[email protected]
Hoteli i rrënuar nga tërmeti ekziston qe 20 vjet e jo që 3, siç pretendohet
shape
shape
shape

Disa mediume në gjuhën shqipe kanë publikuar dje dhe sot (6-7 janar) një artikull me pretendimin se një ndërtesë e “Trend Garden Residence”, e ndërtuar 3 vjet më parë në lagjen Yeşilyurt, në Malatya të Turqisë u shkatërrua nga tërmeti i fundit.

Në fakt, pretendimi se kjo ndërtesë është rrënuar nga tërmeti që preku disa zona të juglindjes së Turqisë dhe disa pjesë të Sirisë, është i vërtete. Megjithatë, pjesa tjetër e këtij pretendimi se ndërtesa e rrënuar është e re, e ndërtuar 3 vjet më parë, rezulton të jetë e pavërtetë.

Këtë e kanë vërtetuar disa kontrollues faktesh nga Turqia të cilët kanë faktuar se ndërtesa ekziston më së paku qe 20 vjet. (këtu, këtu)

Vegëzat e artikujve të publikuar në disa media në gjuhën shqipe:

https://www.syri.net/amp/index.php?id=568533&fbclid=IwAR0DQEmDGmxxSa_Mkd37jzpNFFTgoINLi34Z45T-BxJVYsX2DtdQiPXyGXg

https://www.tetovasot.com/2023/02/ndertesa-e-ngritur-3-vite-me-pare-u-palos-si-letra-nga-termeti-apokaliptik-ne-turqi-video/?fbclid=IwAR0h_5CxiH1f41nxshE0zO2yC-v4bF5uaYA-2HSiVvuAWCv5TaWZhT72MDg


Pretendimi se hoteli “Trend Garden Residence” i rrënuar nga tërmeti është ndërtuar që tre vite, për faktin se ky objekt ekziston më së paku 20 vjet.

Në një postim të shpërndarë nga një llogari në Twitter më 6 shkurt 2023, pretendohej se një banesë e shkatërruar në Malatya si pasojë e tërmetit që ndodhi në Kahramanmaraş më 6 shkurt 2023 ishte tre vjeç. (këtu)

Duke parë të dhënat e Google Earth të koordinatave ku ndodhet rezidenca, arrihet në përfundimin se një ndërtesë e të njëjtit lloj ka qenë e pranishme në vendndodhje që nga viti 2001.


Foto 1, 2, 3

Përveç kësaj, është e mundur të arrihen imazhe të vjetra të ndërtesës kur farmacitë nën rezidencë kërkohen në makinat e kërkimit. Kur krahasohen imazhet e vjetra me pamjet e reja, shihet se objekti nuk është prishur apo rindërtuar, por është rinovuar vetëm pamja e jashtme. (këtu, këtu)


Analiza:

Disa mediume në gjuhën shqipe kanë publikuar kanë publikuar një artikull me pretendimin se një hotel i ndërtuar tre vjet më parë u shkatërrua nga tërmeti.

Kontrolluesit e fakteve nga Turqia bëjnë të ditur se objekti në fjalë është rrënuar nga tërmeti, por nuk është e vërtetë që është ndërtuar qe tri vite, por ekziston më së paku qe 20 vite.

Bazuar në metodologjinë e punës, hibrid.info këtë pretendim e vlerëson si “përmbajtje e pa verifikuar”.


Vlerësimi:

Vlerësimi “I pa verifikuar” u bëhet atyre raporteve mediatike që nuk ofrojnë informata të mjaftueshme për të konfirmuar pretendimet e bëra në raport, dhe të cilat nuk kanë mundur konfirmojnë të njëjtat për shkak të mungesës ose mos-posedimit të burimeve të besueshme.

Share With Others

Translate »