[email protected]
Imazhi që paraqet sheshin e Kievit “Maidan” të shkatërruar, është realizuar në vitin 2014
shape
shape
shape

Mediumi online “Kosovapost.net” ka publikuar sot (25 gusht) një artikull lidhur me sulmet ajrore me raketa dhe drone ndërmjet Ukrainës dhe Rusisë, të cilit i ka vënë fotografi jo adekuate.

Pas hulumtimit të hibrid.info përmes makinave digjitale të kërkimit, është vërtetuar se në këtë artikull është vënë fotografi jo adekuate, pasi e njëjta nuk paraqet agresionin rus që aktualisht po ndodhë në Ukrainë, por është realizuar në protestat e vitit 2014 në Kiev.


Vegëza e artikullit të publikuar në portalin “Kosovapost.net”:


Fotografia sjell imazhe të sheshit të Pavarësisë apo siç njihet ndryshe si sheshi “Maidan”.

Imazhi në të majtë është i Sheshit të Pavarësisë në Kiev përpara trazirave gjatë revolucionit Euromaidan kundër pushtetit të ish-Presidentit të Ukrainës – Viktor Yanukovych, ndërsa në anën e djathtë imazhi paraqet gjysmën e këtij sheshi të dëmtuar.

Fotografia është realizuar nga Olga Yakimovich për Reuters në vitin 2014. (shih këtu dhe këtu)


Analiza:

“Kosovapost.net” në një artikull të publikuar lidhur me disa sulme ajrore ndërmjet Ukrainës dhe Rusisë, ka përdorur një fotografi të vjetër të sheshit “Maidan” në Kiev, i cili shihet i shkatërruar.

Pas hulumtimit nga hibrid.info, është vërtetuar se fotografia nuk është aktuale dhe e njëjta është shkrepur në shkurt të vitit 2014 gjatë revolucionit “Euromaidan” kundër pushtetit të ish-Presidentit të Ukrainës, Viktor Yanukovych.

Bazuar në faktet e verifikuara nga hibrid.info, rezulton se përmbajtja e këtij postimi është “Gabim”.


Arsyetimi:

Vlerësimin “Gabim” e marrin raportet në media në të cilat redaksia e mediave bënë një gabim duke publikuar informacion të pasaktë ose duke transmetuar lajme të pavërtetuara nga një burim tjetër, pa qëllimin e qartë të dezinformimit të publikut.

Share With Others