[email protected]
7 mënyra për t’i mësuar fëmijët tuaj për mashtrimet në internet
shape
shape
shape
EDU

Mësojini fëmijët tuaj për mashtrimet në internet për t’i ndihmuar ata të mos bëhen viktimë. Mendoni si një bisedë të vazhdueshme me fëmijët dhe adoleshentët mbi të cilën duhet të ndërtoni.

Prindërit thonë se prindërimi është më i vështirë se kurrë tani, dhe ekranet janë një arsye e madhe. Përveç shqetësimit për kohën para ekranit dhe bullizmin kibernetik, prindërit përballen edhe me një problem tjetër të madh: mashtrimet në internet që synojnë fëmijët.

Gjëja më e mirë që mund të bëni për të ndihmuar fëmijën tuaj të mos bëhet viktimë: Mësojini fëmijët tuaj për mashtrimet në internet. Mbani në mend se mësimi i fëmijëve dhe adoleshentëve në lidhje me mashtrimet në internet nuk është një ngjarje e vetme. Mendoni për këtë më shumë si një bisedë e vazhdueshme, me çdo mësim të ndërtuar mbi atë të fundit.

Me këtë në mendje, këtu janë shtatë mënyra për t’i mësuar fëmijët rreth mashtrimeve në internet.


1. Flisni me fëmijën tuaj për mashtrimet në internet

Filloni duke sjellë temën e mashtrimeve në internet me fëmijët tuaj dhe bëjeni atë një bisedë të dyanshme. Pyetni nëse dinë për mashtruesit në internet dhe nëse mund të mendojnë për ndonjë shembull mashtrimi. Në këtë mënyrë, ju mund të zbuloni se çfarë bëjnë dhe çfarë nuk dinë për mashtrimet. Dhe mund t’i interesoni duke u thënë se mund të ndihmojnë në luftimin e “njerëzve të këqij” në internet duke vendosur kapelën e tyre të detektivit, duke mësuar se si funksionojnë mashtruesit dhe duke u kujdesur për mashtrimet.


2. Jepini fëmijës tuaj një pasqyrë të mashtrimeve në internet

Mashtruesit po vijnë gjithmonë me kthesa të reja në mashtrimet e vjetra, por bazat priren të qëndrojnë të njëjta. Ekzistojnë  mashtrime të phishing ,  mashtrime me mashtrime ,  mashtrime vishing  dhe madje edhe mashtrime që synojnë në mënyrë specifike fëmijët.

Jepini fëmijës tuaj një mësim të shpejtë rreth llojeve të ndryshme të mashtrimeve që ekzistojnë, taktikat kryesore që përdorin mashtruesit dhe çfarë mashtruesit po përpiqen të arrijnë. Për shembull, tregoni atyre se mashtruesit mund të:

Ju dërgoj një mesazh me tekst

Ju lë një postë zanore

Ju dërgoni një email që duket sikur vjen nga një mik

Drejtoni një reklamë në internet

Postoni një mashtrim në rrjetet sociale

Dhe bëjini të ditur se mashtruesit mund të kenë një sërë qëllimesh: të marrin para, të marrin informacionin tuaj personal në mënyrë që të mund të vjedhin identitetin tuaj, të marrin përsipër dhe të përdorin llogaritë tuaja të postës elektronike ose të mediave sociale ose të infektojnë pajisjen tuaj me malware.


3. Tregoni shembuj të mashtrimeve që synojnë fëmijët

Nuk ka asgjë si një shembull konkret për të çuar në shtëpi një pikë kur u mësoni fëmijëve diçka të re, duke përfshirë mashtrimet në internet. Fëmijët mund të jenë veçanërisht të interesuar të mësojnë rreth mashtrimeve të drejtuara ndaj fëmijëve dhe adoleshentëve. 

Këtu janë disa shembuj të mashtrimeve që synojnë fëmijët:

Mashtrimet e konkursit dhe çmimeve

Mashtruesit e dinë se  mashtrimet e konkursit  janë një mënyrë e shkëlqyer për të synuar fëmijët. Ata mund të marrin një ftesë për të marrë pjesë në një konkurs të rremë ose të marrin një njoftim se kanë fituar një çmim të madh si pica falas për një vit ose një iPad të ri. Ata mund të duhet të klikojnë një lidhje ose të plotësojnë një formular për të hyrë në konkurs ose për të kërkuar “çmimin”.

Falas dhe marrëveshje të rreme

Një fëmijë mund të marrë një ofertë për një lodër falas, një produkt të ri “të nxehtë” ose për një artikull elektronik apo produkt tjetër që dëshiron. Atyre mund t’u kërkohet të paguajnë për një artikull “të zbritur” që nuk do ta marrin kurrë. 

Mashtrimet e bursave

Një fëmijë ose adoleshent mund të synohet të aplikojë për një bursë që duket e ligjshme, por në fakt është një mashtrim. Për  mashtrimet e bursave , një fëmije mund t’i kërkohet të japë një sërë të dhënash personale si emri, adresa dhe numri i sigurimeve shoqërore në “aplikacion”. Ose mund t’u kërkohet të paguajnë një tarifë të madhe për të aplikuar. 

Konkurse të rreme të talenteve ose mashtrime me “casting”

Një fëmijë mund të marrë një ftesë për të konkurruar në një konkurs talentesh për aktrim, këndim ose sport. Mashtruesit përdorin ëndrra të mëdha ose premtimin për famë dhe para për të joshur fëmijët në këto mashtrime dhe ata mund të kërkojnë një  tarifë të madhe hyrjeje  për të marrë pjesë.

Mashtruesit mund të përdorin taktika të ndryshme dhe të kenë qëllime të ndryshme për cilindo nga këto mashtrime. Tregojini fëmijës suaj që të jetë i kujdesshëm ndaj çdo oferte që gjen në internet.


4. Tregojini fëmijës tuaj se si të mbrojë pajisjet

Si prind, ju kujdeseni për të gjithë familjen tuaj kur bëhet fjalë për sigurinë kibernetike. Kjo do të thotë të instaloni softuer antivirus në pajisjet tuaja, të kryeni përditësime të rregullta dhe ndoshta të përdorni një VPN për mbrojtje shtesë. Ju mund të konsideroni një softuer sigurie të besuar si  Norton 360 Deluxe.

Në vend të një pune të mërzitshme, këto detyra mund të bëhen momente edukative që ju lejojnë t’i mësoni fëmijët tuaj për  mashtrimet në internet  dhe sigurinë kibernetike. Regjistroni fëmijët tuaj për t’ju ndihmuar të zgjidhni softuerin antivirus, ta instaloni atë dhe të bëni përditësime. Dhe përdorni atë kohë së bashku për të rihapur bisedën se si masat bazë të sigurisë janë një hap i parë i rëndësishëm drejt shmangies së mashtrimeve në internet. Shpjegoni se duke siguruar pajisjet tuaja, ju po mbyllni dyert nga të cilat një “njeri i keq” në internet mund të hyjë për të synuar mashtrimin ndash juve ose fëmijës tuaj.


5. Vendosni udhëzimet e familjes për përdorimin e pajisjes

Përfshini fëmijët tuaj në përcaktimin e udhëzimeve të sigurisë kibernetike për të gjithë familjen. Ka shumë për të menduar dhe mbajtur mend kur bëhet fjalë për mashtrimet në internet. “Rregullat” e familjes e bëjnë të thjeshtë që fëmija juaj të kujtojë se si të ndihmojë në mbrojtjen e tij nga mashtrimet. Dhe duke i lënë fëmijët tuaj të ndihmojnë në përcaktimin e udhëzimeve të familjes, ata do të mësojnë më shumë dhe do të investojnë më shumë në ndjekjen e këtyre rregullave.

Shembuj të udhëzimeve të familjes që mund të zgjidhni të vendosni përfshijnë këto:

Shmangni përdorimin  e Wi-Fi publik .

Mos jepni informacion personal në internet.

Mbroni llogaritë tuaja me një  fjalëkalim të fortë  dhe  vërtetim me shumë faktorë .

Asnjëherë mos klikoni në një lidhje (link) nëse nuk jeni të sigurt se është e ligjshme.

Mos flisni kurrë me të huajt në internet, madje edhe ata që pretendojnë se janë fëmijë.

Mos paguani për asgjë nëse nuk e keni nisur transaksionin me një shitës të besuar.

Drejtoni konkurse dhe oferta pas një prindi.

Duke e inkurajuar fëmijën tuaj të vijë tek ju kur nuk është i sigurt për një “ofertë”, ju hapni derën për më shumë momente mësimore në të ardhmen.


6. Flisni për mashtrimet me fëmijët për të përmirësuar aftësitë e të menduarit kritik

Të menduarit kritik është një aftësi e rëndësishme e jetës, dhe ju mund t’i ndihmoni fëmijët tuaj ta zhvillojnë atë duke u mësuar atyre për mashtrimet në internet. Flisni për shprehjen “shumë e mirë për të qenë e vërtetë” dhe pyesni fëmijët tuaj se çfarë do të thotë për ta dhe pse mendojnë se ekziston thënia.

Pyetni për situata hipotetike, si “Po sikur të thuash një reklamë për një iPhone për 25 dollarë? Çfarë do të mendonit? Çfarë do të bënit”?

Më në fund, nxisni fëmijët tuaj të mendojnë se si mund të jenë në gjendje të dallojnë një mashtrim. Ndihmojini ata të gjejnë përgjigje si: një ofertë që duket shumë e mirë për të qenë e vërtetë, një lidhje që duket e çuditshme, kopjoni me shumë gabime drejtshkrimore dhe fraza si “vepro tani!”


7. Inkurajoni fëmijët tuaj të mësojnë të tjerët.

Ekziston një thënie që mësimdhënia është një nga mënyrat më të mira për të mësuar. Inkurajoni fëmijët tuaj të përdorin njohuritë e tyre të reja duke u mësuar të tjerëve për mashtrimet, veçanërisht mashtrimet në internet që synojnë fëmijët. Kjo mund të përfshijë bisedën me miqtë e tyre rreth mashtrimeve ose kryerjen e një raporti, prezantimi me shfaqje ose një projekt tjetër shkollor rreth mashtrimeve.

Shih këtu artikullin e plotë të autores Allie Johnson, të publikar në ueb-faqen “us.norton.com” të kompanisë Norton për krijimin e antivirusëve për sisteme operative kompjuterike.

Share With Others

Translate »