[email protected]
4 mashtrimet më të zakonshme në Facebook dhe si t’i shmangni ato
shape
shape
shape
EDU

Posta elektronike (email) dikur ishte metoda e dërgimit për disa lloje të mashtrimeve. Lajmi i mirë është se shumë njerëz janë të vetëdijshëm për mashtrimet dhe rreziqet digjitale në arenën e postës elektronike. Lajmi i keq është se shumë keqbërës digjitalë kanë ricikluar dhe përditësuar mashtrimet e tyre digjitale kur kanë ndjekur masat në Facebook.

Më poshtë janë ofruar disa rreziqe digjitale që përdoren zakonisht kundër nesh, të përpiluara nga profesori në kolegjin amerikan Walsh College, Dr. Dave Schippers.


Mashtrimet e zakonshme në Facebook

Lidhje të rreme/Klikime të rreme  – Lajmet e rreme, dhuratat falas, e tw tjera, mund të jenë metoda shpërndarjeje për malware. Ashtu si mashtrimet me email të së kaluarës, këto histori, lajme ose oferta të dobishme që tërheqin vëmendjen tuaj. Çështja është që të klikoni në një lidhje ose të ndani diçka që përhap malware. Shembujt përfshijnë:

  • Mesazhe direkte me lidhje ose përpjekje për t’ju bërë të shikoni diçka
  • Lidhjet që rezultojnë në një kërkesë tjetër identifikimi për ofruesin e Facebook/Email – kjo është për të mbledhur llogarinë tuaj.
  • Sondazhet – Disa sondazhe në Facebook janë krijuar për të mbledhur informacione në lidhje me përdoruesit për vjedhje identiteti/rrëmbim llogarie/ phishing me shtizë (sulme të krijuara).

Llogaritë e rreme  – Llogaritë e rreme në Facebook mund të përfshihen në shumë lloje të ndryshme mashtrimesh. Shembujt përfshijnë:

  • Klonimi i llogarisë  – Unë e kam parë që kjo qasje të rritet në frekuencë vitin e kaluar. Treguesit e një llogarie të klonuar janë një kërkesë e dytë për miqësi në Facebook – nëse tashmë jeni lidhur në Facebook, nuk duhet të merrni një kërkesë të dytë për miqësi në Facebook. Truku i vjetër i emailit – “Unë jam në burg në një vend të huaj, a mund të dërgoni para?” ka emigruar në Facebook me një kthesë tjetër.
  • Miku i Mikut/Të afërmit  – Disa llogari të rreme janë krijuar dhe operuar për t’ju tërhequr t’u besoni atyre. Brenda një periudhe të shkurtër kohore premtojnë para ose i kërkojnë. Shumë mashtrime rrotullohen rreth shumave të mëdha parash nëse jepni një tarifë ose të dhëna personale.
  • Romanca  – Një tjetër mashtrim i zakonshëm janë kërkesat për të “të qenë miq” ose “…të njoftohem me ju”. Kam parë shumë njerëz që bien pas këtyre llogarive. Ato mund të grupohen në dy kategori kryesore:
  • Për zbavitje  – Disa njerëz krijojnë dhe operojnë llogari të rreme për nevojat ose mosfunksionimet e tyre personale. Ata mund të mos kërkojnë para dhe thjesht dëshirojnë vëmendje. Kam parë burra të shtiren si gra dhe gra të shtiren si burra në botën digjitale.
  • Për paratë  – Këta mashtrues janë të aftë për të shpenzuar kohë për të krijuar një varësi. Ata mund t’ju dërgojnë shuma të vogla parash për të rritur besueshmërinë e tyre. Përfundimisht, kjo çon në nevojën për para nga ju. Sapo të fillojë kjo, ata shkojnë për gjithçka që mund të marrin. Shumë nga këta mashtrues dinë se si të tërheqin fijet e zemrës suaj për të marrë atë që duan.

Punëdhënësi juaj  – Ndonjëherë nuk bëhet fjalë për të ju shfrytëzuar juve, por për kë punoni. Raporti Vjetor i Sigurisë 2016 i Cisco-s renditi malware të dorëzuar përmes mashtrimeve në Facebook si një metodë kryesore e ofrimit për të kompromentuar rrjetet organizative. Masat e mëdha të sigurisë kibernetike komprometohen lehtësisht duke joshur dikë që të klikojë një lidhje në punë. Disa punëdhënës bllokojnë Facebook-un për këto arsye specifike.


Të mbroni veten  – Ka disa hapa kyç për të mbrojtur veten:

Siguria e konfigurimit  – Shumë njerëz mendojnë se llogaritë e tyre janë të sigurta dhe detajet e fshehura. Shumë njerëz mbyllin postimet e tyre, por i lënë të hapura fotografitë, kontrollet, etj. Këto janë të gjitha burime të shkëlqyera të dhënash që mashtruesit t’i përdorin kundër jush. Mbyllni gjithçka dhe provoni konfigurimin. Hapni vetëm funksionet që ju nevojiten. (Nëse keni miq ose familje me prirje sigurie, kërkoni ndihmë prej tyre. Ndonjëherë një grup i dytë dallon cilësimet e humbura).

Dyshimi i botës reale  – Nëse nuk do ta bënit në botën fizike, mos e bëni në botën digjitale. Nëse takoni dikë në rrugë që tha se jetonte në lagjen tuaj 20 vjet më parë dhe dhjetë minuta më vonë ju kërkon numrin tuaj të sigurimeve shoqërore për t’ju dhënë 2000 dollarë, do të ishit dyshues. Ju duhet të përdorni të njëjtin shqyrtim dhe gjykim, dhe më shumë, në botën digjitale. Vetëm për shkak se dikush thotë se diçka është e vërtetë, nuk do të thotë se është. Thjesht do të thotë që ata e thanë atë. “Asnjëherë mos supozoni se asgjë është e vërtetë derisa ta verifikoni vetë”. Nëse tingëllon shumë mirë për të qenë e vërtetë, 99% të rasteve, nuk është e vërtetë. Jini të kujdesshëm.

Shih këtu artikullin e plotë të publikuar nga në ueb faqen e kolegjit amerikan Welsh College, nga Dr. Dave Schippers.

Share With Others

Translate »