[email protected]
Si mund të dallohen imazhet e krijuara nga inteligjenca artificiale (AI)?
shape
shape
shape
EDU

Midjourney, DALL-E, DeepAI — imazhet e krijuara me mjete të inteligjencës artificiale po vërshojnë mediat sociale. Disa mbartin rrezikun e përhapjes së informacionit të rremë. Cilat imazhe janë reale dhe cilat jo? Këtu janë disa këshilla.

Në ditët e fundit, shumë nga këto imazhe janë bërë virale: arrestimi i presidentit rus Vladimir Putin, ose CEO i Tesla, Elon Musk, duke mbajtur dorën me CEO të General Motors, Mary Barra.

Problemi është se të dy imazhet e AI tregojnë ngjarje që nuk kanë ndodhur kurrë. E ndërsa disa nga këto imazhe mund të jenë qesharake, ato mund të paraqesin edhe rreziqe reale për sa i përket dezinformimit dhe propagandës.

Fotografitë që tregojnë arrestimin e politikanëve si Vladimir Putin apo ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, mund të verifikohen mjaft shpejt nga përdoruesit nëse kontrollojnë burime me reputacion të medias. Imazhet e tjera janë më të vështira, si ato në të cilat njerëzit në foto nuk janë aq të njohur.

Sidoqoftë, mjetet e AI bëjnë gabime, edhe nëse ato po zhvillohen me shpejtësi. Aktualisht, që nga prilli 2023, programe si Midjourney, DALL-E dhe DeepAI kanë defektet e tyre, veçanërisht me imazhet që tregojnë njerëzit.

Ekipi i verifikimit të fakteve të Deutche Welle (DW) ka përpiluar disa sugjerime që mund t’ju ndihmojnë të vlerësoni nëse një imazh është i rremë. Por një fjalë fillestare e kujdesit: mjetet e AI po zhvillohen aq shpejt sa këto këshilla pasqyrojnë vetëm gjendjen aktuale të punëve.

1. Zmadhoni dhe shikoni me kujdes 

Shumë imazhe të krijuara nga AI duken reale në shikim të parë.

Kjo është arsyeja pse sugjerimi ynë i parë është të shikoni nga afër foton. Për ta bërë këtë, kërkoni për imazhin në rezolucionin më të lartë të mundshëm dhe më pas zmadhoni detajet.

Zmadhimi i figurës do të zbulojë mospërputhjet dhe gabimet që mund të kenë mbetur të pazbuluara në shikim të parë.

2. Gjeni  burimin e imazhit

Nëse nuk jeni të sigurt nëse një imazh është i vërtetë apo i krijuar nga AI, përpiquni të gjeni burimin e tij.  

Ju mund të jeni në gjendje të shihni disa informacione se ku është postuar për herë të parë imazhi duke lexuar komentet e publikuara nga përdoruesit e tjerë poshtë figurës.

Ose mund të kryeni një kërkim të imazhit. Për ta bërë këtë, ngarkoni imazhin në mjete si Google Image Reverse Search, TinEye ose Yandex dhe mund të gjeni burimin origjinal të imazhit. 

Rezultatet e këtyre kërkimeve mund të tregojnë gjithashtu lidhje me kontrollet e fakteve të bëra nga media me reputacion, të cilat ofrojnë kontekst të mëtejshëm.

3. Kushtojini vëmendje përmasave trupore  

A kanë personat e paraqitur në përmasa të sakta trupore?  

Nuk është e pazakontë që imazhet e krijuara nga AI të tregojnë mospërputhje kur bëhet fjalë për përmasat, për shembull, me duart që janë shumë të vogla ose gishtat shumë të gjatë. Ose koka dhe këmbët nuk përputhen me pjesën tjetër të trupit.  

Ky është rasti me foton e mësipërme, në të cilën Putin supozohet të jetë gjunjëzuar para presidentit kinez Xi Jinping. Këpuca e personit të gjunjëzuar është në mënyrë disproporcionale e madhe dhe e gjerë. Koka gjysmë e mbuluar është gjithashtu shumë e madhe dhe nuk përputhet me pjesën tjetër të trupit në proporcion.

Lexoni më shumë rreth kësaj në kontrollin tonë të dedikuar të fakteve.

4. Kujdes nga gabimet tipike të AI  

Duart janë aktualisht burimi kryesor i gabimeve në programet e imazhit të AI si Midjourney ose DALL-E. 

Njerëzit shpesh kanë gishtin e gjashtë, siç është polici në të majtë të Putinit në foton tonë në krye.  

Ose edhe në këto foto të Papa Françeskut, të cilat me siguri i keni parë.

Por a e keni kuptuar se Papa Françesku duket se ka vetëm katër gishta në foton e duhur? Dhe a e keni vënë re se gishtat e tij në të majtë janë jashtëzakonisht të gjatë? Këto foto janë false. 

Gabime të tjera të zakonshme në imazhet e krijuara nga AI përfshijnë njerëz  me shumë dhëmbë , ose korniza të syzeve që janë çuditërisht të deformuara , ose veshë që kanë forma joreale, siç është imazhi i rremë i lartpërmendur i Xi dhe Putin. 

Brenda pak sekondash, gjeneruesit e imazheve, si p.sh. Random Face Generator,  krijojnë imazhe të rreme të njerëzve që as nuk ekzistojnë. Dhe edhe nëse imazhet duken në mënyrë mashtruese origjinale, ia vlen t’i kushtoni vëmendje formave të panatyrshme në veshë, sy ose flokë, si dhe deformime në syze ose vathë, pasi gjeneratori shpesh bën gabime. Sipërfaqet që reflektojnë, të tilla si vizoret e helmetës, shkaktojnë gjithashtu probleme për programet e AI, duke u shpërbërë ndonjëherë, si në arrestimin e supozuar të Putinit.

5. A duket imazhi artificial dhe i lëmuar?  

Në veçanti, aplikacioni Midjourney krijon shumë imazhe që duken shumë të mira për të qenë të vërteta.  

Ndiqni ndjenjën tuaj të brendshme këtu: A mund të jetë vërtet real një imazh kaq i përsosur me njerëz të përsosur?  

Lëkura e njerëzve në shumë imazhe të AI është shpesh e lëmuar dhe pa ndonjë acarim, madje edhe flokët dhe dhëmbët e tyre janë të përsosur. Kjo zakonisht nuk ndodh në jetën reale. 

Shumë imazhe kanë gjithashtu një pamje artistike, me shkëlqim dhe vezulluese që edhe fotografët profesionistë e kanë të vështirë ta arrijnë në fotografinë në studio. 

Mjetet e AI shpesh duket se dizajnojnë imazhe ideale që supozohet të jenë perfekte dhe të kënaqin sa më shumë njerëz të jetë e mundur.

6. Shqyrtoni sfondin 

Sfondi i një imazhi shpesh mund të zbulojë nëse është manipuluar.  

Edhe këtu objektet mund të duken të deformuara; për shembull, llambat e rrugëve.

Në disa raste, programet e AI klonojnë njerëzit dhe objektet dhe i përdorin ato dy herë. Dhe nuk është e pazakontë që sfondi i imazheve të AI të jetë i paqartë.

Por edhe ky turbullim mund të përmbajë gabime, si shembulli i mësipërm, i cili synon të tregojë një Will Smith të zemëruar në Oscar. Sfondi nuk është thjesht jashtë fokusit, por duket artificialisht i paqartë.

Konkluzioni

Shumë imazhe të krijuara nga inteligjenca artificiale aktualisht mund të fshihen me pak kërkim. Por teknologjia po përmirësohet dhe gabimet ka të ngjarë të bëhen më të rralla në të ardhmen. A mund të  na ndihmojnë detektorët e AI si Hugging Face  për të zbuluar manipulimin?

Bazuar në gjetjet tona, detektorët japin të dhëna, por asgjë më shumë.

Prandaj, në rast dyshimi, gjëja më e mirë që përdoruesit mund të bëjnë për të dalluar ngjarjet e vërteta nga falsifikimet është të përdorin sensin e tyre të shëndoshë, të mbështeten në media me reputacion dhe të shmangin ndarjen e fotove.

Burimi: DW

Share With Others