[email protected]
Teoritë konspirative (pjesa e parë)
shape
shape
shape

Dallimi midis konspiracioneve reale dhe teorive konspirative

Konspiracione të vërteta ekzistojnë. Volkswagen komplotoi për të mashtruar testet e emetimeve për motorët e tyre me naftë. Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SHBA-së spiunoi fshehurazi përdoruesit civilë të internetit. Industria e duhanit mashtroi publikun për efektet e dëmshme shëndetësore të pirjes së duhanit. Ne dimë për këto komplote përmes dokumenteve të industrisë së brendshme, hetimeve të qeverisë ose sinjalizuesve.

Teoritë e konspiracionit, nga ana tjetër, kanë tendencë të vazhdojnë për një kohë të gjatë edhe kur nuk ka prova vendimtare për to. Këto teori konspirative bazohen në një sërë modelesh të të menduarit që dihet se janë mjete jo të besueshme për gjurmimin e realitetit. Në mënyrë tipike, teoritë e konspiracionit nuk mbështeten nga prova që i rezistojnë shqyrtimit, por kjo nuk i ndalon ato të lulëzojnë. Për shembull, besimi i përhapur se sulmet terroriste të 11 shtatorit ishin një “punë e brendshme” ka vazhduar për shumë vite pas ngjarjes.

Të menduarit konvencional kundër atij konspirativ: Konspiracionet aktuale ekzistojnë, por ato rrallë zbulohen përmes metodave të teoricienëve të konspiracionit. Përkundrazi, konspiracionet e vërteta zbulohen përmes të menduarit konvencional – skepticizmit të shëndoshë të llogarive zyrtare duke marrë parasysh me kujdes provat e disponueshme dhe duke u përkushtuar ndaj qëndrueshmërisë së brendshme. Në të kundërt, të menduarit konspirativ karakterizohet nga të qenit hiperskeptik ndaj të gjitha informacioneve që nuk i përshtaten teorisë, interpretimit të tepërt të provave që mbështesin një teori të preferuar dhe mospërputhjes.

Pse janë të përhapura teoritë e konspiracionit?

Një sërë faktorësh mund të kontribuojnë që njerëzit të besojnë dhe të shpërndajnë teoritë e konspiracionit:

Ndjenja e pafuqisë: Njerëzit që ndihen të pafuqishëm ose të pambrojtur kanë më shumë gjasa të mbështesin dhe përhapin teori konspirative. Kjo shihet në forumet në internet ku niveli i perceptuar i kërcënimit të njerëzve është i lidhur fort me propozimin e teorive konspirative.

Përballja me kërcënimet: Teoritë e konspiracionit i lejojnë njerëzit të përballen me ngjarje kërcënuese duke e përqëndruar fajin te një grup komplotistësh. Njerëzit e kanë të vështirë të pranojnë se ngjarjet “e mëdha” (p.sh., vdekja e Princeshës Diana) mund të kenë një shkak të zakonshëm (ngasje e makinës në gjendje të dehur). Një teori konspirative plotëson nevojën që një ngjarje “e madhe” të ketë një shkak të madh, siç është një komplot që përfshin MI5 për të vrarë Princeshën Diana.

Shpjegimi i ngjarjeve të pamundura: Për të njëjtën arsye, njerëzit priren të propozojnë shpjegime konspirative për ngjarje që janë shumë të pamundura. Teoritë e konspiracionit veprojnë si një mekanizëm përballues për të ndihmuar njerëzit të trajtojnë pasigurinë.

Kontestimi i politikës kryesore: Teoritë e konspiracionit përdoren për të kundërshtuar interpretimet kryesore politike. Grupet konspirative shpesh përdorin tregime të tilla për të pretenduar statusin e pakicës.

Mediat sociale përhapin teorinë e konspiracionit

Mediat sociale kanë krijuar një botë në të cilën çdo individ potencialisht mund të arrijë po aq njerëz sa mediat kryesore. Mungesa e mbikëqyrësve tradicional është një arsye pse keqinformimi përhapet më larg dhe më shpejt në internet sesa informacioni i vërtetë, shpesh i nxitur nga llogari të rreme ose “robote”. Po kështu, konsumuesit e teorive konspirative kanë qëlluar të jenë më të prirur për të “pëlqyer” dhe për të shpërndarë postime konspirative në Facebook.

Ky shkrim është shkëputur nga libërthi me titull “The Conspiracy Theory Handbook”.

Share With Others