[email protected]
EDU

Shpërthimi i portaleve të dyshimta në Facebook që paraqiten rrejshëm si media

Në peizazhin gjithnjë në zhvillim të mediave sociale, çështja e keqinformimit dhe manipulimit është bërë gjithnjë e më e përhapur. Një praktikë e keqe që ka fituar famë është krijimi i fermave të trolleve (Troll Farm) në median sociale Facebook. Portale të dyshimta, të paraqitura në mënyrë të rreme si media legjitime, përfshihen në një […]

Politikat e platformave mbi dezinformatat e manipuluara dhe të gjeneruara nga Inteligjenca Artificiale (AI)

Artikull i publikuar nga disinfo.eu Zhvillimi i teknologjive të inteligjencës artificiale (AI) ka qenë prej kohësh një sfidë për fushën e dezinformimit, duke lejuar që përmbajtja të manipulohet lehtësisht dhe duke kontribuar në përshpejtimin e shpërndarjes së saj. Përqendrimi në përmbajtje, zhvillimet e fundit teknike dhe përdorimi në rritje i sistemeve gjeneruese të AI nga […]

EDU

Njerëzit mund të kenë më shumë gjasa të besojnë dezinformatat e krijuara nga Inteligjenca Artificiale

Artikull i publikuar nga TechnologyReview.com Sipas autorëve të studimit, mënyra sesi Inteligjenca Artificiale (AI) modelon tekstin mund të ketë të bëjë me të. Një studim i ri sugjeron se dezinformatat e gjeneruara nga AI mund të jenë më bindëse sesa dezinformatat e shkruara nga njerëzit. Hulumtimi zbuloi se njerëzit kishin 3% më pak gjasa të […]

EDU

Si mund të parandaloni shpërndarjen e lajmeve të rreme në mediat sociale?

Artikull i publikuar në Linkedin Lajmet e rreme janë një term që i referohet informacionit të rremë ose mashtrues që përhapet në internet, veçanërisht në platformat e mediave sociale. Lajmet e rreme mund të kenë pasoja serioze për individët, komunitetet dhe shoqërinë në tërësi, pasi mund të ndikojnë në opinionet, vendimet dhe sjelljet. Prandaj, është […]

EDU

Dezinformata nën kontroll: rëndësia thelbësore e edukimit medial

Artikull i publikuar në Medium.com, shkruar nga Felipe Sa Si e fuqizon shoqërinë arsimimi mediatik kundër lajmeve të rreme dhe dezinformatave? Në një epokë informacioni të bollshëm dhe të qasshëm, lindin gjithashtu sfida të rëndësishme. Një nga sfidat më të menjëhershme me të cilat përballemi është përhapja e lajmeve të rreme. Në këtë artikull të […]

EDU

Pse edukimi medial është kyç për trajtimin e dezinformatave të fuqizuara nga Inteligjenca Artificiale

Artikull i publikuar në TheHill.com, shkruar nga Baybars Orsek Me zgjedhjet në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar, Indi, Tajvan, Parlamentin Evropian dhe më shumë se një duzinë demokraci të tjera evropiane, aziatike dhe afrikane që do të zhvillohen në vitin 2024, një përqindje e madhe e popullsisë globale do të votojë vitin e ardhshëm. […]

EDU

Përplasja ndaj rivalëve politikë mund të jetë mënyra më efektive për t’u bërë viral – bazuar në ‘stimujt’ e mediave sociale

Artikulli i plotë në phys.org Postimet e mediave sociale rreth “grupit të jashtëm politik” – duke kritikuar ose tallur ata që janë në anën kundërshtare të një ndarjeje ideologjike – marrin dy herë më shumë shpërndarje sesa postimet që mbrojnë njerëz ose organizata nga orientimi i njejtë politik. Kjo është sipas një studimi të udhëhequr […]