[email protected]
Çka është deepfake?
shape
shape
shape
EDU

Teknologjia e përdorur për të bërë këdo të bëjë ose të thotë gjëra që nuk i ka bërë kurrë mund të duket e ndërlikuar – por është shumë e arritshme. Gjithçka që nevojitet janë disa pamje vizuale ose një regjistrim i një zëri për të filluar krijimin e një realiteti alternativ.

Kjo lloj përmbajtje e manipuluar që është krijuar me ndihmën e teknologjisë AI quhet përmbajtje sintetike, ose më gjerësisht e njohur si një falsifikim i thellë (deepfake).

Deepfake është një term që përshkruan skedarët audio dhe video që janë krijuar duke përdorur inteligjencën artificiale, “mësim makine” për të qenë më të saktë.

Të gjitha llojet e “deepfakes” janë të mundshme. Ndërrimi i fytyrave, ku fytyra e një personi zëvendësohet nga një tjetër. Sinkronizimi i buzëve, ku goja e një personi që flet mund të përshtatet në një pjesë audio që është e ndryshme nga origjinali. Klonimi i zërit, ku një zë po “kopjohet” për të përdorur atë zë për të thënë gjëra.

Fytyrat dhe trupat plotësisht sintetikë mund të krijohen, për shembull, si avatarë digjitalë. Me teknologjinë deepfake, edhe njerëzit e vdekur mund të rikthehen në jetë.

Këto manipulime video sintetike prodhohen me të ashtuquajturat Rrjetet Kundërshtare Gjeneruese, ose GAN.

Një GAN është një model i mësimit të makinerive në të cilin dy rrjete nervore konkurrojnë me njëri-tjetrin për t’u bërë më të sakta në rezultatet e tyre.

Me fjalë të thjeshta: Një kompjuter po i tregon kompjuterit tjetër nëse kloni digjital që ka krijuar prej jush është mjaft bindës duke e krahasuar atë me materialin origjinal. A lëvizni njësoj, tingëlloni njësoj, a është e njëjta shprehja juaj? Sistemi përmirësohet me përpjekje të shumta derisa të jetë i kënaqur me rezultatin.

Edhe pse kjo teknologji po përmirësohet vazhdimisht dhe është shumë e sofistikuar, ju mund të dalloni ende falsifikimet e thella nëse dini se ku të kërkoni.

Artikulli i plotë i publikuar nga Deutche Welle

Share With Others

Translate »