[email protected]
Fakt apo trillim? Si të mos bini në grackën e lajmeve të rreme
shape
shape
shape
EDU

Artikull i publikuar nga Telus.com

Në fillim të korrikut 2023, një njoftim lajmesh nga Shërbimi i Policisë Hamilton qarkulloi në lidhje me një mashtrim kripto. Dy adoleshentë kanadezë të njohur si Felon dhe Gaze mashtruan një viktimë në SHBA nga 4.2 milionë dollarë Ethereum dhe Bitcoin.

Disa organizata të lajmeve vendase dhe ndërkombëtare raportuan për këtë histori. Por gjeni se çfarë ndodhi? Ishte lajm i rremë. Hakerët mashtruan një adresë emaili të Shërbimeve të Policisë Hamilton (e maskuan komunikimin e tyre që të dukej sikur vinte nga një burim i besuar) dhe dërguan njoftimin e lajmeve të rreme.

Ka shumë lajme të rreme atje, duke e bërë të vështirë për këdo që konsumon media të deshifrojë faktin nga trillimi. Por është e rëndësishme të dini se si të njihni lajmet e rreme, të verifikoni atë që po lexoni, të shmangni burimet e pabesueshme dhe të ndani vetëm ato që janë me reputacion.

A është e vërtetë apo jo?

Lajmet e rreme janë një ombrellë e gjerë, e cila sipas Qendrës Kanadeze për Sigurinë Kibernetike përfshin:

Keqinformim: informacion i rremë i shpërndarë pa qëllimin e mashtrimit

Dezinformim: informacion i rremë që synon të mashtrojë ose manipulojë

Keqinformimi: i ankoruar në të vërtetën, por i ekzagjeruar deri në pikën ku mund të jetë mashtrues dhe të shkaktojë dëm ose dëm

Si mund të dalloni se çfarë është e vërtetë dhe çfarë është e rreme? Kjo është një pyetje vërtet e rëndësishme për t’u bërë – veçanërisht pasi të gjithë ne konsumojmë më shumë media në internet.

Në botën tonë digjitale, mund të duket sikur të gjithë janë ekspertë (mendoni fitnesin, shëndetin, udhëtimin, të qenit nënë për të përmendur disa) ose kanë një mendim për të ndarë. Ka kaq shumë interpretime të fakteve dhe kaq shumë opinione për kuptimin e këtyre fakteve. Dhe pastaj, ka edhe njerëz dhe grupe që synojnë të ndajnë lajme të rreme për të çuar përpara agjendat e tyre të dëmshme, për të shkaktuar dëm ose për të viktimizuar njerëz të pafajshëm.

Si bazë, Qendra Kanadeze për Sigurinë Kibernetike na kujton se informacioni i vlefshëm është faktikisht i saktë, bazuar në të dhëna që mund të konfirmohen dhe nuk janë mashtruese.

Duke u bazuar në këtë, Qeveria e Kanadasë ofron disa këshilla të shkëlqyera se si të identifikohen lajmet e mundshme të rreme. Jini të kujdesshëm ndaj përmbajtjes që:

Përpiqet të shkaktojë një reagim ose përgjigje të fortë emocionale

Bën pretendime të guximshme për tema të diskutueshme

Përfshin karrem për t’ju tërhequr të klikoni në lidhjen e dhënë (Merrni këtë ofertë fantastike! Shikoni këtë video të pabesueshme! Zbuloni vetë!)

Mbështet mbi informacionin e vlefshëm, por e ekzagjeron ose e shtrembëron atë

Shfaqet në platforma të njohura gjerësisht për përhapjen e dezinformatave

Këto këshilla janë të shkëlqyera për të rriturit, por ç’të themi për fëmijët në jetën tuaj? Fëmijët mund të mos kenë zhvilluar plotësisht aftësitë e të menduarit kritik që kanë shumë të rritur për të deshifruar se çfarë është e vërtetë dhe çfarë jo. Është e rëndësishme t’i ndihmojmë ata t’i përmirësojnë ato aftësi dhe të bëhen më të arsimuar në media me mjete të krijuara posaçërisht për ta. Partneri i TELUS MediaSmarts ofron katër hapa të thjeshtë për të ndihmuar të rinjtë dhe të rriturit “Të thyejnë falsifikimin” dhe të kuptojnë se çfarë është e vërtetë në internet:

Përdorni mjete për verifikimin e fakteve

Gjeni burimin origjinal

Verifikoni burimin origjinal

Kontrolloni burimet e tjera

Shmangia e kurthit të lajmeve të rreme

Mediat dixhitale dhe sociale ofrojnë mundësi të shkëlqyera për të eksploruar kuriozitetin tuaj për pothuajse çdo temë, për të qëndruar aktual me lajmet dhe për të mësuar. Si mund t’i shijoni ato mundësi në mënyrë produktive duke shmangur grackën e lajmeve të rreme?

Kërkoni legjitimitet: shumë lajme të rreme jetojnë në faqe interneti të falsifikuara (faqe mashtruese që paraqiten si legjitime) dhe llogari të rreme të mediave sociale. Si mund ta thoni? Me faqet e internetit, ju mund të kërkoni emrin e organizatës dhe të krahasoni sajtin ku jeni me faqen që shfaqet në rezultatet e kërkimit. Ju gjithashtu mund të bëni një kërkim domeni WHOIS për të verifikuar emrin e domenit dhe për të gjetur se kush e zotëron atë. Për profilet e mediave sociale, Better Business Bureau ofron disa këshilla të shkëlqyera për të dalluar llogaritë e rreme, duke përfshirë: kërkimin e kundërt të imazhit në foton e profilit për t’u siguruar që është origjinale dhe jo e kopjuar nga diku në internet, kontrolloni përmbajtjen për gabime drejtshkrimore, gabime shtypi, gramatikë të keqe ose përkthim i dukshëm i keq, kontrolloni nëse personi/organizata është verifikuar nga platforma (p.sh. një shenjë blu në Instagram) dhe kini parasysh nëse postimet përfshijnë pamje ekstreme, komente të dyshimta ose lidhje të dyshimta.

Unfollow (anuloje ndjekjen): nëse ndjek një llogari(a) të mediave sociale që poston vazhdimisht informacione negative ose të dyshimta nga burime jo të besueshme, anuloje ndjekjen. Ju keni fuqinë (në një farë mase) për të kontrolluar atë që shihni në burimet tuaja.

Mbështetuni në burime të besueshme: pavarësisht nëse është shëndeti, politika, ekonomia apo argëtimi, është e rëndësishme të kërkoni burime me reputacion. Përpiquni të gjeni tregime të paanshme të ngjarjeve ose zgjidhni dy ose tre burime që ofrojnë këndvështrime të ndryshme për një këndvështrim të plotë. Mos harroni, lajmet e rreme shpesh imitojnë lajmet legjitime dhe mashtrimi është delikat dhe shpesh i vështirë për t’u zbuluar.

Kontrollo përpara se të ndash: është kaq e zakonshme tani të ndash postime, histori dhe video që rezonojnë me ty. Por është e rëndësishme të jeni të përgjegjshëm kur ndani. Lexoni të gjithë historinë ose shikoni të gjithë videon në vend që thjesht të futeni në titull. Nëse e lexoni ose e shikoni dhe diçka ju duket e gabuar, verifikoni faktet përpara se t’i ndani. Snopes.com është një faqe e shkëlqyer e kontrollit të fakteve për t’ju ndihmuar të përcaktoni nëse diçka është fakt apo trillim.

Me vëllimin e madh të lajmeve të disponueshme dhe rritjen e gazetarëve të telefonave inteligjentë dhe ekspertëve të kolltukëve, është më e rëndësishme se kurrë të monitoroni konsumin tuaj të lajmeve dhe t’i qaseni me një sy kritik. Në një epokë me media dixhitale të ndryshme, të dish se si të dallosh faktin nga trillimi është një aftësi e rëndësishme për të qëndruar i informuar me përgjegjësi dhe për të ndaluar përhapjen e lajmeve të rreme dhe dëmin që mund të shkaktojë.

Share With Others