Facebook duket se gabon kur e quan postimin e Ramës si përmbajtje të rreme

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama, ka publikuar një postim në profilin e tij zyrtar në Facebook lidhur me vendimin institucional të këtij shteti i cili parasheh që bartja e maskës të bëhet obliguese për qytetarët. Në këtë postim, kryeministri Rama ka bashkangjitur një album me fotografi që përshkruajnë gjendjen kritike me të cilën po ballafaqoheshin njerëzit nga e mbarë bota gjatë shpërndarjes së virusit të njohur si “Gripi Spanjoll” në vitin 1918, për të marr shkas që të obligojë bartjen e maskave.

I njëjti postim i Ramës i bërë më 15 tetor, është raportuar si përmbajtje e rreme në Facebook, bazuar në një hulumtim të bërë nga platformë e kontrollit të fakteve (fact-checking) në gjuhën angleze – checkyourfact.com.

Postimi i kryeministrit Edi Rama:  

MIRËMËNGJES😊dhe me këtë album të vitit 1918, kur pandemia zgjati 2 vjet, pati 3 valë, infektoi 500 milionë persona,…

Posted by Edi Rama on Wednesday, 14 October 2020

Mirëpo, pas një hulumtimi të hibrid.info, është parë se Facebook ka marr për bazë një hulumtim joadekuat për postimin e kryeministrit Rama. Hulumtimi i checkyourfact.com në fakt trajton një kontekst krejtësisht tjetër, që nuk ndërlidhet me autenticitetin e përmbajtjes apo të fotografive të postuara nga Rama. Hulumtimi i checkyourfact.com ka të bëjë me autenticitetin e një poezi për distancën sociale, shpërndarja e së cilës u bë virale në fillim të shpërndarjes së virusit Korona, me pretendimin se autorja e kësaj poezie është shkrimtarja franko-irlandeze, Kathleen O’Meara.

Disa postime bëjnë pretendimin se poezia është shkruar në 1869 pas urisë së patates në Irlandë në mesit të shekullit të 19-të. Në disa postime tjera thuhet kjo poezi u ribotua “gjatë pandemisë së 1919”, në kohën e shpërthimin të gripit spanjoll që filloi në 1918.

Në fakt, shumë platforma për kontroll të fakteve e raportuan këtë pretendim si të pavërtetë duke konstatuar se poezia nuk ishte e shkrimtares në fjalë në vitin 1869, por nga mësuesja e pensionuar amerikane nga Madison, Wisconsin me emrin Catherine (Kitty) O’Meara në mars të këtij viti (2020).

Edhe platforma checkyourfact.com trajton një postim të till nga nja profil i Facebook-ut, ku pretendohet se poezia në fjalë është publikuar në vitin 1869, dhe ku mundohet të tërhiqet paralele për masat e distancës shoqërore që praktikoheshin në kohën e “gripit spanjoll” dhe atyre të këtij viti (2020), gjatë pandemisë COVID-19.

Pjesë nga hulumtimi i checkyourfact.com:

Një postim viral në Facebook pretendon se shkrimtarja franceze-irlandeze Kathleen O’Meara shkroi poezinë “Në kohën e Pandemisë” në 1869.

Postimi pretendon se poezia rreth distancës shoqërore u shkrua fillimisht në 1869 nga Kathleen O’Meara dhe më vonë u ribotua gjatë pandemisë së “Gripit Spanjoll” që filloi në 1918.

Vendimi: I rremë

Mësuesja në pension Catherine O’Meara në të vërtetë e shkroi poezinë në Mars.

Vegza e hulumtimi të checkyourfact.com:

https://checkyourfact.com/2020/04/14/fact-check-poem-time-pandemic-catherine-o-meara/?fbclid=IwAR2JwtJ1HFL5NkS55_0Y_1PFCrchGfA0vlXhcg2uIp9BBif0Hct2tWdGPJ8


Analiza:

Sipas të gjitha gjasave, Facbook ka marr për bazë fotografinë hulumtimit të platformës checkyourfact.com, e cila ndodhët edhe në postimin e Ramës, kur ka vendosur ta quaj këtë postim si përmbajtje e rreme, që sipas hibrid.info del të jetë jashtë kontekstit të postimit të kryeministrit të Shqipërisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *