[email protected]

Përmbledhje nga viti 2020: Kosova dhe rajoni, “tokë e pëlleshme” për lajmet e rreme nga Serbia e Rusia

Kosova ka vazhduar të jetë temë e rëndësishme për krijimin e lajmeve kontroverse dhe të pavërteta në mediat pro-qeveritare serbe e ruse, duke përcjellë agjendë shtetërore propaganduese. Momentet historike dhe ngjarjet e rëndësishme politike në dhe rreth Kosovës, kanë vazhduar të interpretohen njëanshëm nga mediat e afërta me pushtetin në Serbi dhe seksionet e mediave […]

Twitter nga java e ardhshme fillon me reduktimin dhe largimin e lajmeve të rreme rreth vaksinave COVID-19

Twitter të mërkurën njoftoi se, duke filluar nga java e ardhshme, do të nisin me politikat e reduktimit dhe, në disa raste heqjen e publikimeve që përmbajnë keqinformim të dëmshëm në lidhje me vaksinat Covid-19. Në mënyrë të veçantë, Twitter kanë njoftuar se do të marrin masa ndaj pretendimeve të rreme që sugjerojnë se imunizimet […]

Mediat në Kosovë publikojnë këshilla mjekësore me burime të pa verifikuara

Mediat online, por edhe ato tradicionale në Kosovë, jo rrallë herë publikojnë artikuj me këshilla mjekësore, të pabazuara në asnjë hulumtim apo studim. Në shumicën e rasteve ato janë përkthime nga mediat e huaja, mirëpo shumë rrallë gjejmë edhe burimin e informacionit, apo studimit të cilit i referohen. Së fundmi, portali “Telegrafi.com”, në rubrikën e […]

Teknika për të identifikuar një lajm të rremë të prezantuar nga BBC (Video)

Sa më shumë që rritet trafiku i shpërndarjes së lajmeve të rreme nëpër platformat online, aq më shumë zhvillohen teknikat për të verifikuar legjitimitetin e tyre. Zhvillimi i teknologjisë dhe i hapësirës digjitale ka përparësitë dhe mangësitë e veta. Avancimi i platformave online, përkundër që ka lehtësuar mënyrën e shpërndarjeve të lajmeve të rreme, të […]

Translate »