[email protected]
Nuk ka mbështetje faktike për pretendimin se ekziston një listë për arrestim brutal të serbëve për Vidovdan
shape
shape
shape

Disa media në gjuhën serbe kanë publikuar një artikull sot (26/06/2023) me përmbajte që ngritë pretendimin e pabazuar se, siç thuhet, “Prishtina kishte përgatitur arrestime masive dhe brutale të serbëve në ditën e Vidovdanit në Gazimestan”.

Pretendimi bazohet në frazimin “siç mëson Novosti”, ku sipas tyre, me urdhër të regjimit në Prishtinë, Policia e Kosovës ka planifikuar të torturojë vizitorët për Vidovdan në Gazimestan, ku dhe janë vendosur kamera.

Përveç frazimit “siç mëson Novosti”, që lë të kuptohet që është burim i informacioni i këtij mediumi, ndonëse i pa specifikuar, nuk ofrohet ndonjë fakt apo fotografi tjetër kredibile për pretendimin e bërë.

Vegëza e artikujve të publikuar në mediat në gjuhën serbe:

https://www.novosti.rs/vesti/politika/1252588/pristina-planirala-vidovdan-jos-masovnije-brutalnije-hapsi-srbe-kamere-postavljene-gazimestanu

https://www.alo.rs/vesti/kim/775545/pristina-planirala-masovnije-i-brutalnije-hapsenje-srba-na-vidovdan-kamere-postavljene-na-gazimestanu-citav-prostor-ozvucen/vest

https://informer.rs/vesti/politika/806162/gazimestan-pristina-hapsenje

Pjesë të artikullit të publikuar në mediat në gjuhën serbe:

Sic mwson “Novosti”, me urdhër të regjimit në Prishtinë, anëtarët e të ashtuquajturit i Policisë së Kosovës ka planifikuar të torturojë vizitorët për Vidovdan në Gazimestan, ku është alarmuar e gjithë zona dhe janë vendosur kamera. Plani ishte një arrestim shumë më brutal dhe masiv i serbëve, i cili ndodh çdo vit në festën e Vidovdanit në Gazimestan.


Pretendimi për planifikim të “arrestimit të serbëve në mënyrë brutale dhe masive në Vidovdan” bazohet vetëm në frazimin “siç mëson Novosti” duke mos e specifikuar burimin dhe ofruar informacione shtesë për ta mbështetur pretendimin.

Përkundër faktit se pretendohet se janë vendosur kamerat në Gazimestan, nuk ofrohen fotografi nga vendi ku shihen kamerat e vendosura për të cilat pretendohet.

Për më tepër, Policia e Kosovës nuk e ka bërë publik ndonjë plan të sigurisë së ofruar në ditën e Vidovdanit në Gazimestan.


Analiza:

Nuk ofrohen fakte për ekzistimin e një plani për arrestim masiv dhe brutal të serbëve në ditën e Vidovdanit në Gazimestan.

Bazuar në metodologjinë e punës, hibrid.info këtë pretendim e vlerëson si “përmbajtje e pa verifikuar”.


Vlerësimi:

Vlerësimi “I pa verifikuar” u bëhet atyre raporteve mediatike që nuk ofrojnë informata të mjaftueshme për të konfirmuar pretendimet e bëra në raport, dhe të cilat nuk kanë mundur konfirmojnë të njëjtat për shkak të mungesës ose mos-posedimit të burimeve të besueshme.

Share With Others