “I pa verifikuar” u bëhet atyre përmbajtjeve informative që nuk ofrojnë informata të mjaftueshme për të konfirmuar pretendimet e bëra në raport, dhe të cilat nuk kanë mundur të verifikohen për shkak të rrethanave të caktuara (shpejtësisë, mungesës së burimeve) gjatë publikimit të përmbajtjes.

Share With Others

Translate »