[email protected]
Si të bisedoni me fëmijët tuaj lidhur me lajmet e rreme?
shape
shape
shape

Nëse jeni prind, ju mesiguri jeni mësuar që fëmijët tuaj t’ju mbajnë aktiv me pyetje të panumërta. Mirëpo, me zhvillimin e shpejtë të rrjeteve sociale, ky aktivitet pritet të jetë vështirë i menaxhueshëm.

Me këtë lindin dilemat se çfarë po shikojnë fëmijët dhe në cilën platformë? Dhe, ç ‘është më e rëndësishmja, shtohet dilema nëse mund t’i besojnë materialeve që i shohin e lexojnë?

Lajmet e rreme dhe dezinformata janë një problem në rritje… Me këtë shtohet edhe shqetësimi i prindërve për t’i bërë ata të kuptojnë se çka është fakt e çka gënjeshtër?

BBC ka bërë një përmbledhje të disa këshilla

Këtu janë gjërat që fëmijët duhet t’i kenë parasysh kur shohin një lajm në internet:

Artikulli – çfarë po përpiqet të thotë? A mund të gjendet ky lajm diku tjetër dhe a raportohet në të njëjtën mënyrë?

Emocionet – si i bën ata të ndihen? Një lajm i rremë përpiqet të manipulojë ndjenjat e njerëzve për t’i bërë ata të klikojnë. Kini kujdes nga ndjenja e “uaau” dhe ndaloni para se të ndani. Mund të jetë edhe një shaka!

Foto – është e rreme apo jashtë kontekstit? Kontrolloni me një kërkim të kundërt të imazhit për të gjetur se nga është origjinali i saj.

Autori – cila është URL-ja? Kontrolloni shiritin e adresave në krye – URL-të më të besueshme përfundojnë me “.com”, “.co.uk”, “.net”, “.gov”, “.org”, “.mil” dhe “.edu”. Nëse jo, mund të jetë false. A ka ndonjë ekspert të emëruar ose të cituar?

Shpërndarjet – edhe nëse shpërndahet nga një mik apo person i famshëm, nuk do të thotë se artikulli është i saktë.

(Artikull i publikuar nga BBC)

Share With Others

Translate »