[email protected]
Si t’i mësoni fëmijët tuaj të dallojnë lajmet e rreme
shape
shape
shape
EDU

Artikull i publikuar në qustudio.com, shkruar nga Georgie Powell


Interneti ka ndryshuar mënyrën se si ne i konsumojmë lajmet. Ka ikur koha kur ne mund të lexonim një artikull interesant dhe të vazhdonim më tej. Tani, ne mund ta përcjellim historinë te qindra persona në WhatsApp, të bëjmë një koment në YouTube mbi të, apo edhe të postojmë në Twitter versionin tonë të historisë dhe ndjenjat tona.

Por me këtë rritje të aksesit në lajme vijnë valë të mëdha keqinformimi: lajme të rreme në shkallë “cunami”, shpesh duke udhëtuar më shpejt dhe më larg se e vërteta. Tani, është arritur deri në pikën ku aftësia për të dalluar të vërtetën dhe atë që është e rreme në internet kërkon njëfarë energjie të vërtetë – kështu që si ta ndihmojmë veten, dhe nga ana tjetër, fëmijët tanë të dallojnë lajmet e rreme në internet?


Çfarë e shkaktoi rritjen e lajmeve të rreme?

Sfida e dezinformimit nuk është e re, por ka qenë një shkak në rritje për shqetësim, i përkeqësuar nga rritja e teknologjisë.

Ndërsa 68% e amerikanëve thonë se i marrin lajmet e tyre nga faqet e internetit ose aplikacionet e lajmeve, 53% pohojnë se zakonisht i marrin nga mediat sociale – një burim që zakonisht nuk i është nënshtruar të njëjtave rregulla të përmbajtjes si TV, radio, shtypi dhe të tjera media tradicionale.

Në mediat sociale, lajmet dhe informacionet shpesh mund të devijojnë nga fakti drejt opinionit, dhe të dy shihen si një. Dhe në një botë ku ne po kërkojmë të mbrojmë fjalën e lirë, censura e opinioneve të pabaza mund të jetë një sfidë.


Pse përhapen lajmet e rreme?

Lajmet e rreme mund të përhapen si një formë dezinformimi ose keqinformimi (informacioni i rremë i përhapur qëllimisht për t’i bërë njerëzit të besojnë diçka ndryshe). Ka shumë arsye që një individ ose kompani mund të dëshirojë të përhapë lajme të rreme, duke përfshirë:

Marrja e më shumë trafikut të faqes në internet (duke klikuar në artikull ose në faqen e tyre).

Promovimi i propagandës që është në dobi të organizatës së tyre, besimeve të tyre, apo edhe vendit dhe politikës së tyre.

Përpjekja për të ndikuar tek votuesit ose bindjet e njerëzve për të ndryshuar opinionin publik.

Përpjekja për të fituar votues ose ndjekës të rinj.

Duke dashur të ndezë debat, apo edhe duke shkaktuar ndarje mes anëtarëve të publikut.

Natyra e shpejtë e lajmeve në botën online do të thotë gjithashtu se gazetarët mund të publikojnë informacione të pasakta pa qenë në gjendje të verifikojnë ose kontrollojnë me aq seriozitet sa do të bënin zakonisht.

Lajmet e rreme nuk krijohen gjithmonë nga gazetarë apo organizata. Si një mënyrë për të shkaktuar konflikt në mediat sociale, “trollët” në internet shpesh “karremojnë” përdoruesit me lajme të rreme, duke shpresuar të ndezin zemërim dhe zemërim. Trollët kënaqen duke shkaktuar tension dhe mërzitje, gjë që i bën lajmet e rreme një mjet joshës për ta për t’u përdorur.

Pra, me gjithë këto për t’i luftuar, si e ndani faktin nga trillimi?


Si të dalloni lajmet e rreme: Këshilla për prindërit

1. Sigurohuni që fëmija juaj të jetë i vetëdijshëm se lajmet e rreme ekzistojnë.

Duket kaq themelore, por shumë fëmijë mund të mos e kuptojnë se ajo që lexojnë mund të mos jetë e vërtetë. Fëmijët priren të jenë më të besueshëm dhe naivë se të rriturit, kështu që hapi i parë është t’i bëni të ditur se ka njerëz që gënjejnë në internet.

2. Mësoni fëmijën tuaj të bëjë pyetje sfiduese.

Inkurajoni fëmijët tuaj që të mos pranojnë përmbajtje me vlerë nominale. Mësojini të kuptojnë pse, si dhe çfarë është ndarë me ta dhe të jenë vëzhgues kritikë të përmbajtjes që konsumojnë. Inkurajoni pyetje të tilla si:

Si e gjetët përmbajtjen?

Si erdhi te ju?

A keni besim në atë se kush e shpërndau atë?

Kush krijoi ose shkroi përmbajtjen?

Kush mund të përfitojë ose të dëmtohet prej tij?

Pse ia arritën?

A paguhet dikush për këtë përmbajtje?

Çfarë nuk thonë lajmet?

A po hiqet një pjesë e tregimit?

A besoni se ajo që po lexoni është e vërtetë?

3. Gjeni një mënyrë për të kontrolluar burimin e informacionit.

Nëse nuk ka një burim të besueshëm, a mund të besohet?

4. Kërkoni URL-në ose emrin e faqes.

A e njihni emrin e faqes?

A është përmbajtja e publikuar në faqe me cilësi të lartë?

A ka gabime drejtshkrimore apo gramatikore?

Gjuha që përdorin është sensacionale?

A mund ta gjeni të njëjtën histori në burime të tjera më të besueshme, si faqja juaj kombëtare e lajmeve publike?

A është faqja e mbingarkuar me reklama?

A përmban faqja shumë artikuj të klikimeve?

5. Blloko aplikacionet dhe faqet e internetit që janë gjenerues të lajmeve të rreme.

Mjetet e kontrollit prindëror si Qustodio mund t’ju ndihmojnë të vendosni blloqe nëpër pajisje.

6. Sigurohuni që fëmija juaj të kontrollojë burime të shumta.

Shihni se çfarë thonë burime të tjera të lajmeve për të njëjtën temë. Sigurohuni që të përfshini burime lajmesh nga vende të tjera ose këndvështrime politike.

7. Ndihmoni fëmijën tuaj të krijojë zakonin e përjetshëm të “mendoni para se ta shpërndani”.

Ne nuk jemi vetëm konsumatorë, por edhe kontribuues në mjedisin e përmbajtjes. Nëse keni ndonjë dyshim se përmbajtja mund të jetë e rreme, mashtruese ose e dëmshme në çfarëdo mënyre, mos e shpërndani atë.

Nëse mendoni se fëmija juaj është gati për mediat sociale dhe për të filluar ndarjen e përmbajtjes, sigurohuni që së pari të vendosni skica dhe pritshmëri të qarta. Inkurajoni miqtë dhe familjen tuaj të mendojnë në mënyrë kritike për përmbajtjen që ata ndajnë – dhe ndjehuni të lirë t’i mbani të tjerët përgjegjës për ndarjen e përmbajtjes mashtruese.

8. Besojini instinktit tuaj.

Nëse diçka ndihet “off”, ndoshta edhe është.

9. Mësoni më shumë për lajmet e rreme, së bashku.

Shikoni dokumentarë të tillë si Dilema Sociale. Përdoreni atë si një mundësi për të diskutuar si familje ndikimi i teknologjisë dhe përhapja e përmbajtjes që ka në vendimmarrjen tonë dhe shoqërinë.

Eksploroni burimet e gjera për lajmet e rreme nga Common Sense Media dhe BBC.

Merrni parasysh përdorimin e një aplikacioni lajmesh si Ground News, i cili do të nxjerrë në pah paragjykimet në përmbajtjen që po lexoni dhe do të paraqesë një alternativë me një këndvështrim tjetër.

Share With Others

Translate »