[email protected]
Pse disa njerëz janë të gatshëm të besojnë teoritë e konspiracionit
shape
shape
shape
EDU

Njerëzit mbështesin teoritë e konspiracionit për shkak të kombinimit kompleks të tipareve të personalitetit, motivimeve.

Njerëzit mund të jenë të prirur të besojnë në teoritë e konspiracionit për shkak të një kombinimi të tipareve të personalitetit dhe motivimeve, duke përfshirë mbështetjen e fortë në intuitën e tyre, ndjenjën e një antagonizmi dhe superioriteti ndaj të tjerëve dhe perceptimin e kërcënimeve në mjedisin e tyre, sipas hulumtimit të publikuar nga Shoqata Amerikane e Psikologjisë.

Rezultatet e studimit paraqesin një pamje të nuancuar të asaj që i shtyn teoricienët e konspiracionit, sipas autores kryesore Shauna Bowes, një studente doktorature në psikologjinë klinike në Universitetin Emory.

“Teoricienët e konspiracionit nuk ka të ngjarë të jenë të gjithë njerëz me mendje të thjeshtë dhe mendërisht të sëmurë – një portret i cili pikturohet në mënyrë rutinore në kulturën popullore. Në vend të kësaj, shumë i drejtohen teorive të konspiracionit për të përmbushur nevojat e privuara motivuese dhe për të kuptuar shqetësimin dhe dëmtimin”, tha Bowes.

Hulumtimi u publikua në internet në revistën Psychological Bulletin.

Hulumtimet e mëparshme mbi atë që i shtyn teoricienët e konspiracionit kishin parë veçmas personalitetin dhe motivimin, sipas Bowes. Studimi aktual synonte të shqyrtonte këta faktorë së bashku për të arritur në një përshkrim më të unifikuar se pse njerëzit besojnë në teoritë e konspiracionit.

Për ta bërë këtë, studiuesit analizuan të dhënat nga 170 studime që përfshinin mbi 158,000 pjesëmarrës, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Polonia. Ata u fokusuan në studime që matën motivimet e pjesëmarrësve ose tiparet e personalitetit të lidhura me të menduarit konspirativ.

Studiuesit zbuluan se në përgjithësi, njerëzit ishin të motivuar të besonin në teoritë e konspiracionit nga nevoja për të kuptuar dhe ndjerë të sigurt në mjedisin e tyre dhe nevoja për të ndjerë se komuniteti me të cilin identifikohen është superior ndaj të tjerëve.

Edhe pse shumë teori konspirative duket se ofrojnë qartësi ose një të vërtetë sekrete të supozuar rreth ngjarjeve konfuze, nevoja për mbyllje ose një ndjenjë kontrolli nuk ishin motivuesit më të fortë për të miratuar teoritë e konspiracionit. Në vend të kësaj, studiuesit gjetën disa prova se njerëzit kishin më shumë gjasa të besonin teoritë specifike të konspiracionit kur ata ishin të motivuar nga marrëdhëniet shoqërore. Për shembull, pjesëmarrësit që perceptonin kërcënime sociale kishin më shumë gjasa të besonin në teoritë konspirative të bazuara në ngjarje, të tilla si teoria se qeveria amerikane planifikoi sulmet terroriste të 11 shtatorit, sesa një teori abstrakte që, në përgjithësi, qeveritë planifikojnë ta dëmtojnë qytetarët e tyre të ruajnë pushtetin.

“Këto rezultate kryesisht lidhen me një kornizë teorike të kohëve të fundit që avancon se motivet e identitetit social mund të shkaktojnë tërheqjen e përmbajtjes së një teorie konspirative, ndërsa njerëzit që janë të motivuar nga dëshira për t’u ndjerë unikë kanë më shumë gjasa të besojnë në teoritë e përgjithshme konspirative rreth si funksionon bota”, u shpreh Bowes.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se njerëzit me tipare të caktuara të personalitetit, të tilla si një ndjenjë antagonizmi ndaj të tjerëve dhe nivele të larta paranojë, ishin më të prirur për të besuar teoritë e konspiracionit. Ata që besonin fort në teoritë e konspiracionit kishin gjithashtu më shumë gjasa të ishin të pasigurt, paranojak, emocionalisht të paqëndrueshëm, impulsivë, dyshues, të tërhequr, manipulues, egocentrik dhe eksentrik.

Pesë tiparet e personalitetit të mëdhenj (ekstraversioni, pajtueshmëria, hapja, ndërgjegjja dhe neurotizmi) kishin një marrëdhënie shumë më të dobët me të menduarit konspirativ, megjithëse studiuesit thanë se kjo nuk do të thotë se tiparet e përgjithshme të personalitetit janë të parëndësishme për një tendencë për të besuar në teoritë konspirative.

Bowes tha se kërkimet e ardhshme duhet të kryhen me vetëdijen se të menduarit konspirativ është i ndërlikuar dhe se ka variabla të rëndësishëm dhe të ndryshëm që duhet të hulumtohen në marrëdhëniet midis të menduarit konspirativ, motivimit dhe personalitetit për të kuptuar psikologjinë e përgjithshme pas ideve konspirative.


Artikulli: “Mendja konspirative: Një rishikim meta-analitik i lidhjeve motivuese dhe personologjike”, nga Shauna Bowes, MA, dhe Arber Tasimi, PhD, Universiteti Emory dhe Thomas Costello, PhD, Instituti i Teknologjisë në Masaçusets. Buletini Psikologjik , botuar më 26 qershor 2023.

Shih këtu artikullin e publikuar në American Psychological Association, shkruar nga Shauna Bowes

Share With Others