[email protected]
Cila është zgjidhja për ndalimin e keqinformimit në hapësirën digjitale?
shape
shape
shape

Analizë nga studimi i Anya Schiffrin, drejtore e specializimit të Teknologjisë, Medias dhe Komunikimit në Shkollën e Çështjeve Ndërkombëtare dhe Publike të “Columbia University” në SHBA.Kur shqetësimet për keq/dezinformimin në internet u përhapën pas zgjedhjeve të vitit 2016 në SHBA, kishte shpresë se gjigantët e teknologjisë do të përdornin inteligjencën artificiale (AI) për të rregulluar rrëmujën që krijuan. Shpresa ishte që platformat të mund të përdornin AI dhe Përpunimin e Gjuhës Natyrore (NLP) për të bllokuar automatikisht ose ulur përmbajtjen false, të paligjshme ose nxitëse në internet pa pasur nevojë të rregullojnë qeveritë.

Organizatat e fjalës së lirë dhe aktivistët e të drejtave të njeriut, ndër të tjera, shqetësoheshin për censurën e korporatave dhe entitetet e papërgjegjshme që merrnin vendime për atë që shpërndahet në internet, por për shumë, kjo dukej si një mënyrë e përshtatshme për të kufizuar disa nga dëmet e shkaktuara nga informacioni i rremë në internet.

Tani, është e qartë se ndërsa AI ka një rol vendimtar për të luajtur në kontrollin e asaj që shihet në internet, rregulloret e qeverisë mund të luajnë një rol të rëndësishëm në përcaktimin se si do të përdoren metoda të tilla.

Ka disa startup që përdorin AI, NLP dhe Njohjen e Modeleve me algoritme të trajnimit të Machine/Deep Learning për të simuluar të mësuarit njerëzor, për të identifikuar rrjetet e aktorëve dhe për të analizuar modelet e trafikut për të dalluar llogaritë që sillen sikur përdorin një nivel të lartë automatizimi, ose mund të jenë bots. Ne zbuluam se kishte shumë më pak treg për shërbimet e ofruara nga këto kompani nga sa kishin shpresuar fillimisht, dhe se Google dhe Facebook kryesisht nuk punësojnë firma të vogla për të bërë këtë lloj kontrolli.

Është bërë gjithashtu e qartë se problemi i keqinformimit/dezinformimit në internet nuk është i qartë që mund të zgjidhet vetëm nga tregu ose nga teknologjia. Në vitin 2017, unë propozova që të shikojmë rregullimet për keqinformimin/dezinformimin në internet si zgjidhje të ofertës dhe kërkesës.

Disa fokusohen në përgjegjësinë e audiencës, ndërsa të tjerë shikojnë furnizimin e keq/dezinformatave në internet. Përdorimi i AI për të kontrolluar dhe hequr ose ulur dezinformimin në internet është një zgjidhje nga ana e ofertës. Por hulumtimi ynë i fundit konfirmon atë që shumë të tjerë kanë gjetur: se algoritmet dhe AI ​​më vete thjesht nuk do ta zgjidhin problemin.

Për një gjë, stimujt financiarë për të prodhuar dhe/ose për të qarkulluar informacion të rremë në internet janë shumë të mëdha. Për një tjetër, ka shumë arsye pse njerëzit besojnë ose veprojnë sipas informacionit që është i rremë ose nxitës.

“Dezinformimi dhe dezinformimi janë trajtuar si çështje teknike. Kjo është agjenda e lojtarëve të mëdhenj të teknologjisë. Por gjithnjë e më shumë elementë nuk janë teknikë. Ato janë politike, ekonomike dhe ligjore”, tha Alejandro Romero, shefi i operacioneve dhe bashkëthemeluesi i Constella Intelligence, i cili monitoron dezinformatat në internet.

Kur bëhet fjalë për rregullimin, Evropa është shumë përpara Shteteve të Bashkuara. Akti i Shërbimeve Digjitale të Bashkimit Evropian, i miratuar në prill 2022, dhe projekt-ligji i sigurisë në internet i MB-së, kërkojnë që platformat të kryejnë vlerësime të rrezikut dhe t’u shpjegojnë rregullatorëve se si planifikojnë të zbusin ndikimin e përmbajtjes së dëmshme. DSA e BE-së përqendrohet në rreziqet për shoqërinë, ndërsa projektligji i Mbretërisë së Bashkuar fokusohet në rreziqet për individët. NetzDG i Gjermanisë, i prezantuar në 2017 dhe i rishikuar në 2021, vendos gjoba për kompanitë e teknologjisë që tregojnë një model të shpërndarjes së përmbajtjes së rreme.

Rregullatorët francezë thonë se Akti i Shërbimeve Digjitale të BE-së është i ngjashëm me rregullimin bankar, sepse në vend që të mbikëqyrë çdo transaksion, ai kërkon që kompanitë të ndërtojnë sisteme për të zbutur rrezikun.

Shpresojmë, rregulloret e reja do t’i ndihmojnë kompanitë të gjejnë ekuilibrin e duhur midis frenimit të përmbajtjes së dëmshme dhe mbrojtjes së lirisë së shprehjes, dhe ligjet mund të nxisin gjithashtu inovacionin. Por firmat që zhvillojnë AI/të mësuarit e thellë duhet të kenë parasysh se regjimet autoritare ka të ngjarë të përdorin gjithashtu teknologjitë e tyre për të parandaluar rrjedhën e informacionit të drejtë dhe jo për të përmirësuar sigurinë e përmbajtjes. Kështu që kërkimi i zgjidhjeve vazhdon.

(Artikull i publikuar në Thomson Reuters Foundation News)

Share With Others