[email protected]
TikTok vs. Gazetaria
shape
shape
shape
EDU

Artikull nga newslabturkey.org

Siç dihet, TikTok, një nga platformat me rritje më të shpejtë në botë, ka qenë instrumental në shpërndarjen e lajmeve dhe, më e rëndësishmja, historive dhe ideve njerëzore për shumë tema, si pandemia e Covid-19 dhe lufta në Ukrainë. Shumë institucione të mirëformuara dhe gazetarë të pavarur janë të bindur për fuqinë e platformës dhe po përpiqen të përshtaten me të.

Fakti që shumë institucione dhe gazetarë, veçanërisht shembulli i Associated Press  (AP), kanë provuar fatin në TikTok, na tregon edhe një herë se kushdo që dëshiron të jetë në mediat e lajmeve duhet t’u përshtatet kushteve të epokës, dëshirave dhe orientimeve të audiencës. Nga ana tjetër, megjithëse e kuptojmë se TikTok mund të jetë një burim i rëndësishëm fuqie për gazetarët, ne mbajmë parasysh se sa e rëndësishme është t’i jepet përparësi shqetësimeve etike, verifikimit dhe kontrollimit të fakteve.

 Përderisa TikTok është i dashur dhe i paraqitur për prezantimin e tij tërheqës, ka gjithashtu shqetësime për besueshmërinë e informacionit dhe potencialin për dezinformim dhe keqinformim. Për të qenë i sinqertë, këto shqetësime janë të kënaqshme. Sepse kjo mungesë besimi na tregon se sa të ndjeshëm jemi për dezinformimin dhe etikën gazetareske.

TikTok në Raportin e Lajmeve Digjitale 2022 të Institutit Reuters

Duke u fokusuar në prodhimin e përmbajtjes për TikTok nga botuesit dhe disa krijues të pavarur lajmesh, hulumtimi përfshin ndjekjen e aktivitetit të botuesve në më shumë se 40 vende, si dhe intervista me disa nga organizatat më të suksesshme të lajmeve si Washington Post, Sky News dhe Le Monde rreth mësimeve kryesore të tyre. Ndërsa publikon raportin, Reuters vë në dukje se, duke përmendur shpejtësinë marramendëse të platformës, të dhënat duhet të trajtohen si një fotografi që shpresojmë të përmbajë informacione që do të jenë të dobishme për organizatat e lajmeve, rregullatorët dhe studiuesit, në vend që ta shohin atë si një hulumtim gjithëpërfshirës.

Pikat kryesore nga raporti janë si më poshtë:

  • Gati gjysma (49%) e publikuesve kryesorë të lajmeve tani postojnë rregullisht përmbajtje në TikTok, sipas listimeve nga Raporti i Lajmeve Digjitale 2022, i cili mbulon 44 tregje. Shumica e publikuesve janë të rinj në platformë, shumë prej të cilëve iu bashkuan TikTok vitin e kaluar.
  • Mediumet e lajmeve janë të magjepsura nga platforma, e cila po tërheq vëmendjen nga një audiencë në rritje me shpejtësi dhe nga popullsia më e re, por në të njëjtën kohë ruajnë dëshirën për të ofruar lajme të besueshme mes frikës së përhapur nga keqinformimi në platformë. 
  • Dhe, sigurisht, miratimi i TikTok-ut nuk ka ndodhur në mënyrë të barabartë në të gjithë globin. Shumica dërrmuese e publikuesve indonezianë (90%), australianë (89%), spanjollë (86%), francezë (86%), Mbretëria e Bashkuar (MB) (81%) dhe SHBA-të (77%) përdorin llogari aktive në TikTok; Organizatat e lajmeve në Japoni (31%), Itali (29%), Danimarkë (27%) dhe Bullgari (7%) ishin më të ngadalta në kalimin në platformë.
  • Sigurisht, ka nga ata që përpiqen të mbajnë sa më shumë distancën mes tyre dhe TikTok. Disa institucione dhe individë janë të shqetësuar se platforma është e bazuar në Kinë dhe për pasojat e mundshme për lirinë e shprehjes. Ka edhe nga ata që kanë frikë se “TikTokizing the news” rrezikon të banalizojë histori të rëndësishme dhe të minojë modelet e biznesit që varen nga trafiku i referimit nga rrjetet sociale.
  • Procesi i marrjes së statusit “të verifikuar” në TikTok nuk është gjithashtu një proces shumë i rregulluar. Hulumtimi tregon se shumë botues, veçanërisht jashtë SHBA-së dhe Evropës Perëndimore, me një histori të fortë të përmbajtjes së besueshme, duke përfshirë kontrollin e gabimeve, nuk kanë marrë ende një shenjë blu.
  • Së fundi, të intervistuarit që morën pjesë në hulumtim deklarojnë se duan që TikTok të ofrojë më shumë rëndësi, më shumë transparencë, mundësi më të mira për fitim parash dhe akses në të dhëna më të detajuara demografike. Shumë janë të pakënaqur që TikTok ndonjëherë heq ose kufizon aksesin në lajmet e forta nga llogaritë e tyre, duke argumentuar se ofruesit e ligjshëm të lajmeve duhet të trajtohen ndryshe.

Share With Others

Translate »