[email protected]
Si të luftojmë “gjuhën e urrejtjes”?
shape
shape
shape
EDU

Gjuha e urrejtjes ndodh në të gjitha shoqëritë, qoftë media konvencionale apo online. Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të vlerësohet kur një koment nënkuptohet si gjuhë urrejtjeje – veçanërisht kur shprehet në botën virtuale. Mund të ndihet gjithashtu dërrmuese të përpiqesh të merresh me përmbajtje dukshëm urrejtjeje.

Megjithatë, ka shumë mënyra se si mund të mbani qëndrim, edhe nëse nuk jeni personalisht viktimë e gjuhës së urrejtjes. Dhe ju mund të bëni një ndryshim. Këshillat e mëposhtme mund të jenë të dobishme.

Ndalo

Përmbahuni nga bërja e ndonjë komenti me urrejtje dhe/ose transmetimi i një përmbajtjeje të tillë. Qoftë online apo në përditshmëri, ne të gjithë duhet të veprojmë me përgjegjësi për të ndaluar përhapjen e urrejtjes dhe dezinformimit.

Kontrolloji faktet

Në botën digjitale, është e zakonshme të hasësh dezinformata dhe përmbajtje të dëmshme, por është relativisht e lehtë të verifikosh që përmbajtja që gjen se është e besueshme. Për të zbuluar informacione të rreme dhe të njëanshme, duke përfshirë propagandën e gjuhës së urrejtjes, sigurohuni që të kontrolloni origjinën e përmbajtjes me ndihmën e motorëve të kërkimit, mjeteve të kontrollit të fakteve dhe burimeve të tjera të besueshme. Ju gjithashtu mund të shkarkoni imazhe dhe t’i ekzekutoni ato përmes mjeteve të kërkimit të imazheve për të gjetur se ku u shfaqën fillimisht.

Reagoni

Kur është e mundur, mos heshtni, edhe kur janë të tjerët ata që janë në shënjestër. Flisni me qetësi, por me vendosmëri kundër gjuhës së urrejtjes dhe thërrisni atë për ta bërë të qartë se nuk jeni dakord me përmbajtjen e deklaratës. Kur është e rëndësishme, hidhni poshtë dezinformatat me fakte, duke ofruar burime të besueshme për të mbështetur argumentin tuaj.

Sfida

Një mënyrë për të trajtuar gjuhën e urrejtjes është përhapja e kundër-fjalimit tuaj për t’u siguruar që urrejtja nuk është tregimi dominues. Ju mund të minoni përmbajtjen e urrejtjes me mesazhe pozitive që përhapin tolerancën, barazinë dhe të vërtetën në mbrojtje të atyre që janë në shënjestër të urrejtjes.

Ofroni mbështetje

Mbajtja e një qëndrimi publik për njerëzit që janë objekt i gjuhës së urrejtjes dhe solidariteti ndaj tyre tregon se refuzimi i urrejtjes është përgjegjësi e çdo individi.

Raportoni

Shumica e platformave dhe komuniteteve në internet kanë rregulla për t’i mbajtur diskutimet e përdoruesve me respekt dhe do t’ju lejojnë t’i raportoni lehtësisht mesazhet e urrejtjes tek administratorët ose moderatorët. Lexoni udhëzimet dhe këshillat e platformës së mediave sociale për të mbrojtur përdoruesit nga ngacmimet dhe gjuha e urrejtjes. Për raste më serioze – të cilat mund të përbëjnë nxitje për dhunë, ngacmim dhe/ose kërcënime të ndaluara me ligj – njoftoni organizatat që luftojnë gjuhën e urrejtjes dhe/ose paraqisni një ankesë në polici (ose prokurorin publik). Disa vende kanë mjete online për ta bërë më të lehtë raportimin e gjuhës së urrejtjes.

Edukoni

Ju mund të ndihmoni në rritjen e ndërgjegjësimit për gjuhën e urrejtjes – në internet ose jashtë linje – thjesht duke u angazhuar me familjen dhe miqtë tuaj në biseda rreth asaj se si përmbajtjet me urrejtje mund të dëmtojnë shoqëritë. Avokoni për sjellje të përgjegjshme dhe shpërndani fushatat publike dhe burimet arsimore.

Angazhohuni

Merrni parasysh t’i bashkoheni një OJQ-je ose një nisme tjetër të shoqërisë civile që punon për të trajtuar çështjen e gjuhës së urrejtjes në komunitetin tuaj.

Artikull i publikuar nga UN.org

Share With Others

Translate »