[email protected]
Titull përgjithësues që nuk sqaron vendndodhjen e ngjarjes
shape
shape
shape

Artikulli me titull “Ministrja e njohur arrestohet për vjedhje” është publikuar dje (6 prill) nga portali informativ “Kosova-sot.info”.

Pas kontrollit dhe verifikimit të fakteve nga hibrid.info, është vërtetuar se titulli është përgjithësues që nuk sqaron se për ministren e cilit shtet bëhet fjalë.

Lajmi qartësohet vetëm në përmbajtje, ku thuhet se “Një ministre e kabinetit të Ugandës do ta kalojë Pashkën në burg pasi u akuzua për një skandal që përfshin vjedhjen e mijëra llamarinave të çatisë.”.

Duke pas parasysh se ky portal informativ është i regjistruar në Kosovë (shih këtu) dhe shumicën e lexuesve i ka shqipfolës (shih këtu), kjo mund t’i dezinformojë lexuesit se arrestimi i ministres ka ndodhur në vendin tonë.


Vegëza e artikullit të publikuar në portalin “Kosova-sot.info”:

https://www.kosova-sot.info/lajme/670656/ministrja-e-njohur-arr-estohet-per-vje-dhje/?fbclid=IwAR2G9kwZTEsTudBfJPJZ0k-B009dKO1dzd8ppOrHQ7ZYgOE-wizmyZSxSLw


Për ta vërtetuar edhe më shumë faktin se lajmi ka të bëjë me arrestimin e ministres në Ugandë, hibrid.info ka gjetur artikullin e publikuar në disa mediume të huaja. (shih këtu dhe këtu)


Analiza:

Portali informativ “Kosova-sot.info” ka publikuar një artikull lidhur me arrestimin e një ministreje në Ugandë, por, në titull nuk sqarohet se në cilin shtet ka ndodhur ngjarja.

Ky medium online është portal i cili vepron në Kosovë dhe që numrin dominues të lexuesve i ka nga Kosova, bazuar në përcjellësit e faqes në Facebook. Pra, mosdhënia e informacioneve për vendin e ngjarjes, shumë lehtë mund t’i dezinformojë lexuesit, duke i bërë të mendojnë se kjo arrestimi i ministres ka ndodhur në Kosovë.

Bazuar në metodologjinë e punës, hibrid.info e vlerëson këtë artikull si “Clickbait”.


Arsyetimi:

Vlerësimin “Clickbait” e marrin ato tekste titujt e të cilave nuk kanë asnjë bazë në përmbajtjen e tekstit vijues. Tekste dhe artikuj të tillë synojnë të tërheqin vëmendjen e lexuesit apo edhe konsumatorit me një titull sensacional duke premtuar përmbajtje që nuk ekziston në të vërtetë dhe janë krijuar kryesisht nga interesi financiar, domethënë për shkak të rritjes së lexueshmërisë. Pra, ky lloj teksti ka për qëllim vetëm klikimin, i cili mund të shndërrohet në përfitim të prodhuesit të përmbajtjes.

Share With Others

Translate »