[email protected]
Pse mësimdhënia e edukimit medial është thelbësore?
shape
shape
shape
EDU

Artikull i publikuar në Edutopia.org, shkruar nga Jonathan Ketchell

Mësimdhënia e edukimit medial mund t’i ndihmojë nxënësit e shkollave të mesme të zhvillojnë aftësi të të menduarit kritik ndërsa vënë në dyshim atë që shohin në internet.

Si një edukator që ndihmon kolegët në mësimdhënien e edukimit medial, unë ofroj këtë mësim të krijuar për nxënësit e shkollave të mesme.

Unë u tregoj studentëve një video që ngjall një reagim emocional (shih këtu) , veçanërisht kur videoja arrin kulmin e saj, njeriu që shpëton qenin nga treni i gërvishtjes. Është tërheqës, është në TikTok dhe studentët e duan atë. Unë kam vëmendjen e tyre.

Më pas i pyes nëse është e vërtetë apo false, duke kërkuar që t’i kushtojnë më shumë vëmendje përpara se ta luaj përsëri. Pretendimet bëhen, të bërtitura nga të katër anët e klasës. Angazhimi dhe emocionet janë të larta. Ne kontrollojmë komentet e videos; shumë nuk e vënë në dyshim vërtetësinë e tij, duke komentuar në vend të kësaj heroizmin e njeriut që shpëtoi qenin.

U kërkoj nxënësve të shikojnë më nga afër. Të mprehtët vërejnë se hija e gjatë e trenit në figurën e fryrë të burrit të shtrirë të lehtësuar në tokë në fund nuk duhet të jetë aty. Është me të vërtetë një video false.

Kjo është pjesa e lehtë. Bëhet më e vështirë kur i pyes studentët pse mendojnë se u krijua kjo përmbajtje false. Studentët e emocionuar papritmas janë më të ndrydhur, shprehjet e fytyrës më thonë se po mendojnë. Ata mendojnë kolektivisht – nuk ka pretendime të drejta apo të gabuara këtu për momentin.


A ËSHTË E PALIGJSHME TË JESH MBIPESHË NË JAPONI?

Më pas u tregoj titullin e një videoje tjetër (shih këtu). Është tronditëse, tërheqëse, të bën të duash të klikosh dhe të shikosh. A mund të jetë vërtet e vërtetë kjo? Kërkoj një ngritje të shpejtë të duarve për të parë nëse duan ta shikojnë videon. Një shumicë thotë po.

Ne shikojmë së bashku dhe më pas kthehemi te titulli. A është e paligjshme të jesh mbipeshë në Japoni? Videoja nuk e sugjeron këtë, por i kërkoj të kërkojnë më shumë informacion në internet. Ata bëjnë një punë të mirë, duke gjetur burime të denja dhe jo të besueshme, duke konkluduar si grup se titulli është mashtrues. Jo, nuk është e paligjshme (shih këtu) , por qytetarët në Japoni nga mosha 40 deri në 74 vjeç duhet t’i nënshtrohen provimeve vjetore të peshës.

Dikush e shkroi këtë titull – cili ishte motivimi i tyre për të shkruar një titull mashtrues? “Sepse ata duan që njerëzit të klikojnë mbi të,” thërret një nxënës. I nxis të shkojnë më tej, duke menduar paralelisht për motivimet e personit që krijoi videon false që pamë më parë.

“Sepse ata duan të bëjnë para”.

Unë buzëqesh.


PYETJA “PSE” NË TË MENDUARIT KRITIK

Të mësuarit është (shumë) shpesh një përvojë e kutisë së kontrollit. Ne kemi një sërë objektivash, rubrikash dhe afatesh për të përmbushur. Shihni një material të rremë? Kontrollo! Duke vënë në dukje një titull mashtrues? Kontrollo! Verifikimi i pretendimeve dhe kontrollimi i burimeve? Kontrollo! Të gjitha këto janë aftësi “teknike” që ne duhet t’i mësojmë, por ç’të themi përse?

Duke kultivuar pse-në, studentët po zhvillojnë të menduarit e tyre kritik, po mbajnë qëndrim, po shkundin status quo-në. Ne synojmë t’u ofrojmë atyre mjetet për të vënë në dyshim se pse aplikacionet e mediave sociale janë kaq të varur në radhë të parë, pse shumë aplikacione ueb janë – në sipërfaqe – pa pagesë, pse titujt mashtrues – karrem-klikimi (clickbait) – e përmirësojnë përvojën tonë në internet.

Shkuarja më tej në arsyetimin ekspozon një njohuri më të thellë se si informacioni përhapet në internet. Pse tregimet në internet janë zakonisht negative? Pse ka robotë që krijojnë dhe ndajnë përmbajtje? Ai prek elementë në dukje të rrallë – nga psikologjia njerëzore te modeli i të dhënave të bazuara në reklama të internetit, nga instinkti ynë për t’u tërhequr nga titujt sensacionalistë deri tek tendenca jonë për të vazhduar lëvizjen pa qëllim. Megjithatë, të gjithë përshtaten në një enigmë.

Pjesë të enigmës: Kthehu në klasë. Me ndihmën e një chatboti të AI (Inteligjenca Artificiale), ne imagjinojmë një lajm të fundit të një proteste në një qytet të madh së bashku me përplasjet midis protestuesve dhe policisë. Në grupe, nxënësve u caktohen pjesë të enigmës. Një grupi i kërkohet të shkruajë titujt e klikimeve; një tjetri kërkohet të krijojë postime virale mashtruese në mediat sociale. Disa shikojnë krijimin e llogarive të rreme në media të ndryshme sociale; të tjerëve u është caktuar të imagjinojnë sesi mediat e majta dhe të djathta do ta portretizonin ngjarjen. Një grup i fundit krijon imazhe të rreme të ngjarjes të fuqizuara nga AI duke përdorur një nga mjetet e shumta të disponueshme tani për këtë.

Aftësia për të shpjeguar është një komponent kyç i të menduarit kritik dhe klasa dëgjon si grupe më vonë, jo vetëm që paraqesin rezultatin e tyre, por gjithashtu tregojnë procesin dhe hapat që ndërmorën për të arritur rezultatin e tyre përfundimtar. Secila pasohet nga një seancë reagimesh. Që nga dita e parë, jam përpjekur të nxis diskutime të hapura, argumentim dhe vetë-reflektim, dhe këto momente janë kyçe në këtë, ku studentët kryesojnë në ofrimin e vëzhgimeve, si dhe sugjerimet për përmirësim. Shpjegimi se si dolën me këtë apo atë është thelbësore. 

Të mësosh se si të mendosh në mënyrë kritike përfshin aftësinë për të kuptuar se si këto pjesë të enigmës përshtaten së bashku, kështu që ne vizatojmë një hartë mendore në tabelë dhe lidhim pikat. Studentët kanë filluar të kuptojnë se dezinformata është shumë më tepër sesa thjesht zbulimi i një mashtrimi.

Studentët e së nesërmes padyshim që do të rriten në një rrjet që do të jetë rrënjësisht i ndryshëm nga ky, por pavarësisht nga teknologjia, aftësia e tyre për të menduar në mënyrë kritike do t’i shtyjë ata të kuptojnë, të pyesin dhe të sfidojnë.

Pyetja “Pse” do të jetë po aq e rëndësishme atëherë sa është tani.

Share With Others

Translate »