[email protected]
Si t’i trajtoni dezinformatat kur ato vijnë nga një person i dashur
shape
shape
shape
EDU

Aktorët e këqij dhe lexuesit e gabuar në platformat e mediave sociale po përhapin në mënyrë aktive dezinformata, prej atyre kundër shkencës deri tek mohimi i drejtpërdrejtë i klimës. Dhe ne jemi të përkushtuar për ta luftuar atë.

Por ne nuk mund ta bëjmë vetëm. Ne kemi nevojë për ndihmën tuaj për të mos i lejuar dezinformatat që të bllokojnë përparimin.

Si, ju pyesni? Është aq e thjeshtë sa të flasësh me familjen dhe miqtë dhe të sigurohesh që ata të jenë të përgatitur me faktet.


1. Zgjidhni betejat tuaja. 

Jo të gjithë janë të hapur për të ndryshuar mendjen e tyre, dhe sinqerisht, jo të gjithë ia vlejnë kohën tuaj. Kjo është arsyeja pse është më mirë të përqendroni energjinë tuaj tek miqtë dhe familja juaj dhe jo tek një i huaj në internet. Dhe merrni parasysh përcaktimin: Disa njerëz mbyllen nëse thirren në publik – ndaj njihni audiencën tuaj.

Provoni këtë:  Merrni parasysh potencialin tuaj për të pasur një ndikim përpara se të angazhoheni me një mik ose anëtar të familjes. Dhe fol me ta butësisht, në mënyrë private, që të mos ndihet si sulm.

2. Forca e marrëdhënies suaj ka rëndësi. 

Është shumë më e lehtë të dëgjosh dikë që e njeh dhe i beson – dikë që ka treguar tashmë se kujdeset për ty. Është gjithashtu më e lehtë të lidhesh me dikë me të cilin ke ndarë përvoja.

Provoni këtë:  Filloni duke u thënë atyre se sa e vlerësoni marrëdhënien tuaj. Ndoshta edhe kujtoni një kujtim të përbashkët për t’u kujtuar atyre (dhe juve) se ju interesoheni për ta.

3. Kuptoni motivimin e tyre përpara se të fokusoheni në përmbajtje. 

Kur dikush ndan një pjesë të “lajmeve të rreme”, zakonisht nxitet nga paragjykimi i konfirmimit: Ata tashmë besojnë në botëkuptimin që përmbajtja mbështetet, kështu që ata mund të mendojnë se kjo ndihmon për të shpjeguar se kush janë. Tani imagjinoni se si do të ndiheshit nëse dikush do të vinte në dyshim botëkuptimin tuaj.

Provoni këtë:  Pranoni se asnjëri prej jush nuk dëshiron të mashtrohet nga “lajmet e rreme”, se po ndodh në burimet e të gjithëve dhe që të dy po kërkoni burime të cilave mund t’u besoni.

4. Hyni në një dialog, jo në një leksion. 

Për të arritur kudo, duhet t’i trajtoni ata si të barabartë. Duke vepruar sikur ju keni të drejtë dhe ata e kanë gabim, vetëm sa do t’i forcojë pikëpamjet e tyre dhe do t’ju largojë më shumë.

Provoni këtë:  Oferta për burimet tregtare. Për secilin prej burimeve të tyre që lexoni, ata duhet të lexojnë një nga tuajin.

5. Tregoni ndjeshmëri.

Njerëzit që ndajnë dezinformata ka të ngjarë të ndihen të frikësuar ose sikur asgjë nuk është në kontrollin e tyre. Kjo është arsyeja pse dezinformimi lulëzon gjatë periudhave të trazirave civile dhe pandemive. Pra, tregoni mirësi në vend të zemërimit. Bëni pyetje se si ndihen – dhe pranoni përgjigjet e tyre. Kur ndihemi të parë, dëgjuar dhe kuptuar, ne jemi shumë më të gatshëm të hapim zemrat dhe mendjet tona.

Provoni këtë:  Gjeni gjuhën e përbashkët. Pavarësisht nëse të dy kujdeseni për të mbajtur familjet tuaja të sigurta ose dëshironi të thithni ajër të pastër, filloni me një këndvështrim bazë që e dini se e ndani dhe e ndërtoni prej andej.

6. Mbani mend, ndryshimi është i vështirë!

Mos prisni që dikush të ndryshojë pas një apo edhe disa diskutimesh. Sjellja njerëzore është e vështirë të ndryshohet, kështu që qëllimi më i arritshëm është të siguroheni që të ushqeni një linjë të hapur komunikimi me këtë person. Përqendrohuni te ata që ju interesojnë dhe praktikoni diskutime me mendje të hapur për dezinformimin në vend të zënkave.

Provoni këtë:  Vendosni një kufi kohor për sa kohë zgjasin diskutimet tuaja, por bëni ato më shpesh. Kjo do të ndihmojë në largimin e ankthit nga ngjarjet e familjes dhe miqve. Dhe kush e di? Mund të forcojë lidhjen tuaj!

Lufta kundër keqinformimit duhet të jetë një përpjekje e koordinuar, e gjerë në komunitet, që na lejon jo vetëm të identifikojmë “lajmet” anti-shkencë dhe gënjeshtrat e drejtpërdrejta klimatike, por edhe të vaksinojmë kundër përhapjes së tij duke u siguruar që familjet dhe miqtë tanë të mos bien viktima të tyre.


Lexo këtu artikullin e plotë të publikuar nga Environmental Defense Fund

Share With Others

Translate »