[email protected]
EDU

Teknofobia: çfarë do të thotë të kesh ‘frikë’ nga teknologjia?

Le të flasim për “frikën” e teknologjisë. Frikën e përdorimit të pajisjeve të caktuara. Teknofobia manifestohet në një rezistencë ndaj të folurit ose ndërveprimit me teknologjinë. Na shkakton ankth, si dhe mendime armiqësore, dhe e gjithë kjo është e gatuar në nivel mendor, ndaj luftimi me të është i ndërlikuar, si me çdo frikë tjetër. Teknofobia ka shumë efekte […]

EDU

Rishikimi i javës: Teori konspirative në mediat serbe, përmbajtje të paverifikuara në mediat sociale rreth konfliktit Hamas-Izrael, deklaratë gjysmë e vërtetë e ministrit Sveçla për pagesat e policëve

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e përmbajtjeve të paverifikuara dhe dezinformatave në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Si përmbajtje të paverifikuara janë vlerësuar imazhe të ndryshme të publikuara nga faqe dhe llogari të ndryshme në media sociale lidhur me konfliktin Hamas-Izrael. Dezinformatat janë publikuar në rrjetet sociale ndërlidhur me konfliktin Hamas-Izrael, […]

EDU

Dezinformatat e gjeneruara nga Inteligjenca Artificiale (IA): 3 aftësi të mësuara për të ndihmuar në adresimin e tyre

Inteligjenca artificiale gjeneruese do t’i vështirësojë edhe më shumë problemet tona ekzistuese në shpërndarjen keqinformimit dhe dezinformimit. Mjetet e bazuara në tekst si ChatGPT mund të krijojnë artikuj akademikë me tingull bindës mbi një temë, të kompletuar me citate që mund të mashtrojnë njerëzit pa një sfond në temën e artikullit. Inteligjenca artificiale e bazuar në video, […]

EDU

Cilat janë 4 mjetet e edukimit medial?

Njohuria mediale është aftësia për të analizuar, vlerësuar dhe kuptuar mesazhet mediale. Është një aftësi kritike që i ndihmon individët të identifikojnë qëllimet, paragjykimet dhe besueshmërinë e burimeve të medies. Por si mund ta zhvillojmë edukimin medial? Ka katër mjete thelbësore që mund të na ndihmojnë të bëhemi më të arsimuar në media. Kërkim dhe analizë Kërkimi dhe […]

EDU

Rishikimi i javës: Video-materiale të paverifikuara dhe dezinformuese për konfliktin Izrael-Hamas, raportohet gabimisht për dënimin e ministres Hajdari, clickbait lidhur me ngjarje tragjike

Dezinformatat dhe përmbajtjet e paverifikuara janë dy kategoritë që kanë dominuar ekosistemin keqinformues në Kosovës gjatë javës së kaluar. Keqinformatat të cilat janë kategorizuar si dezinformatë janë publikuar kryesisht nga faqe në mediat sociale, përfshi video-materiale për konfliktin Izrael-Hamas. Përmbajtjet e paverifikuara kanë përfshi video-materiale të publikuara në mediat sociale lidhur me konfliktin Izrael-Hamas. Clickbait […]

EDU

Pse shpërndajmë thashetheme dhe dezinformata në kohë krize?

Për disa, përhapja e informacionit të rremë është një shaka. Për disa, është një përpjekje narcisiste për të fituar pëlqime dhe ndjekës. Për një grup tjetër, është një mundësi për të rrëmbyer vëmendjen e njerëzve për qëllime politike. Kush prodhon informacione dhe fotografi të rreme gjatë një krize? Si mund të na ndihmojë të kuptuarit e kësaj […]

Rishikimi i javës: Përmbajtje të paverifikuara dhe dezinformata në media sociale rreth konfliktit Hamas-Izrael, dezinformatë se Hamasi ka blerë armë nga UÇK-ja, clickbait artikull rreth pagesave të policëve

Java që shkoi u karakterizua me dominimin e përmbajtjeve të paverifikuara dhe dezinformatave në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Përmbajtje të paverifikuara, që në vete përmbajnë fotografi, video materiale me pretendimin se ndërlidhen me konfliktin Hamas-Izrael, janë publikuar nga faqe të ndryshme në mediat sociale. Fotografi dhe video dezinformuese të publikuara në mediat […]

Rishikimi i javës: Clickbait me deklarata të Ramës, dezinformata, lajme të rreme dhe përmbajtje të paverifikuara lidhur me konfliktin ndërmjet Hamasit dhe Izraelit

Dezinformatat, lajmet e rreme dhe përmbajtjet e paverfikuara kryesisht të publikuara në mediat sociale  janë tri kategoritë që e kanë dominuar ekosistemin keqinformues në Kosovës gjatë javës së kaluar. Dezinformatat ishin publikuar nga faqe në mediat sociale ndërlidhur më konfliktin ndërmjet Hamasit dhe Izraelit, duke publikuar imazhe dhe video-materiale të vjetra me pretendimin se paraqesin […]

Rishikimi i javës: Përmbajtje të rreme në mediat sociale për dërgimin e armëve nga Turqia, fotografi të pa verifikuara në mediat sociale, clickbait artikuj nga portale informative

Përmbajtjet clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues gjatë javës që shkoi. Artikujt që janë vlerësuar si clickbait ishin lidhur me ngjarje të ndryshme kryesisht të publikuara në portale të dyshimta (ulja e çmimeve të produkteve ushqimore, vrasja e një gazetari etj.) që nuk kishin ndodhur në hapësirën shqipfolëse dhe nuk ishte bërë e ditur në titull […]

Translate »