[email protected]
Bota po ballafaqohet me dezinformata për vaksinat edhe nga klerikët fetarë
shape
shape
shape

Në kohën kur vaksinat e koronavirusit për shpërndahen ngadalë në të gjithë botën, po punohet shumë edhe për të ndërtuar besimin në to.

Në të njëjtën kohë, rol vendimtar në bindjen e njerëzve për të vaksinuar, mund të luajnë edhe udhëheqësit fetarë.

Po punohet shumë për të përhapur lajmin se vaksinat janë të sigurta dhe efektive, por siç ka zbuluar reporterja e popullsisë e BBC Stephanie Hegarty, ka figura në pothuajse çdo besim që po minojnë atë mesazh, me disa përhapje të dezinformatave që mund të çojnë në krijimin e një hezitimi për t’u vaksinuar.

Në hulmtimin e BBC-së, janë paraqitur meszahe nga klerikë fetarë nga të gjitha fetë, ku shihen pretendime të rreme të tilla si: “Nëse marrin vaksinat, ata do të injektojë çipa”, “Ata po duan të na ndryshojnë” apo “Vaksina po e luan rolin e kundërt”.

Në Izrael një rabin kishte deklaruar se vaksina mund t’i shndërrpojë njerëzitë në homoseksualë. Ndërsa në SHBA, në një diksutim në mes të krishterëve evangjelistë ishte folur se vaksinat janë nga djalli. Edhe në një kishë ortodokse greke, një klerikë fetarë kishte thënë se “vaksina të ngordhura” janë përdorur për të krijuar vaksinat.

Por të gjitha këto pretendime nuk kanë asnjë bazë shkencore që i argumenton. Megjithatë, këto mesazhe mund të kenë një ndikim të madh tek qytetarët.

(Verzioni i plotë i materialit në anglisht në BBC)

Share With Others