[email protected]
Si të identifikoni lajmet e rreme në mediat sociale
shape
shape
shape
EDU

Vlerësoni motivet pas postimeve në internet dhe mësoni të dalloni përmbajtjen e rreme nga informacioni real.

Kur studiojnë ndarjen e lajmeve në mediat sociale në Mbretërinë e Bashkuar, studiuesit Andrew Chadwick dhe Cristian Vaccari thonë se “në sistemet e sotme mediatike njerëzit mund të kenë më shumë gjasa të ndeshen me informacione të rreme dhe mashtruese në baza ditore”. Dallimi midis lajmeve të besueshme dhe jo të besueshme në forumet publike është bërë një temë e diskutuar shpesh dhe herë pas here e paqëndrueshme gjatë viteve të fundit.

Media sociale është një pjesë pothuajse e pashmangshme e shoqërisë sonë tani – a mund të jetë një burim i besueshëm lajmesh? Jo gjithmonë. Këtu janë disa mënyra për të bërë dallimin midis keqinformimit dhe dezinformimit në mediat sociale, për të identifikuar “lajmet e rreme” dhe për të qëndruar të informuar saktë.


Keqinformimi dhe Dezinformimi

Kur shikoni se çfarë përbën “lajm të rremë” dhe se si shpërndahet në mediat sociale, ekzistojnë dy lloje informacionesh të rreme për të cilat duhet të dini – keqinformata dhe dezinformata. Studiuesit në Universitetin e Indianës zbuluan se këto dy lloje informacioni shpesh bëhen virale sepse “mbingarkesa e informacionit dhe hapësira e kufizuar e vëmendjes së përdoruesve kufizojnë kapacitetin e mediave sociale për të diskriminuar informacionin në bazë të cilësisë”.

Për shkak se media sociale është një platformë publike, kushdo – duke përfshirë mediat – mund të postojë çdo gjë pa qenë përgjegjës për verifikimin e fakteve. U mbetet përdoruesve të dallojnë keqinformimin kundrejt dezinformimit në burimet e tyre.

Keqinformata

Ajo që e dallon keqinformimin nga dezinformimi është qëllimi i personit ose burimit që e shpërndan atë. Në studimin e cituar më parë nga Universiteti i Indianës, keqinformatat klasifikohen si “përmbajtje të rreme ose mashtruese, duke përfshirë mashtrime, teori konspirative, raporte të fabrikuara, tituj të klikimeve dhe madje edhe satirë”. Keqinformimi nuk synon të mashtrojë qëllimisht. Në vend të kësaj, ai synon të formësojë ose ndryshojë opinionin publik për një temë të caktuar.

Dezinformata

Dezinformimi mund të përhapet duke përdorur shumë nga të njëjtat taktika si keqinformimi – mashtrime, klikim-karrem, raporte të fabrikuara. Dezinformimi është krijuar për të mashtruar. Studimi i Chadwick dhe Vaccari zbuloi se 24.8% e të anketuarve të tyre ndanë një lajm që ose mendonin se ishte i sajuar kur e panë ose e dinin se ishte i ekzagjeruar.

Ka një sërë arsyesh që llogaritë e individëve në mediat sociale apo edhe llogaritë e biznesit mund të përhapin dezinformata. Mund të jetë rritja e efektivitetit të marketingut të mediave sociale, rritja e trafikut të tyre në internet, ndërtimi i më shumë ndjekësve për faqen ose biznesi i tyre, nxitja e një reagimi emocional ose krijimi i një shpërqendrimi.

Dezinformimi mund të jetë i rrezikshëm në mediat sociale, sepse, siç u përmend më parë, sasia e madhe e informacionit atje dhe gjatësia e hapësirës së vëmendjes së lexuesve mund ta lejojnë atë të mos kontrollohet.


Nëse dëshironi të bëheni më të aftë për median dhe të jeni në gjendje të identifikoni lajmet e rreme, ka pyetje që mund t’i bëni vetes. Këto pyetje do të ndryshojnë në varësi të llojit të llogarisë që po ndiqni.

Llogaritë personale

Nëse jeni duke ndjekur një llogari personale dhe po pyesni veten për besueshmërinë e lajmeve që ndahen, është e rëndësishme të bëni pyetje dhe të bëni kërkime. Algoritmet e platformës së mediave sociale janë krijuar për mbajtjen dhe angazhimin e optimizuar të përdoruesve, dhe nuk janë në kërkim të keqinformatave ose dezinformatave. Disa pyetje që mund t’ju ndihmojnë të identifikoni lajmet e rreme janë:

  • A ka llogaria që ndau postimin aksione emocionale ose profesionale në këto pretendime?
  • Në çfarë përmbajtja ju kërkon të përqendroheni?
  • A është i arsyeshëm ky informacion?
  • A është me reputacion, apo citon burime me reputacion?
  • Pse është e vlefshme për llogarinë që e ka ndarë?

Llogari biznesi ose profesionale

Me një llogari biznesi ose profesionale, fokusi është i përqendruar te audienca. Faqet e mediave sociale të organizatave profesionale në mënyrë ideale duhet të jenë informuese për qëllimet dhe vlerat e biznesit. Ata duhet të angazhojnë klientë potencialë ose aktualë dhe të jenë të kujdesshëm që të mos i largojnë ata. Përveç pyetjeve që do t’i bëni një llogarie personale, duhet të bëni gjithashtu:

  • Si po i shërbej audiencës time?
  • A do të tjetërsojë kjo dikë në tregun tim kryesor?
  • Si reflekton kjo në reputacionin ose vlerat e biznesit tim?
  • A është kjo në kohë apo e rëndësishme për klientelën time?

Të biesh viktimë e dezinformatave ose lajmeve të rreme me një llogari profesionale ose biznesi mund të ketë pasoja serioze, kështu që të jesh i plotë dhe i kujdesshëm përpara se të postosh mund të shkojë shumë.


Fuqia e mediave sociale

Lufta kundër lajmeve të rreme në mediat sociale varet nga të kuptuarit e qëllimeve të posterave të tjerë dhe të vetë platformës. Platformat e mediave sociale fitojnë para duke i shitur të dhënat e përdoruesve kompanive të reklamave, kjo është arsyeja pse shpesh do të shihni reklama të përshtatura për interesat tuaja ose historinë e kërkimit.

Kjo është e rëndësishme të dihet për kontekstin. Si individ, të qenit i vetëdijshëm se lajmet që shihni në furnizimin tuaj filtrohen bazuar në të dhënat e mbledhura më parë, mund t’ju ndihmojë të jeni më të vetëdijshëm për paragjykimet tuaja të qenësishme. Nëse përfaqësoni një biznes që përdor mediat sociale si një platformë marketingu, është e rëndësishme t’i mbani postimet tuaja në përputhje me markën tuaj dhe të ndani gjëra në afatin tuaj kohor që ndërtojnë marrëdhënie me klientët, përputhen me vlerat tuaja ose shfaqin përmbajtje origjinale.

Lajmet e rreme në mediat sociale mund të jenë të pashmangshme. Por ju mund të ndihmoni në ndalimin e përhapjes duke menduar në mënyrë kritike. Mbani një nivel të shëndetshëm kurioziteti për atë që lexoni në burimin tuaj, kuptoni se si platformat e mediave sociale kurojnë atë që shihni dhe përdorni shpesh praktika investigative. Media sociale është një mjet i fuqishëm, si për bizneset ashtu edhe për individët, kur trajtohet me qëllimin dhe konsideratën e duhur.

Artikull i publikuar në platformën e automatizimit të postës elektronike dhe marketingut për bizneset në rritje Mailchimp.com.

Share With Others

Translate »