[email protected]
Njerëzit shpërndajnë keqinformata për shkak të stimujve të mediave sociale – por ato mund të ndryshohen
shape
shape
shape
EDU

Artikulli i plotë në niemanlab.org

Keqinformimi është një shqetësim mbarëbotëror me pasoja socio-ekonomike dhe politike. Çfarë e shtyn përhapjen e saj? Përgjigja qëndron në strukturën e shpërblimit në mediat sociale që inkurajon përdoruesit të formojnë shprehi të shpërndarjes së lajmeve që angazhojnë të tjerët dhe tërheqin njohjen sociale. Sapo përdoruesit të formojnë këto zakone të shpërndarjes, ata reagojnë automatikisht ndaj sinjaleve të përsëritura brenda web faqes dhe janë relativisht të pandjeshëm ndaj pasojave informative të lajmeve të shpërndara, pavarësisht nëse lajmi është i rremë ose në konflikt me bindjet e tyre politike. Megjithatë, shpërndarja e zakonshme e keqinformimit nuk është e pashmangshme: Nga hulumtimi del se përdoruesit mund të nxiten për të ndërtuar shprehi të shpërndarjes që janë të ndjeshme ndaj vlerës së vërtetës. Kështu, reduktimi i keqinformatave kërkon ndryshimin e mjediseve online që promovojnë dhe mbështesin shpërndarjen e tyre.

Pse njerëzit shpërndajnë keqinformata në mediat sociale? Në një hulumtim të bërë në SHBA, tregohet se struktura e ndarjes në internet e ndërtuar në platformat sociale është më e rëndësishme sesa deficitet individuale në arsyetimin kritik dhe paragjykimet partiake. Për shkak të sistemeve të të mësuarit të bazuara në shpërblime në mediat sociale, përdoruesit formojnë shprehi të shkëmbimit të informacionit që tërheq vëmendjen e të tjerëve. Pasi të formohen shprehit, ndarja e informacionit aktivizohet automatikisht nga sinjalet në platformë pa marrë parasysh rezultatet e përgjigjes nga përdoruesit si përhapja e dezinformatave. Si rezultat i shprehive të përdoruesve, 30 deri në 40% e lajmeve të rreme të shpërndara ishin për shkak të 15% të shpërndarësve më të zakonshëm të lajmeve. Duke sugjeruar se shpërndarja e lajmeve të rreme është pjesë e një modeli më të gjerë reagimi të krijuar nga platformat e mediave sociale, përdoruesit e zakonshëm ndanë gjithashtu informacione që sfidonin bindjet e tyre politike. Shpërndarja e lajmeve të rreme nuk është një pasojë e pashmangshme e zakoneve të përdoruesve: faqet e mediave sociale mund të ristrukturohen për të krijuar shprehi për të shpërndarë informacionin e saktë.

A janë mediat sociale të dizajnuara për të shpërblyer njerëzit për sjelljen e keqe ?

Përgjigja është qartësisht po, duke pasur parasysh se struktura e shpërblimit në platformat e mediave sociale mbështetet në popullaritetin, siç tregohet nga numri i përgjigjeve – pëlqimeve dhe komenteve – që një postim merr nga përdoruesit e tjerë. Algoritmet më pas përforcojnë më tej përhapjen e postimeve që kanë tërhequr vëmendjen.

Shpërndarja e përmbajtjeve më të lexuara, në vetvete, nuk është problem. Por bëhet problem kur përmbajtja e diskutueshme që tërheq vëmendjen i jepet përparësi nga dizajni. Duke pasur parasysh dizajnin e faqeve të mediave sociale, përdoruesit formojnë shprehi për të shpërndarë automatikisht informacionin më tërheqës, pavarësisht nga saktësia dhe dëmi i mundshëm i tij. Deklaratat fyese, sulmet ndaj grupeve dhe lajmet e rreme amplifikohen dhe dezinformatat shpesh përhapen më tej dhe më shpejt se e vërteta.

Problemi me shpërndarjen e keqinformatave të drejtuara nga shprehit është i rëndësishëm. Hulumtimi i vetë Facebook tregon se të qenit në gjendje të shpërndash përmbajtje tashmë të përbashkët me një klikim të vetëm nxit keqinformimin. Tridhjetë e tetë për qind e shikimeve të keqinformatave tekstuale dhe 65% e shikimeve të keqinformatave fotografike vijnë nga përmbajtja që është rishpërndarë dy herë.

Ta bësh të duhurën dhe të bësh mirë

Hulumtuesit sugjerojnë që, duke përdorur shpërblimet ekzistuese në mediat sociale për të krijuar stimulim për saktësi, përhapja e keqinformatave trajtohet pa ndërprerë ndjeshëm modelin e biznesit të web faqeve. Kjo ka avantazhin shtesë të ndryshimit të shpërblimeve në vend të futjes së kufizimeve të përmbajtjes, të cilat shpesh janë të diskutueshme dhe të kushtueshme në aspektin financiar dhe njerëzor.

Zbatimi i sistemit të shpërblimit për ndarjen e lajmeve mbart kosto minimale dhe mund të integrohet lehtësisht në platformat ekzistuese. Ideja kryesore është t’u ofrohen përdoruesve shpërblime në formën e njohjes sociale kur ata ndajnë përmbajtje të saktë të lajmeve. Kjo mund të arrihet duke futur butonat e përgjigjes për të treguar besimin dhe saktësinë. Duke përfshirë njohjen sociale për përmbajtje të saktë, algoritmet që amplifikojnë përmbajtjen e njohur mund të shfrytëzojnë burimet e njerëzve për të identifikuar dhe përforcuar informacionin e vërtetë.

Share With Others