[email protected]
Sondazhi pa autorësi publikohet si kredibil
shape
shape
shape

Shkroi: Etrit Rexhepi

Me 30 mars është publikuar imazh që paraqet një sondazh në lidhje me votat e subjekteve politike në Kosovë, në rast se do të mbaheshin zgjedhjet.

Imazhi është publikuar në TikTok nga llogaria “lagraqsaqi”, në formë të një video-materiali dhe nga një llogari në Facebook me emrin “Albert Sulaj”.

Pas verifikimit nga hibrid.info, është vërtetuar se në imazh mungon autori i realizimit të këtij sondazhi, gjë e cila e bën atë jo të besueshëm.

Hibrid.info po ashtu ka gjetur sondazhin e fundit të publikuar sa i përket zgjedhjeve në Kosovë nga një kompani e autorizuar për çështje të tilla.


Video-materiali i publikuar nga llogaria “lagraqsaqi” në TikTok:

https://www.tiktok.com/@lagraqsaqi/photo/7352087820443372832


Imazhi i publikuar nga llogaria “Albert Sulaj” në Facebook:

https://www.facebook.com/albert.sutaj.9/posts/pfbid0gRY3Q4x6mPn1ABv46J5zgy7DDYyeTQQs7mP9tk4AKx9fKxLeYbRhmHbG66zEwuKTl


Pas hulumtimit nga hibrid.info me anë të makinave të kërkimit, është gjetur sondazhi i fundit i realizuar nga një kompani kredibile, PIPOS, sondazh ky i cili ishte prezantuar me 22 shkurt 2024 në emisionin Rubikon në televizionin “Klan Kosova”. (shih këtu, këtu dhe këtu).

Screenshot nga sondazhi i PIPOS i paraqitur në televizionin KlanKosova


Analiza:

Publikohet një imazh që paraqet një sondazh për mbështetjen e subjekteve politike në Kosovë.

Hibrid.info ka gjetur se në imazh nuk bëhet e ditur se kush është autori i realizimit të këtij sondazhit.

Bazuar në metodologjinë e punës, hibrid.info e vlerëson këtë përmbajtje si “Përmbajtje e pa verifikuar”.


Arsyetimi:

Vlerësimi “I pa verifikuar” u bëhet atyre përmbajtjeve informative që nuk ofrojnë informata të mjaftueshme për të konfirmuar pretendimet e bëra në raport, dhe të cilat nuk kanë mundur të verifikohen për shkak të rrethanave të caktuara (shpejtësisë, mungesës së burimeve) gjatë publikimit të përmbajtjes.

Share With Others