[email protected]
Adoleshentët kanë më shumë gjasa të besojnë pretendimet konspiracioniste në internet sesa të rriturit – studim amerikan
shape
shape
shape
EDU

Artikulli i plotë në The Guardian

Studimi tregon se 60% e adoleshentëve të moshës 13-17 vjeç ranë dakord me katër ose më shumë deklarata konspirative krahasuar me 49% të të rriturve.

Adoleshentët kanë shumë më shumë gjasa të besojnë teoritë e konspiracionit në internet sesa gjenerata e rritur, ka treguar një studim i ri, duke nënvizuar ndikimet e gjera të marrëdhënies së gjeneratës Z me mediat sociale.

Gjetjet nga Qendra Kundër urrejtjes Digjitale (CCDH), një organizatë jofitimprurëse që lufton dezinformimin, treguan se 60% e amerikanëve 13-17-vjeçarë të anketuar ranë dakord me katër ose më shumë deklarata të dëmshme konspirative – krahasuar me vetëm 49% të të rriturve. Për adoleshentët që kalojnë katër ose më shumë orë në ditë në çdo platformë të vetme të mediave sociale, shifra ishte deri në 69%.

Studimi anketoi më shumë se 1000 të rritur dhe 1000 adoleshentë të moshës 13-17 vjeç në lidhje me idetë e tyre në mediat sociale dhe ndikimin e tyre. Ai gjithashtu u kërkoi të anketuarve të deklaronin nëse ishin dakord me deklarata dëmtuese nga disa kategori dezinformatash, duke përfshirë deklaratat kundër vaksinës, antisemitizmin dhe keqinformatat për Covid-19.

Raporti është paralajmërimi  i fundit për të tërhequr vëmendjen ndaj dëmeve të mediave sociale që prekin të rinjtë. Ka pasur një kuptim në rritje të implikimeve negative të shëndetit mendor të mediave sociale. Por studimi i CCDH e ka bërë të qartë se ndikimi i mediave sociale shkon përtej shëndetit mendor individual dhe krijon çështje (probleme) të shëndetit publik për shoqërinë në përgjithësi në format e dezinformimit dhe gjuhës së urrejtjes.

Ajo vjen pasi brezat e rinj po mbështeten gjithnjë e më shumë në mediat sociale për lajme dhe kërkime në internet. Të dhënat e fundit nga Google zbuluan se 40% e Gen Z tani preferojnë platforma si TikTok dhe Instagram ndaj motorëve tradicionalë të kërkimit. Një studim i vitit 2022 zbuloi se 50% e të anketuarve të Gen Z përdornin mediat sociale për të aksesuar lajmet në baza ditore, dhe vetëm 5% lexonin gazeta.

Këto tendenca po përkeqësohen nga rritja e chatbot-eve të fuqizuara nga AI (Inteligjenca Artificiale) dhe motorëve të kërkimit si ChatGPT, duke ngritur shqetësime të reja, tha Ioana Literat, profesoreshë e asociuar e komunikimit që studion mediat sociale në Teachers College, Columbia University.

Ekspertët janë veçanërisht të shqetësuar se përhapja e AI gjeneruese ka potencialin të rrisë në mënyrë eksponenciale shkallën e keqinformimit dhe të vërshojë ekosistemin e informacionit me përmbajtje të dëmshme.

Ironikisht, brezi i ri është gjithashtu më i vetëdijshëm për rreziqet që paraqesin mediat online, me 83% e 13 deri në 17-vjeçarëve që pajtohen se dëmet në internet kanë pasoja offline krahasuar me vetëm 68% të të rriturve. Pyetja, siç shtron raporti, është se si të zgjidhet çështja.

Share With Others