[email protected]
Lajmet e rreme: Pse njerëzit u besojnë, si përhapen dhe si të ballafaqohemi me to
shape
shape
shape
EDU

Artikull i publikuar nga Syracuse University

Profesorët e iSchool ndajnë hulumtimet e tyre mbi ndikimin e dezinformatave dhe çfarë mund të bëjmë për të.

Mediat informative dhe mediat sociale kanë kontribuar në rritjen shpërthyese të lajmeve të rreme dhe informacioneve të rreme vitet e fundit.

Por nëse një gjë është bërë gjithnjë e më e qartë, është se lajmet e rreme mund të kenë pasoja shumë reale, shumë të rrezikshme.

Ne folëm me Jeff Hemsley, Josh Introne, Bei Yu dhe Lu Xiao – secili prej tyre profesor këtu në Shkollën e Studimeve të Informacionit të Universitetit të Sirakuzës – për të gërmuar në natyrën e lajmeve të rreme dhe çfarë mund të bëjmë të gjithë për të zbutur ndikimin e tyre.


Pse njerëzit besojnë lajmet e rreme?

Është një gjë të dëgjosh diçka që nuk është e vërtetë. Është tjetër ta besosh. Janë këto besime që çojnë në veprim, të cilat mund të kenë pasoja pozitive dhe negative.

Josh Introne, Asistent Profesor i Studimeve të Informacionit në iSchool, studion se si sistemet tona të besimit ndikojnë në historitë dhe informacionin që zgjedhim t’i pranojmë si të vërteta.

Hulumtimi i tij shqyrton sistemet e besimit – grupe besimesh të ndërlidhura që ka të ngjarë të ndodhin së bashku – brenda popullatave të caktuara.

Ai thotë, për shembull, se një person që beson se Akti i Kujdesit të Përballueshëm ishte një hap i rëndësishëm në përmirësimin e kujdesit shëndetësor, ka gjithashtu të ngjarë të mbështesë kontrollin e armëve si një mjet për të trajtuar dhunën me armë.

Introne ia atribuon ndjeshmërinë individuale të njerëzve ndaj informacionit të rremë sistemeve të tyre të besimit dhe fisnimit – një gjendje ku identiteti i grupit bëhet më i rëndësishëm se identiteti i individit.


Si përhapen lajmet e rreme?

Lajmet e rreme nuk janë thjesht një fenomen në internet. Siç e bëjnë të qartë ngjarjet si “Pizzagate” dhe stuhia e vitit 2021 në Kapitolin e SHBA-së, një lajm i rremë i përhapur mund të rezultojë në veprime të dhunshme dhe pasoja fatale.

Jeff Hemsley, Profesor i Asociuar i Studimeve të Informacionit në iSchool, argumenton se shumë raste të lajmeve të rreme, të tilla si ato të shpërndara nga presidenti Trump, janë në të vërtetë thjesht propagandë – informacione të shtrembëruara që publikohen për përfitime politike të dikujt.

Dhe nëse është një reklamë gazete e kohës së luftës ose një postim në dukje i pafajshëm në mediat sociale, propaganda është e suksesshme vetëm në masën që përhapet.

“Gjërat që priren të përhapen janë gjëra që janë të jashtëzakonshme. Të shquara thjesht do të thotë që njerëzit po flasin për të. Dhe ky është viralitet”, tha ai.

Lajmet e rreme shpërndahen sepse shpesh janë inflamatore në një farë mënyre. Kjo e bën atë emocionuese dhe ia vlen të flitet për të.

“Bota mund të ndryshojë si rezultat i ngjarjeve virale”, tha Hemsley.

“Nëse del se gënjeshtra është më seksi se e vërteta, atëherë ne jemi në rrezik të minojmë vetë demokracinë tonë”.


Si mund t’i dalloni lajmet e rreme në internet?

Disa informacione të rreme janë rezultat i një gabimi të sinqertë. Shumica e lajmeve të rreme, nga ana tjetër, prodhohen me qëllimin për të mashtruar.

Ky është ndryshimi midis informacionit të gabuar (të sinqertë) dhe mosinformimit (mashtrues).

Bei Yu dhe Lu Xiao, të dy profesorë të asociuar të studimeve të informacionit në iSchool, studiojnë teknikat e bindjes dhe se si ato përdoren për të përhapur raste të dezinformimit.

Këtu janë disa gjëra që ata thonë se mund të bëni për të dalluar lajmet e rreme në internet.

Këtu, ata ndajnë pesë teknika që rekomandojnë për të identifikuar lehtësisht kur një pjesë e informacionit është e rreme ose është prodhuar për të mashtruar, dhe si të siguroheni që paragjykimi juaj të mos pengojë të dini kur informacioni nuk është i vërtetë.


Çfarë mund të bëni për këtë?

Përhapja e lajmeve të rreme, së bashku me vëllimin e madh të informacionit me të cilin ndërveprojmë çdo ditë, mund ta bëjnë të vështirë të kuptosh se çfarë është e vërtetë dhe çfarë jo. Kur bëhet fjalë për informacione të rreme dhe veçanërisht dezinformata, pasojat mund të jenë fatale.

Këtu janë disa veprime të thjeshta që të gjithë mund të bëjmë për të marrë kontrollin e informacionit në jetën tonë dhe për të zvogëluar ndikimin që mund të kenë lajmet e rreme në botën reale:

  • Mësoni si të dalloni dezinformimin dhe qëllimin pas tij
  • Merrni përgjegjësi dhe vlerësoni në mënyrë kritike informacionin që marrim
  • Empati me njerëzit që nuk ndajnë bindjet tona

Kur bëjmë përpjekje për të kërkuar të vërtetën, ne angazhohemi për të avancuar një botë të ndërtuar mbi ndershmërinë, transparencën dhe ndoshta më e rëndësishmja nga të gjitha, besimin mes njëri-tjetrit.

Share With Others