[email protected]
Këshillat që Facebook jep për identifikimin e lajmeve të rreme
shape
shape
shape

Facebook ka kohë që ka të publikuar në Qendrën Ndihmëse “Help Centre” këshilla për përdoruesit e këtij mediumi social.

Në mesin e këshillave gjenden edhe ato për identifikimin e lajmeve të rreme, që mund të publikohen nga burime të ndryshme, të cilat e shfrytëzojnë këtë medium social për t’i shpërndarë ato.

Facebook qe një kohë të gjatë është duke u ballafaquar me fenomenin e shpërndarjes së lajmeve të rreme dhe dezinformimit. Përgjatë kësaj kohe, ky medium social është duke synuar që të gjejë forma për të luftuar përmbajtjen dezinformuese, përmes formave automatike dhe bashkëpunëtorëve e partnerëve.

Por, përpos kësaj, në “Help Centre” gjenden edhe disa këshilla për përdoruesit të cilat shërbejnë për identifikimin e dezinformimit.

Këshillat e Facebook për identifikimin e lajmeve të rreme, e publikuar në Help Center:

Ne jemi të përkushtuar për të reduktuar përhapjen e lajmeve të rreme në Facebook. Ne heqim llogaritë e rreme dhe prishim stimujt ekonomikë për njerëzit që ndajnë dezinformata. Ne përdorim gjithashtu sinjale, të tilla si reagimet nga komuniteti ynë, për të identifikuar histori që mund të jenë të rreme. Në vendet ku ne punojmë me kontrollues faktesh të pavarura të palëve të treta, historitë e vlerësuara si të rreme nga këta kontrollues faktesh shfaqen më poshtë në Furnizimet. Nëse faqet ose domenet krijojnë ose shpërndajnë vazhdimisht dezinformata, ne reduktojmë ndjeshëm shpërndarjen e tyre dhe heqim të drejtat e tyre të reklamimit. Ne po punojmë gjithashtu për të fuqizuar njerëzit që të vendosin vetë se çfarë të lexojnë, të besojnë dhe të ndajnë duke u dhënë atyre më shumë kontekst mbi historitë me mjete të tilla si artikuj të ngjashëm.

Mësoni më shumë për mënyrën e përballjes së fakteve “Facing Facts”, një film i shkurtër për luftën tonë kundër dezinformatave, ose Inside Feed, një faqe e dedikuar për të hedhur dritë mbi njerëzit dhe produktet e Facebook.

Ndërsa punojmë për të kufizuar përhapjen, këtu janë disa këshilla se çfarë duhet të keni kujdes:

  • Jini skeptik ndaj titujve. Lajmet e rreme shpesh kanë tituj tërheqës me të gjitha shkronjat e mëdha me pikëçuditëse. Nëse pretendimet tronditëse në titull tingëllojnë të pabesueshme, ndoshta janë.
  • Shikoni nga afër lidhjen. Një lidhje e rreme ose e ngjashme mund të jetë një shenjë paralajmëruese e lajmeve të rreme. Shumë faqe të lajmeve të rreme imitojnë burime autentike të lajmeve duke bërë ndryshime të vogla në lidhje. Mund të shkoni në sit për të krahasuar lidhjen me burimet e vendosura.
  • Hetoni burimin. Sigurohuni që historia të jetë shkruar nga një burim të cilit i besoni me një reputacion për saktësinë. Nëse historia vjen nga një organizatë e panjohur, kontrolloni seksionin e tyre “Rreth” për të mësuar më shumë.
  • Kujdes nga formatimi i pazakontë. Shumë faqe të lajmeve të rreme kanë gabime drejtshkrimore ose paraqitje të vështira. Lexoni me kujdes nëse i shihni këto shenja.
  • Merrni parasysh fotot. Lajmet e rreme shpesh përmbajnë imazhe ose video të manipuluara. Ndonjëherë fotografia mund të jetë autentike, por e marrë jashtë kontekstit. Mund të kërkoni për foton ose imazhin për të verifikuar se nga ka ardhur.
  • Inspektoni datat. Lajmet e rreme mund të përmbajnë afate kohore që nuk kanë kuptim, ose data të ngjarjeve që janë ndryshuar.
  • Kontrolloni provat. Kontrolloni burimet e autorit për të konfirmuar se ato janë të sakta. Mungesa e provave ose mbështetja në ekspertë të paidentifikuar mund të tregojë një lajm të rremë.
  • Shikoni raportet e tjera. Nëse asnjë burim tjetër lajmesh nuk raporton të njëjtën histori, mund të tregojë se historia është e rreme. Nëse historia raportohet nga burime të shumta që ju besoni, ka më shumë gjasa të jetë e vërtetë.
  • A është historia një shaka? Ndonjëherë, lajmet e rreme mund të jenë të vështira për t’u dalluar nga humori ose satira. Kontrolloni nëse burimi njihet për parodi dhe nëse detajet dhe toni i tregimit sugjerojnë se mund të jetë vetëm për argëtim.
  • Disa histori janë qëllimisht të rreme. Mendoni në mënyrë kritike për tregimet që lexoni dhe shpërndani vetëm lajme që e dini se janë të besueshme.

Share With Others