[email protected]
Shtatë lloje postimesh të dyshimta që përhapen me shpejtësi gjatë konfliktit
shape
shape
shape
EDU

Edhe pse palët, koha dhe vendi ndryshojnë, konfliktet vazhdojnë të ndodhin. Pra, cilat janë llojet e informacionit të dyshimtë që mund të hasni gjatë periudhave të konfliktit dhe si mund të sigurohemi që të mos konsumojmë informacion të rremë? Momentet e krizës si konfliktet përshpejtojnë më tej përhapjen e informacionit të dyshimtë. Është e mundur të renditim se cilat postime duhet t’i qasemi me dyshim duke ekzaminuar llojet, kanalet, ndërveprimet dhe aktorët e dezinformatave të përhapura në internet gjatë konflikteve?

1) Pamjet e vjetra ose të rreme të operacionit që pretendohet se janë nga zona e konfliktit përhapen shumë shpejt 

Kur lajmet për konfliktin dalin për herë të parë, postimi i parë që duhet të aktivizojë muskulin tuaj të dyshimit është video ose fotot që pretendohet se janë nga vendi i ngjarjes. Dhjetëra imazhe të atribuara gabimisht nga konfliktet e kaluara mund të jenë udhërrëfyesi ynë ndërsa luftojmë imazhet që hasim  në konfliktet aktuale ukrainas-ruse. Ankthi, trishtimi, frika dhe nxitimi që ndiejmë në momentet e krizës mund të na e bëjnë më të lehtë pëlqimin dhe ndarjen e përmbajtjes që hasim. Është e rëndësishme të sigurohemi që imazhet që hasim janë të sakta përpara se të fillojmë t’i ndajmë dhe t’i shpërndajmë ato me mirëbesim.

2) Imazhet e vjetra të vdekjes, lëndimit ose shkatërrimit që pretendohet se janë nga vendi i ngjarjes ka të ngjarë të zgjojnë emocionet tuaja.

Një shembull tjetër i atribuimit të rremë që duhet gjithashtu të vlerësohet janë imazhet e vdekjes, lëndimit ose shkatërrimit që mund të jenë emocionalisht sfiduese dhe nxitëse për përdoruesit. Në momente që mund të kenë pasoja shkatërruese, si konflikti, motivimi pas shfaqjes së shkatërrimit dhe humbjeve është në fakt njerëzor. Megjithatë, ne duhet të sigurojmë saktësinë e çdo imazhi të shpërndarë dhe të përfshijmë një paralajmërim për dhunën që ato përmbajnë.

3) Mund të lindin fushata të dyshimta bamirësie që ngacmojnë mbështetjen tonë

Përpara se të shpërndani këto dhe thirrje të ngjashme për donacione, është e dobishme të siguroheni për besueshmërinë e institucioneve që qëndrojnë pas tyre.

4) Mund të përhapen informacione interesante historike të fabrikuara për palët ose ngjarjen

Momentet e krizës krijojnë një bazë të përshtatshme për rritjen e ndërveprimit të informacionit “interesant” që do t’ju mungonte lehtësisht nëse do t’i takoni në një ditë të zakonshme. Është koha e duhur për të ndarë histori të pabaza për jetën e liderëve që janë palë në konflikt apo deklarata të shpikura nga emra të famshëm për konflikte dhe luftëra. Postime të tilla në dukje të padëmshme mund të bëhen një mjet për shtrembërimin e së vërtetës dhe thellimin e polarizimit.

5) Deklaratat partizane nga vende të tjera ose persona të famshëm mund të jenë të pabaza

Nevoja që palët të dinë se nuk janë vetëm dhe të ndihen më të forta mund të përhapë shpejt thirrje të rreme për mbështetje nga figura të njohura ose vende të tjera që nuk janë palë në konflikt.

6) Deklaratat për konfliktin mund të shtrembërohen

Ndërsa shqyrtojmë shpjegimet që na duhen për të kuptuar pasigurinë e krijuar nga konfliktet, është e nevojshme të sigurohemi që të dëgjojmë ekspertët dhe autoritetet e fushës, si dhe të sigurohemi që fjalët e këtyre emrave të mos shtrembërohen. Urgjenca e konfliktit ose ndërveprimit të nxitur nga kriza grabitqarët mund të bëjë që deklaratat e zyrtarëve të rezonojnë ndryshe nga ajo që thuhet në të vërtetë.

7) Lajmet për vdekjet e njerëzve të lidhur me krizën mund të jenë të pabaza

Edhe në një ditë kur gjithçka po shkon normalisht, përhapja e lajmeve të rreme të vdekjeve, të cilat kanë një shkallë të lartë ndërveprimi, mund të rriten me shpejtësi me erën e konflikteve.

Artikulli i plotë në teyit.org

Share With Others

Translate »