[email protected]
EDU

Rishikimi i javës: Lajme të rreme për tema të ndryshme në media sociale, dezinformata për punë në Gjermani dhe Zvicër, manipulim i fakteve me vendimin e lirimit të Kurtit nga burgu

Lajmet e rreme e kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Përmbajtjet të cilat janë vlerësuar si lajm i rremë janë publikuar në mediat sociale, kryesisht në TikTok lidhur me pretendime të rreme se Kadare ka dhënë komente dhe vlerësime negative për kryeministrin e Kosovës, Albin Kurtin; se Naim Murseli i […]

EDU

Si të luftojmë “gjuhën e urrejtjes”?

Gjuha e urrejtjes ndodh në të gjitha shoqëritë, qoftë media konvencionale apo online. Ndonjëherë mund të jetë e vështirë të vlerësohet kur një koment nënkuptohet si gjuhë urrejtjeje – veçanërisht kur shprehet në botën virtuale. Mund të ndihet gjithashtu dërrmuese të përpiqesh të merresh me përmbajtje dukshëm urrejtjeje. Megjithatë, ka shumë mënyra se si mund […]

EDU

Rishikimi i javës: Lajme të rreme për armatosjen e Kosovës, përmbajtje të paverifikuara rreth konfliktit Izrael-Hamas, clickbait artikuj për tema të ndryshme

Përmbajtjet e paverifikuara, lajmet e rreme dhe artikujt clickbait janë kategoritë që kanë mbizotëruar në ekosferën keqinformuese në përmbajtjet në gjuhën shqipe. Përmbajtjet e paverifikuara janë publikuar në Facebook si imazhe të rremë nga protesta, furnizime me armë dhe përshkrimin e gjendjes nga konflikti Izrael-Hamas. Artikuj clickbait janë publikuar në portale informative dhe mediat sociale […]

EDU

Çka është deepfake?

Teknologjia e përdorur për të bërë këdo të bëjë ose të thotë gjëra që nuk i ka bërë kurrë mund të duket e ndërlikuar – por është shumë e arritshme. Gjithçka që nevojitet janë disa pamje vizuale ose një regjistrim i një zëri për të filluar krijimin e një realiteti alternativ. Kjo lloj përmbajtje e manipuluar […]

EDU

Le të flasim për edukimin medial

Çka është edukimi medial? Edukimi medial është aftësia për të hyrë, përdorur, vlerësuar, krijuar dhe marrë pjesë në media. Këto kompetenca konsiderohen si aftësi kyçe të shekullit të 21-të dhe një parakusht për një qytetari aktive dhe të plotë. Cili është qëllimi i edukimit medial? Qëllimi i edukimit medial është të rrisë ndërgjegjësimin e njerëzve […]

EDU

Rishikimi i javës: Lajme të rreme në mediat sociale, clickbait artikuj në portale informative, mashtrime me video deepfake

Lajmet e rreme kanë dominuar ekosistemin keqinformues në gjuhën shqipe gjatë javës që shkoi. Lajmet e rreme të publikuara në mediat sociale TikTok dhe Facebook ishin pretendime se do të ketë sulme dhe shumë viktima në veri të Kosovës, se pjesëtarë të grupit mercenar rus Wagner janë parë duke lëvizur nga Mitrovica në drejtim të […]

EDU

Katër argumente se pse duhet të shqetësohemi për ndikimin e Inteligjencës Artificiale (IA) gjeneruese në keqinformim

Shumë vëzhgues të shpërthimit aktual të inteligjencës artificiale gjeneruese shqetësohen për ndikimin e saj në mjedisin tonë të informacionit, me shqetësimet që ngrihen për rritjen e sasisë, cilësisë dhe personalizimit të keqinformatave. Shpjegimi i pretendimit: Për shkak të lehtësisë së qasjes dhe përdorimit, AI-të gjeneruese mund të përdoren për të krijuar keq-/dezinformata në shkallë me […]

EDU

Rëndësia e edukimit medial tek të rinjtë

Në një epokë ku informacioni përmbyt jetën tonë të përditshme përmes një morie kanalesh mediatike, rëndësia e edukimit medial nuk ka qenë kurrë më e thellë. Në thelb të kësaj aftësie jetike është aftësia për të shtruar dy pyetje themelore, duke formuar vetë themelin e rrugëtimit tonë të edukimit medial: “Cili është qëllimi i mesazhit […]

Translate »