[email protected]
Si të mbroheni nga mashtrimet financiare në internet?
shape
shape
shape
EDU

Mediat sociale kanë transformuar mënyrën se si ne komunikojmë, duke i lejuar njerëzit të lidhen me njëri-tjetrin në mbarë botën. Megjithatë, me rritjen e mediave sociale, mashtrimi financiar në internet është bërë gjithashtu një shqetësim serioz. Në këtë artikull, ne do të diskutojmë se si mashtruesit përdorin mediat sociale për të mashtruar njerëzit dhe do të ofrojmë këshilla se si të mbroheni nga këto mashtrime.

Llogaritë e rreme të mediave sociale

Mashtruesit krijojnë llogari të rreme në mediat sociale që duken saktësisht si llogaria origjinale, ku numri i ndjekësve dhe vetë ndjekësit janë të ndryshëm. Këto llogari të rreme përdoren për të dërguar mesazhe te ndjekësit e mbajtësit të llogarisë origjinale, duke kërkuar para përmes platformave të ndryshme të pagesave si Google Pay, PhonePe, Paytm, Cred, Net Banking dhe të tjera. Ata shpesh përdorin arsye trishtuese si urgjencat mjekësore, shtrimi në spital i anëtarëve të familjes ose aksidentet për të ngjallur dhembshuri dhe për të bindur njerëzit të paguajnë.

Mbroni veten nga mashtrimi në mediat sociale

Për të mos rënë viktimë e mashtrimeve të tilla, është thelbësore të jeni të kujdesshëm gjatë përdorimit të mediave sociale. Kryeni gjithmonë një shqyrtim nga përshtypja e parë përpara se të pranoni një kërkesë miqësie dhe mos klikoni kurrë në lidhjet e dërguara nga individë të panjohur. Nëse dyshoni se llogaria e dikujt në mediat sociale është hakuar, informojeni menjëherë viktimën. Mos i ndani kredencialet tuaja ose ndonjë fjalëkalim një përdorimësh me askënd. Asnjëherë mos paguani askënd në emër të “ndihmës” bazuar në kërkesat e mediave sociale. Lëreni përfituesin t’ju telefonojë në telefonin tuaj dhe më pas mund të vendosni nëse do të ndihmoni apo jo.

Rritja e sigurisë së mediave sociale

Është e rëndësishme të rrisni nivelin e sigurisë së llogarive tuaja të mediave sociale për të parandaluar çdo qasje të paautorizuar. Kjo përfshin përditësimin e fjalëkalimeve tuaja rregullisht, përdorimin e një fjalëkalimi të fortë që kombinon numra, shkronja dhe simbole dhe shmangien e ndarjes së fjalëkalimit tuaj me këdo. Ju gjithashtu duhet të aktivizoni vërtetimin me dy faktorë dhe të përditësoni cilësimet tuaja të privatësisë për të kufizuar dukshmërinë e informacionit tuaj personal.

Raportoni Aktivitetet Mashtruese

Së fundi, nëse hasni ndonjë aktivitet mashtrues, raportoni menjëherë në departamentin e krimeve kibernetike. Ju gjithashtu mund të raportoni aktivitetin mashtrues në platformën e mediave sociale ku ka ndodhur, pasi ata shpesh kanë ekipe specifike të dedikuara për t’u marrë me mashtrimet dhe mashtrimet.

Artikulli i plotë i shkruar nga Ravindra PoojaryLinkedIn

Share With Others

Translate »