[email protected]
EDU

Rishikimi i javës: Lajme të rreme në mediat sociale, clickbait artikuj në portale informative, mashtrime me video deepfake

Lajmet e rreme kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Lajmet e rreme të publikuara në mediat sociale TikTok dhe Facebook ishin pretendime se do të ketë sulme dhe shumë viktima në veri të Kosovës, se pjesëtarë të grupit mercenar rus Wagner janë parë duke lëvizur nga Mitrovica në drejtim të […]

EDU

Rishikimi i javës: Lajme të rreme në TikTok, mashtrime me video-materiale të figurave publike, përmbajtje të paverifikuara në mediat sociale për konfliktin Hamas-Izrael

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e lajmeve të rreme në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Lajmet e rreme të publikuara në TikTok dhe portale të dyshimta kishin të bënin me temat si: imazhi me AI i stadiumit të Kombëtares së Shqipërisë, se tërmet i fortë e godet Shqipërinë, se Kosova po […]

EDU

Rishikimi i javës: Clickbait artikuj nga portale informative, dezinformata rreth konfliktit Izrael-Hamas, përmbajtje mashtruese në mediat sociale

Përmbajtjet clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Artikujt që janë vlerësuar si clickbait ishin lidhur me ngjarje të ndryshme kryesisht të publikuara në portale informative për raste tragjike, tërmete, skandale seksuale, humbje jete, plagosje, vrasje, që nuk kishin ndodhur në hapësirën shqipfolëse dhe nuk ju ishte bërë e ditur […]

Rishikimi i javës: Dezinformata dhe përmbajtje të gjeneruara me Inteligjencë Artificial për konfliktin Izrael-Hamas, lajm i rremë në TikTok lidhur me shëndetin e Thaçit, clickbait artikuj për raste tragjike

Clickbait artikujt dhe dezinformatat kanë qenë dy kategoritë kryesore që kanë dominuar ekosistemin keqinformues në Kosovë lidhur me ngjarje vendore dhe ndërkombëtare gjatë javës së kaluar. Dezinformatat kryesisht u publikuan në mediat sociale (Facebook), përfshirë fotografi dhe video-materiale ndërlidhur me konfliktin Izrael-Hamas, si dhe përmbajtje dezinformuese me pretendimin se Zvicra po kërkon punëtor në këto […]

EDU

Rishikimi i javës: Teori konspirative në mediat serbe, përmbajtje të paverifikuara në mediat sociale rreth konfliktit Hamas-Izrael, deklaratë gjysmë e vërtetë e ministrit Sveçla për pagesat e policëve

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e përmbajtjeve të paverifikuara dhe dezinformatave në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Si përmbajtje të paverifikuara janë vlerësuar imazhe të ndryshme të publikuara nga faqe dhe llogari të ndryshme në media sociale lidhur me konfliktin Hamas-Izrael. Dezinformatat janë publikuar në rrjetet sociale ndërlidhur me konfliktin Hamas-Izrael, […]

EDU

Rishikimi i javës: Video-materiale të paverifikuara dhe dezinformuese për konfliktin Izrael-Hamas, raportohet gabimisht për dënimin e ministres Hajdari, clickbait lidhur me ngjarje tragjike

Dezinformatat dhe përmbajtjet e paverifikuara janë dy kategoritë që kanë dominuar ekosistemin keqinformues në Kosovës gjatë javës së kaluar. Keqinformatat të cilat janë kategorizuar si dezinformatë janë publikuar kryesisht nga faqe në mediat sociale, përfshi video-materiale për konfliktin Izrael-Hamas. Përmbajtjet e paverifikuara kanë përfshi video-materiale të publikuara në mediat sociale lidhur me konfliktin Izrael-Hamas. Clickbait […]

Rishikimi i javës: Përmbajtje të paverifikuara dhe dezinformata në media sociale rreth konfliktit Hamas-Izrael, dezinformatë se Hamasi ka blerë armë nga UÇK-ja, clickbait artikull rreth pagesave të policëve

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e përmbajtjeve të paverifikuara dhe dezinformatave në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Përmbajtje të paverifikuara, që në vete përmbajnë fotografi, video materiale me pretendimin se ndërlidhen me konfliktin Hamas-Izrael, janë publikuar nga faqe të ndryshme në mediat sociale. Fotografi dhe video dezinformuese të publikuara në mediat […]

Rishikimi i javës: Clickbait me deklarata të Ramës, dezinformata, lajme të rreme dhe përmbajtje të paverifikuara lidhur me konfliktin ndërmjet Hamasit dhe Izraelit

Dezinformatat, lajmet e rreme dhe përmbajtjet e paverfikuara kryesisht të publikuara në mediat sociale  janë tri kategoritë që e kanë dominuar ekosistemin keqinformues në Kosovës gjatë javës së kaluar. Dezinformatat ishin publikuar nga faqe në mediat sociale ndërlidhur më konfliktin ndërmjet Hamasit dhe Izraelit, duke publikuar imazhe dhe video-materiale të vjetra me pretendimin se paraqesin […]

Rishikimi i javës: Përmbajtje të rreme në mediat sociale për dërgimin e armëve nga Turqia, fotografi të pa verifikuara në mediat sociale, clickbait artikuj nga portale informative

Përmbajtjet clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues gjatë javës që shkoi. Artikujt që janë vlerësuar si clickbait ishin lidhur me ngjarje të ndryshme kryesisht të publikuara në portale të dyshimta (ulja e çmimeve të produkteve ushqimore, vrasja e një gazetari etj.) që nuk kishin ndodhur në hapësirën shqipfolëse dhe nuk ishte bërë e ditur në titull […]

Rishikimi i javës: Përmbajtje të paverifikuara dhe dezinformata në mediat sociale në gjuhën shqipe, dhe dezinformata nga zyrtarët serbë, për sulmin në Banjskë

Java që shkoi u karakterizua më dominimin e përmbajtjeve të paverifikuara dhe dezinformatave në ekosferën keqinformuese në dhe për zhvillimet në Kosovë. Përmbajtjet e paverifikuara kryesisht janë publikuar nga faqe në mediat sociale lidhur me sulmin e armatosur ndaj Policisë së Kosovës në Banjskë të Zveçanit më 24 shtator. U publikuan video materiale me pretendimin […]