[email protected]
Çka është teknostresi dhe si ta shmangim atë
shape
shape
shape
EDU

Koha e përdorimit të përditshëm të pajisjeve elektronike vazhdon të rritet në shumicën e shtëpive dhe kjo tashmë po krijon probleme të lodhjes digjitale: të ashtuquajturën teknostres.

Për çfarë bëhet fjalë? Emërtimi Teknostres, “i referohet stresit specifik që rrjedh nga futja dhe përdorimi i teknologjive të reja në punë, i cili sjell efekte negative psikosociale që rrjedhin nga përdorimi”. Në mënyrë të veçantë, ai konsiston në një përshtatje të dobët për t’u marrë me teknologjitë e reja në një mënyrë të shëndetshme.”

Nëse puna, koha e lirë dhe komunikimet ndërpersonale tani përqendrohen gjithnjë e më shumë në ekrane, a mund të jetë kjo mbingarkesë e lidhjeve të vazhdueshme ndër një nga lodhjet më tipike të kohës sonë?

Këtë e konsideron psikologja klinike Aurora Gómez Delgado , e cila shpjegon se “teknostresi është një temë konstante në terapi”, veçanërisht që nga ardhja e pandemisë. Në këtë fushë, ajo nxjerr në pah rreziqet e “lodhjes së informacionit”, të prodhuar nga akumulimi i madh i lajmeve dhe përmbajtjeve të disponueshme me klikimin e një butoni në sferën digjitale dhe, më konkretisht, në rrjetet sociale.

“Në një kontekst pasigurie, truri ynë fokusohet në kërkimin e të gjithë informacionit të mundshëm për të qenë në gjendje të përshtatet me mjedisin dhe të mbijetojë. Mediat iu përkushtuan publikimit të të gjitha llojeve të informacionit të mundshëm. Dhe kjo ishte bomba perfekte: një nevojë për informacion, një lehtësi për t’u aksesuar dhe izolim që për shumë njerëz nënkuptonte se dritarja e tyre e vetme drejt

Si mund ta luftojmë këtë prirje? Eksperti na jep një sërë çelësash që mund të na ndihmojnë kur bëhet fjalë për shkëputjen dhe përdorimin e pajisjeve tona në mënyrë sa më të përgjegjshme:

  • Rishikoni konsumin digjital: burimet, koha, aplikacionet…
  • Zgjidhni qartë burime të vërteta.
  • Shënoni një periudhë kohore në të cilën do të lexoni, shikoni, dëgjoni lajmet.
  • Vendosni kufizime kohore në konsumin e internetit. Ka sisteme operative, aplikacione dhe programe që na lejojnë të kufizojmë kohën, orarin dhe aplikacionet që mund të përdorim.
  • Nëse jeni të interesuar për një temë specifike, ka aplikacione lajmesh që na jep një  burim  me lajmet që duam, në vend që të kërkojmë në të gjitha mediat ose rrjetet sociale.
  • Shmangni leximin e lajmeve në shtrat, para se të flini. Kjo është ajo që njihet si “koha e hakmarrjes” dhe shkakton pagjumësi dhe ndjesi më keq të nesërmen.

Artikulli i plotë në maldita.es

Share With Others