[email protected]
Cilat janë veglat e inteligjencës artificiale që mund të përdoren për ta luftuar video-dezinformimin?
shape
shape
shape
EDU

Artikull nga newslabturkey.org

Dezinformimi është një nga problemet më komplekse dhe më të përhapura të epokës sonë. Përhapja e shpejtë e informacioneve mashtruese dhe të rreme, veçanërisht në platformat e mediave digjitale, mund të çojë në mashtrimin në segmente të mëdha të shoqërisë.

Videot mund të jenë një bartës efektiv i këtij problemi të dezinformimit, sepse kombinimi i elementeve vizuale dhe audio krijon një ndikim më të fortë tek audienca. Kjo e bën edhe më të rëndësishme nevojën për të arritur informacionin e duhur. Këtu hyjnë në lojë veglat e inteligjencës artificiale.

Falë algoritmeve të avancuara dhe teknologjive të të mësuarit të thellë, është në thelb e mundur të zbulohet dhe filtrohet përmbajtja mashtruese.

Në këtë artikull, jam prezantuar disa vegla të inteligjencës artificiale që mund të përdoren për ta luftuar në mënyrë efektive video-dezinformimin, si funksionojnë dhe si mund të kontribuojnë.

Shtojca e verifikimit – WeVerify

Versioni i fundit i shtojcës së vlefshmërisë InVID-WeVerify përfshin disa vegla për të kontrolluar saktësinë e përmbajtjes vizuale. Përveç veçorisë së re CheckGIF, ai ka funksione të tilla si analiza e përmbajtjes së imazhit, njohja optike e karaktereve në imazhe dhe krahasimi i përmbajtjes me një bazë të dhënash të njohur të përmbajtjes së rreme. Ekziston edhe një video udhëzues në anglisht se si të përdoret aplikacioni, i cili mund të përdoret si një shtesë për shfletuesin Chrome.

Detektor Deepfake

Fatkeqësisht, krijimi i videove Deepfake po bëhet më i lehtë. Nuk keni më nevojë për aftësi teknike për të bërë një video të manipuluar. Thjesht ndiqni një udhëzim në internet dhe kaq mjafton.

Në të njëjtën kohë, videot po bëhen gjithnjë e më realiste. Njerëzit janë shumë më të paaftë se inteligjenca artificiale në njohjen e videove të rreme. Prandaj, tani është e mundur të manipulohen shoqëri të tëra pasi syri i lirë nuk mund të njohë më falsifikimet e thella. Është e mundur të filloni të trajtoni videot DeepFake duke shkarkuar një shtesë të thjeshtë të Chrome. Deepfake Detector ofron një zgjidhje efektive në këtë drejtim, veçanërisht për videot në YouTube.

Glorious ContextuBot | Shared Nation

Glorious ContextuBot është një mjet i fazës së hershme që ndihmon në zbulimin e burimit origjinal të skedarëve audio. Me teknologjinë e gjurmëve të gishtërinjve, ai synon të gjejë jo vetëm burimin origjinal të një pjese audio, por edhe kontekstin që e rrethon atë. Mjeti gjithashtu ndihmon për të gjetur se ku tjetër përdoret skedari audio.

Truepic

Me Truepic, gazetarët mund të verifikojnë saktësinë e përmbajtjes vizuale. Truepic Display siguron burimin dhe historinë e çdo skedari mediatik ndërsa Truepic Lens ofron metadatat e çdo skedari.

YouTube DataViewer

YouTube DataViewer i Amnesty International ndihmon në nxjerrjen e meta të dhënave të çdo videoje të ngarkuar në YouTube. Përdoruesit mund të gjejnë gjithashtu pjesë (sekuencën) të videos dhe ta kërkojnë atë imazh.

Share With Others