[email protected]
Fotografia nuk është realizuar në Gaza dhe qarkullon në internet që nga viti 2017
shape
shape
shape

Faqja në Facebook me përmbajtje në gjuhën shqipe “The Reis”, ka publikuar sot (2 prill) një fotografi në të cilën shihet një qen duke e mbajtur në gojë një foshnje.

Me anë të kësaj fotografie, faqja e lartcekur pretendon se ajo është realizuar në Gaza dhe se “qentë hanë trupat e fëmijëve që nxjerrin nga rrënojat”.

Pas verifikimit të fakteve të kryer nga hibrid.info, është vërtetuar se fotografia është e vjetër dhe se e njëjta qarkullon në internet që nga viti 2017.

Në një postim tjetër të publikuar në Facebook nga një llogari, thuhet se pamjet janë realizuar në Bangladesh.


Vegëza e postimit të publikuar në Facebook nga faqja “The Reis”:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02FgQYEXdxzKWCDDJCAvb4vAiXiZUfREprzfpxHnhgF4ajzHFqmL7aE6nYcQ3Z7aSDl&id=61556592554058


Pas hulumtimit të kryer përmes programit të automatizuar “InVid”, hibrid.info ka arritur të gjejë fotografinë e njëjtë të publikuar në një ueb-faqe (forum) në gjuhën turke “hisse.net”, në shkurt të vitit 2017. (shih këtu)


Pas kërkimit përmes makinave online të kërkimit, hibrid.info ka gjetur fotografinë e njëjtë të publikuar nga një llogari në Facebook, në të cilën thuhet se është realizuar në Bangladesh, më saktësisht para Kolegjit Mjekësor “Mymensingh”. (shih këtu)


Analiza:

Një faqe në Facebook ka publikuar një fotografia që shfaq një qen duke mbajtur me gojë një foshnje, e cila qarkullon në internet që nga viti 2017. Me anë të kësaj fotografie ngritet pretendimi se ajo është realizuar në Gaza.

Gjithashtu, pas hulumtimit të kryer nga hibrid.info, është gjetur e njëjta fotografi e publikuar në Facebook, në përshkrimin e saj thuhet se ajo është realizuar në Bangladesh.

Bazuar në metodologjinë e punës, hibrid.info e vlerëson këtë postim të faqes “The Reis” si “Përmbajtje e pa verifikuar” dhe “Dezinformatë”.


Arsyetimi:

Vlerësimi “I pa verifikuar” u bëhet atyre përmbajtjeve informative që nuk ofrojnë informata të mjaftueshme për të konfirmuar pretendimet e bëra në raport, dhe të cilat nuk kanë mundur të verifikohen për shkak të rrethanave të caktuara (shpejtësisë, mungesës së burimeve) gjatë publikimit të përmbajtjes.

Vlerësimin si “Dezinformatë” e merr ajo përmbajtje informative e cila në vete përmban një “miks” të burimeve të pasakta apo edhe atribute gjysmë të vërteta, e që krijohet dhe/apo shpërndahet me qëllim të paramenduar për të shkaktuar dëm. Prapa motivit të prodhuesve/shpërndarësve të përmbajtjeve dezinformuese qëndron arritja e një qëllimi politik, financiar, psikologjik apo social.

Share With Others

Leave a Reply