[email protected]
Pse njerëzit në mbarë botën shpërndajnë lajme të rreme?
shape
shape
shape
EDU

Studimi i MIT Sloan zbulon se zgjidhje të ngjashme për të ngadalësuar përhapjen e dezinformatave në internet mund të jenë efektive në vendet në mbarë botën.

Që nga zgjedhjet presidenciale të 2016 në SHBA dhe referendumi britanik “Brexit” – dhe më pas COVID-19 – hapën portat në lajmet e rreme, kërkimet akademike janë thelluar në psikologjinë pas dezinformatave në internet dhe kanë sugjeruar ndërhyrje që mund të ndihmojë në frenimin e fenomenit.

Shumica e studimeve janë fokusuar në dezinformimin në Perëndim, edhe pse keqinformimi është një problem shumë i tmerrshëm global. Në vitin 2017, informacioni i rremë në Facebook u implikua në gjenocid kundër grupit të pakicës Rohingya në Myanmar, dhe në vitin 2020 të paktën dy duzina njerëz u vranë në linçimet e turmës pas thashethemeve të përhapura në WhatsApp në Indi.

Në një punim të ri të botuar sot në Nature Human Behaviour, “Kuptimi dhe luftimi i keqinformimit në 16 vende në gjashtë kontinente”, profesori i MIT Sloan School of Management David Rand, zbuloi se tiparet e përbashkëta nga përhapësit e dezinformatave janë çuditërisht të ngjashme në mbarë botën. Me një duzinë kolegësh nga universitete anembanë globit – duke përfshirë autorin kryesor profesorin Antonio A. Arechar i Qendrës për Kërkime dhe Mësimdhënie në Ekonomi në Aguascalientes, Meksikë dhe autorin e përbashkët të lartë Profesor Gordon Pennycook nga Universiteti Cornell – studiuesit gjetën gjithashtu strategji të përbashkëta dhe zgjidhje për të ngadalësuar përhapjen e lajmeve të rreme, të cilat mund të jenë efektive në të gjithë vendet.

“Ekziston një psikologji e përgjithshme e keqinformimit që i kapërcen dallimet kulturore. Dhe gjerësisht në shumë vende, ne zbuluam se bërja e njerëzve që të mendojnë për saktësinë kur vendosin se çfarë të ndajnë, si dhe duke u treguar atyre këshilla për edukimin medial, i bëri ata më pak të prirur të ndajnë pretendime të rreme”, tha Rand.

Studimi, i kryer në fillim të vitit 2021, gjeti variacione të mëdha në vende të ndryshme në atë se sa gjasa kishin pjesëmarrësit të besonin deklaratat e rreme për COVID-19 – për shembull, ata në Indi besonin pretendime të rreme dy herë më shumë se ata në Mbretërinë e Bashkuar. Në përgjithësi, njerëzit nga vendet individualiste me sisteme të hapura politike ishin më të mira në dallimin e deklaratave të vërteta nga gënjeshtrat, zbuluan studiuesit. Megjithatë, në çdo vend, ata zbuluan se mendimtarët analitikë reflektues ishin më pak të prirur për të besuar deklarata të rreme sesa njerëzit që mbështeteshin në zorrët e tyre.

“Pothuajse kudo që shikonim, njerëzit që ishin mendimtarë më të mirë kritikë dhe që kujdeseshin më shumë për saktësinë kishin më pak gjasa të besonin pretendimet e rreme”, tha Rand. Në studim, njerëzit që i kishin marrë të tre pyetjet gabim në një kuiz të të menduarit kritik kishin dy herë më shumë gjasa të besonin pretendimet e rreme në krahasim me njerëzit që i kishin të tre pyetjet të sakta. Vlerësimi i demokracisë shoqërohej gjithashtu vazhdimisht me të qenit më i mirë në identifikimin e së vërtetës.

Nga ana tjetër, miratimi i përgjegjësisë individuale mbi mbështetjen e qeverisë dhe besimi në Zot ishin të lidhura me më shumë vështirësi në dallimin e deklaratave të vërteta nga të rreme. Njerëzit që thanë se nuk do të vaksinoheshin patjetër kundër COVID-19 kur vaksina të bëhej e disponueshme, kishin 52.9% më shumë gjasa të besonin pretendimet e rreme kundrejt atyre që thanë se do ta bënin.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se në fund të studimit, ndërsa 79% e pjesëmarrësve thanë se është shumë ose jashtëzakonisht e rëndësishme të ndash vetëm lajme të sakta, 77% e tyre megjithatë kishin ndarë të paktën një deklaratë të rreme si pjesë e eksperimentit.

Çfarë e shpjegon këtë shkëputje të habitshme? “Shumë prej tyre janë njerëzit që thjesht nuk i kushtojnë vëmendje saktësisë”, tha Rand. “Në një mjedis të mediave sociale, ka kaq shumë për t’u fokusuar rreth aspekteve sociale të ndarjes – sa pëlqime do të marr, kush tjetër e ndau këtë – dhe ne kemi gjerësi të kufizuar njohëse. Kështu që njerëzit shpesh thjesht harrojnë të mendojnë nëse pretendimet janë të vërteta përpara se t’i ndajnë ato”, shtoi ai.

Ky vëzhgim sugjeron mënyra për të luftuar përhapjen e dezinformatave. Pjesëmarrësit në të gjithë vendet, të cilëve u shtynë të përqendroheshin në saktësinë duke vlerësuar të vërtetën e një pyetjeje fillestare jo të lidhur me COVID, kishin gati 10% më pak gjasa të ndanin një deklaratë të rreme. Këshilla shumë të thjeshta të edukimit medial ndihmojnë gjithashtu për të përqendruar vëmendjen te saktësia, tha Rand, dhe ata që i lexuan kishin 8.4% më pak gjasa të ndajnë një deklaratë të rreme. Studiuesit zbuluan gjithashtu se kur vlerësoheshin mesatarisht deri në 20 vlerësime të pjesëmarrësve, ishte e mundur të identifikoheshin titujt e rremë me saktësi shumë të lartë, duke shfrytëzuar “mençurinë e turmave” për të ndihmuar platformat të zbulonin dezinformatat në shkallë.


Metodologjia

Në studimin e tyre, Rand dhe kolegët rekrutuan përdorues të mediave sociale nga 16 vende nga Amerika e Jugut, Azia, Lindja e Mesme dhe Afrika. Australia dhe Shtetet e Bashkuara ishin gjithashtu midis vendeve, dhe nëntë gjuhë u përfaqësuan. Nga madhësia përfundimtare e kampionit prej 34,286, 45% ishin femra dhe mosha mesatare ishte 38.7 vjeç.

Studiuesit caktuan rastësisht pjesëmarrësit e studimit në një nga katër grupet: Saktësia, Shpërndarja, Nxitja dhe Këshilla. Të gjithë pjesëmarrësve iu treguan 10 deklarata të rreme dhe 10 të vërteta të lidhura me COVID-19, të marra nga faqet e internetit të organizatave shëndetësore dhe të lajmeve, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe BBC. Për shembull, një deklaratë e rreme thoshte: “Maskat, dorezat, vaksinat dhe sapunët sintetikë të duarve shtypin sistemin tuaj imunitar”, ndërsa një deklaratë e vërtetë thoshte: “Mundësia që këpucët të përhapin COVID-19 është shumë e ulët”.

Pjesëmarrësve të grupit të saktësisë iu kërkua të vlerësonin saktësinë e deklaratave në një shkallë prej gjashtë pikësh, ndërsa grupi Shpërndarja vlerësoi sa gjasa do të kishin për të ndarë deklaratat. Pjesëmarrësve të studimit në grupin Nxitja fillimisht iu kërkua të vlerësonin saktësinë e një deklarate që nuk lidhet me COVID – “Stjuardesa godet me shuplakë foshnjën duke qarë gjatë fluturimit” – përpara se të vendosnin nëse do të ndajnë ose jo deklaratat e COVID. Më në fund, grupi Këshilla lexoi katër këshilla të thjeshta për arsimimin digjital përpara se të zgjidhnin nëse do t’i ndajnë apo jo.


Implikimet për politikën

Hulumtimi ka implikime për politikë-bërësit dhe organizatat si Kombet e Bashkuara që kërkojnë të luftojnë dezinformimin në mbarë globin, si dhe për kompanitë e mediave sociale që përpiqen të reduktojnë ndarjen e lajmeve të rreme. “Vërtet për këdo që bën punë kundër dezinformimit”, tha Rand. “Ky hulumtim na ndihmon të kuptojmë më mirë se kush është i ndjeshëm ndaj dezinformatave dhe na tregon se ka ndërhyrje të rëndësishme globale për të ndihmuar”.

Kompanitë e mediave sociale mund t’u kërkojnë rregullisht përdoruesve të vlerësojnë saktësinë e titujve si një mënyrë për t’i nxitur ata të përqendrohen në saktësinë dhe të ndajnë me më shumë mendime, duke mbledhur gjithashtu të dhëna të dobishme për të ndihmuar në identifikimin e dezinformatave. Hulumtimet e ardhshme duhet të testojnë këto lloj ndërhyrjesh në eksperimentet në terren në platformat e mediave sociale në mbarë botën, tha Rand. “Nëse i përqendroni njerëzit përsëri në saktësinë, ata kanë më pak gjasa të ndajnë përmbajtje të keqe”, përfundoi ai.

Share With Others