[email protected]
Përplasja ndaj rivalëve politikë mund të jetë mënyra më efektive për t’u bërë viral – bazuar në ‘stimujt’ e mediave sociale
shape
shape
shape
EDU

Artikulli i plotë në phys.org

Postimet e mediave sociale rreth “grupit të jashtëm politik” – duke kritikuar ose tallur ata që janë në anën kundërshtare të një ndarjeje ideologjike – marrin dy herë më shumë shpërndarje sesa postimet që mbrojnë njerëz ose organizata nga orientimi i njejtë politik.

Kjo është sipas një studimi të udhëhequr nga psikologët e Universitetit të Kembrixhit, të cilët analizuan mbi 2.7 milionë Tweet dhe postime në Facebook të publikuara nga mediat amerikane ose anëtarët e Kongresit nga i gjithë spektri politik.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se çdo fjalë shtesë që i referohet një politikani rival ose botëkuptimit konkurrues (p.sh. ‘Biden’ ose ‘Liberal’ nëse vjen nga një burim republikan) rrit mundësit që një postim në media sociale të shpërndahet me një mesatare prej 67% në të gjithë grupin e të dhënave.

Këto efekte rezultuan të jenë të njëjta në të dyja platformat, pavarësisht nga orientimi politik. Gjetjet janë publikuar sot në revistën Proceedings of the National Academy of Sciences.

Hulumtimet e mëparshme që hetuan “viralitetin” në internet zbuluan se përdorimi i gjuhës shumë emocionuese rrit gjasat e shpërndarjeve të mediave sociale – veçanërisht emocionet negative si zemërimi ose kur përcjell një ndjenjë indinjate morale.

Megjithatë, studimi i fundit tregon se përdorimi i termave që lidhen me “grupin e jashtëm politik” është pothuajse pesë herë më efektiv se gjuha emocionale negative dhe pothuajse shtatë herë më efektiv se gjuha emocionale morale, në numrin e shpërndarjeve.

Në fakt, kur u shikua përdorimi i emoji-ve si reagim në Facebook, u zbulua se – mesatarisht – postimet rreth kundërshtarëve politikë tërhoqën mbi dy herë më shumë emoji të fytyrave të zemëruara sesa postimet në lidhje me “grupin” e fituar në emoji të lidhura me zemrën.

Kjo është simbolike e problemeve me përpjekjet për të trajtuar armiqësinë e përhapur politike, thonë studiuesit. Ndryshimi i algoritmeve për të vlerësuar angazhimin “më të thellë”, si reagimet dhe komentet me shpresën për të bashkuar njerëzit – siç njoftoi Facebook në 2018 – në fakt mund t’u japë përparësi postimeve plot “armiqësi jashtë grupit”.

Shkencëtarët argumentojnë se gjetjet e tyre nxjerrin në pah “stimujt perverse” që tani drejtojnë diskursin në platformat kryesore të mediave sociale, të cilat nga ana tjetër mund të nxisin polarizimin politik që kërcënon proceset demokratike në SHBA dhe gjetkë.

Share With Others

Translate »