[email protected]
Mësime elementare të lajmeve dhe edukimit medial
shape
shape
shape
EDU

Literatura mbi lajmet dhe mediat fillon me aftësitë dhe strategjitë themelore që nxënësit duhet të mendojnë në mënyrë kritike për lajmet, imazhet dhe videot që shohin në internet. Në botën tonë, ne ndeshemi me informacione të reja gjatë gjithë kohës dhe nuk ka fuqi më të madhe se aftësia për të filtruar, dalluar dhe përdorur atë informacion. Të mendosh në mënyrë kritike do të thotë të dish se nga vijnë lajmet, për çfarë qëllimi shërbejnë dhe sa të besueshme janë. Disa nga elementet kryesore për të mësuar se si të mendosh në mënyrë kritike janë:

Ta citojmë burimin

Me kaq shumë informacion në dorën e tyre, ndihmojini studentët të mësojnë se çfarë do të thotë “të japim kredi” kur përdorin përmbajtje që gjejnë në internet. Duke marrë rolin e një detektivi, studentët do të mësojnë pse është e rëndësishme të jepet merita dhe mënyrat e duhura për ta bërë atë kur përdorin fjalë, imazhe ose ide që u përkasin të tjerëve.

A është të besosh duke parë?

Uebi është plot me foto, madje edhe video, që janë ndryshuar në mënyrë digjitale. Dhe shpesh është e vështirë të dallosh atë që është e vërtetë dhe atë që është e rreme. Ndihmojini studentët të bëjnë pyetje kritike se përse dikush mund të ndryshojë fillimisht një foto ose video.

Të drejtat dhe përgjegjësitë e një krijuesi

Është e zakonshme që fëmijët të përdorin imazhet që gjejnë në internet për projekte shkollore ose thjesht për argëtim. Por fëmijët shpesh nuk e kuptojnë se cilat imazhe janë në rregull për t’u përdorur dhe cilat jo. Ndihmojini studentët tuaj të mësojnë për të drejtat dhe përgjegjësitë që kanë kur bëhet fjalë për imazhet që krijojnë dhe përdorin.

Leximi i lajmeve në internet

Fëmijët gjejnë dhe lexojnë lajme në shumë mënyra të ndryshme. Por studimet tregojnë se ata nuk janë shumë të mirë në interpretimin e asaj që shohin. Si mund t’i ndihmojmë ata të përmirësohen? Mësimi i studentëve rreth strukturës së artikujve të lajmeve në internet është një vend i rëndësishëm për të filluar.

Ju nuk do ta besoni këtë!

Interneti është plot me tituj tërheqës dhe imazhe skandaloze, të gjitha për të na bërë kuriozë dhe për të tërhequr vëmendjen tonë. Por fëmijët zakonisht nuk e kuptojnë: ajo që klikoni nuk është gjithmonë ajo që merrni. Tregojuni studentëve mënyrat më të mira për të shmangur klikimet në internet.

Artikull i publikuar në Commonsense.org

Share With Others

Translate »