[email protected]
Pretendohet pa fakte se varrezat serbe në jug të Mitrovicës janë dëmtuar nga shqiptarët
shape
shape
shape

Mediat serbe “Republika.rs” dhe “Alo.rs” kanë publikuar sot (5 nëntor) një artikull lidhur me dëmtimin e varrezave serbe në jug të Mitrovicës duke pretenduar se ky veprim është kryer nga shqiptarët e Kosovës.

Artikujt e publikuar nga mediat serbe mbajnë titujt, “TERROR PËR SERBËT NË MEMORIAL! Shqiptarët e Kosovës në Mitrovicën e Jugut shkatërruan varret, njerëzit në lot ndezën qirinj për të dashurit e tyre!” dhe “PËR SHQIPTARËT ASGJË SËSHTË E SHENJTË! Shkatërruan monumente në varrezat serbe në jug të Mitrovicës” .

Artikujt bazohen në lajmin e përgatitur nga portali në gjuhën serbe “Kosovo-online.com” ndërlidhur me dëmtimin e varrezave të komunitetit serb në jug të Mitrovicë, në të cilën nuk potencohet apo theksohet diku se ky veprim është bërë nga shqiptarët.


Vegëzat e artikujve të publikuar në “Republika.rs” dhe “Alo.rs”:

https://www.republika.rs/vesti/politika/393457/albanci-unistili-groblje-u-mitrovici-na-zadusnice

https://www.alo.rs/vesti/kim/689431/kosovo-i-metohija-groble-srbi/vest


Pjesë të artikullit të publikuar në “Republika.rs” dhe “Alo.rs”:

Serbët që erdhën sot në mëngjes në varrezat në Mitrovicën e Jugut për shkak të shërbimeve përkujtimore të Mitrovsk, ata gjetën monumente të shkatërruara, varre të mbipopulluara. Varrezat u shkatërruan, monumentet u rrëzuan ose u vodhën dhe u morën, dhe e vetmja mënyrë për të shkuar në varreza është transporti i organizuar dhe një udhëtim i përbashkët në memorialin e Mitrovdanit. (Republika.rs)

Serbët të cilët erdhën sot në mëngjes në varrezat në Mitrovicën Jugore për memorialin e Mitrovicës gjetën monumente të shkatërruara dhe varre të mbipopulluara. Varrezat u shkatërruan, monumentet u rrëzuan ose u vodhën dhe u morën, dhe e vetmja mënyrë për të shkuar në varreza është transporti i organizuar dhe një udhëtim i përbashkët në memorialet e Mitrovdanit. (Alo.rs)


Pretendimet e mediave serbe se varrezat e familjarëve serbë në jug të Mitrovicës janë dëmtuar nga shqiptarët e Kosovës nuk është i bazuar në ndonjë fakte konkret. Familjarët e personave të varrosur në këto varrezave të dëmtuara nuk e theksojnë faktin se ky veprim është kryer nga shqiptarët.


Edhe lajmi i përgatitur nga mediumi në gjuhën serbe “Kosovo-online.com” e që mediat serbe “Alo.rs” dhe “Republika.rs” i janë referuar,  nuk e potencon as në titull e as në përmbajtje të artikullit pretendimin se dëmtimi i varrezave është bërë nga shqiptarët.(këtu)


Analiza:

Mediumet serbe “Republika.rs” dhe “Alo.rs” kanë publikuar një artikull lidhur me dëmtimin e varrezave serbe në jug të Mitrovicës me pretendimin se ky veprim është kryer nga shqiptarët.

Artikujt janë të bazuar në një lajm të publikuar nga mediumi në gjuhën serbe “Kosovo-online.com” në titull apo përmbajtjen e së cilës nuk thuhet se ky akt është kryer nga shqiptarët.

Në bazë të metodologjisë së punë, hibrid.info vlerëson se këto pretendime janë të pabazuara dhe klasifikohen “përmbajtje e pa verifikuar”.


Arsyetimi:

Vlerësimi “I pa verifikuar” u bëhet atyre raporteve mediatike që nuk ofrojnë informata të mjaftueshme për të konfirmuar pretendimet e bëra në raport, dhe të cilat nuk kanë mundur konfirmojnë të njëjtat për shkak të mungesës ose mos-posedimit të burimeve të besueshme.

Share With Others

Translate »