[email protected]

Nën lupën e hulumtimit: Si operon një portal i dyshimtë për të shpërndarë keqinformata në Facebook

Shkroi: Fatbardh Dema Portalet e dyshimta që shpërndajnë artikuj në shumë faqe në Facebook janë si një labirint i panjohur në këtë medium social. Në këtë mjedis, informacioni është i përzier, ku e vërteta dhe dezinformimi është e vështirë të ndahen. Kur shfleton faqet e Facebook-ut, nuk je i sigurt se çfarë do të gjejë […]

Politikat e platformave mbi dezinformatat e manipuluara dhe të gjeneruara nga Inteligjenca Artificiale (AI)

Artikull i publikuar nga disinfo.eu Zhvillimi i teknologjive të inteligjencës artificiale (AI) ka qenë prej kohësh një sfidë për fushën e dezinformimit, duke lejuar që përmbajtja të manipulohet lehtësisht dhe duke kontribuar në përshpejtimin e shpërndarjes së saj. Përqendrimi në përmbajtje, zhvillimet e fundit teknike dhe përdorimi në rritje i sistemeve gjeneruese të AI nga […]

Nëntë këshilla për të hequr qafe dezinformatat politike të shpërndara nga të afërmit tuaj

Sipas hulumtimit, edhe nëse dihet se një burim informacioni nuk është i besueshëm, shumë njerëz mund të fillojnë të besojnë informacione mashtruese nëse ato përsëriten mjaft shpesh . Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të përgënjeshtrojmë dezinformatat që hasim sa më mirë që mundemi dhe kjo punë për fat të keq fillon nga shtëpia. Korrigjimi i […]

Pretendime keqinformuese u bënë për mashtrime me para, BBVA dhe punësim në Gjermani

Në muajin mars dominuan Clickbait dhe Dezinformata, temat sociale – Policia e Kosovës institucioni, Albin Kurti figura më e përfolur Gjatë muajit mars 2023 temat mbi të cilat janë krijuar dhe shpërndarë përmbajtje keqinformuese janë për dhënie të pasurisë, programin “Big Brother Vip Albania”, punësimin në Gjermani, kryeministrin Kurti, vrasje, pretendime të pabaza se serbët […]

A do të përbëjnë imazhet e krijuara nga AI një krizë të re për kontrolluesit e fakteve? Ekspertët nuk janë aq të sigurt

Gjatë javëve të fundit, një sërë imazhesh të pamundura u bënë virale: ish-presidenti i SHBA-ve, Donald Trump u arrestua; Papa Françesku i veshur me një pallto të bardhë elegante; Elon Musk duke ecur dorë për dore me CEO të General Motors, Mary Barra.  Megjithatë, këto foto nuk janë aq të pamundura: Ish-presidenti Trump me të vërtetë po arrestohej; Papët dihet se veshin veshje të bardha.  Megjithatë, ajo […]

Lajmi i rremë, përmbajtje tërësisht e sajuar

Lajmet e rreme i referohen informacioneve të rreme ose përmbajtjeve të sajuara të paraqitura si lajme ose gazetari, shpesh me qëllim të përhapjes së dezinformatave, ndikimit të opinionit publik ose gjenerimit të sensacionalizmit. Lajmet e rreme mund të gjenden në forma të ndryshme, duke përfshirë artikuj lajmesh të fabrikuara, tituj mashtrues, imazhe ose video të […]

Teoritë konspirative, pretendime pa prova të besueshme

Një teori konspirative i referohet një besimi ose shpjegimi që ia atribuon një ngjarje ose situatë një grupi ose organizate të fshehtë, të fshehur ose keqdashëse që punon prapa skenave për të arritur një rezultat specifik. Teoritë e konspiracionit shpesh përfshijnë nocionin e një komploti nga subjekte ose individë të fuqishëm për të manipuluar ngjarjet, […]

Manipulimi i fakteve, shtrembërim i qëllimshëm i informacionit

Manipulimi i fakteve i referohet shtrembërimit, keqinterpretimit ose ndryshimit të qëllimshëm të informacionit faktik për t’i shërbyer një agjende, këndvështrimi ose narracioni të caktuar. Kjo mund të ndodhë në forma të ndryshme, si në artikuj lajmesh, postime në media sociale, fjalime ose mjete të tjera komunikimi. Vlerësimin si “Manipulim i fakteve” marrin ato raportime mediatike […]

Përmbajtja e pa verifikuar, shkak në përhapjen e dezinformatave

Përmbajtja e pa verifikuar i referohet informacionit ose pretendimeve që nuk janë verifikuar ose kontrolluar nga burime të besueshme para se të publikohet. Prandaj, vlerësimi “I pa verifikuar” u bëhet atyre raporteve mediatike që nuk ofrojnë informata të mjaftueshme për të konfirmuar pretendimet e bëra në raport, dhe të cilat nuk kanë mundur t’i konfirmojnë […]

Dezinformata, përpjekje e qëllimshme për të manipuluar publikun

Termi dezinformim përdoret në përgjithësi për t’iu referuar përpjekjeve të qëllimshme (dhe shpesh të orkestruara) për të çorientuar apo manipuluar publikun nëpërmjet shpërndarjes së informacioneve mashtruese.  Në kuadër të kësaj si “Dezinformatë” vlerësohet ai raportim mediatik i cili në vete përmban një “miks” të burimeve të pasakta apo edhe përmbajtje gjysmë të vërtetë. Gjithashtu, ky […]

Translate »