[email protected]
TikTok dhe Twitter nuk kanë arritur të merren me dezinformimin rus
shape
shape
shape
EDU

Artikulli i plotë i publikuar në rfi.fr

Autorët e studimit paralajmëruan se dezinformimi rus në internet u rrit në vitin 2023, veçanërisht pasi Elon Musk mori drejtimin e Twitter në fund të vitit të kaluar.

Gjigantët e teknologjisë TikTok dhe Twitter nuk arritën të trajtojnë dezinformimin rus në internet gjatë vitit të parë të luftës në Ukrainë, sipas një studimi të publikuar të mërkurën nga Bashkimi Evropian (BE). Gjithashtu, një studim i veçantë tregon mënyrat në të cilat TikTok ka përfituar nga narrativat pro-ruse, raporton Radio France Internationale.

Studimi i BE-së ndjek rregulla më të ashpra sipas Aktit të Shërbimeve Digjitale të BE-së, i cili hyri në fuqi në muajin gusht për platformat më të mëdha online në botë.

Raporti fokusohet në rreziqet e dezinformimit pro-rus në gjashtë platforma: Facebook, Instagram, Twitter (i riemërtuar X), YouTube, TikTok dhe Telegram, si dhe nëse aktivitetet e kompanive përputhen me elementet e përcaktuara në Ligjin e Shërbimeve Dixhitale.

Përveç Telegram-it, të gjitha platformat e tjera tani duhet të jenë në përputhje me rregullat më të rrepta të Aktit të Shërbimeve Dixhitale, të cilat kërkojnë një qasje më agresive ndaj përmbajtjeve problematike, duke përfshirë dezinformimin dhe gjuhën e urrejtjes.

Kompanitë e teknologjisë nënshkruan një kod praktik kundër dezinformimit që supozohej të zbuste disa nga aktivitetet keqdashëse të Kremlinit, thuhet në raport.

Shumica e platformave kryesore nënshkruan kodin vitin e kaluar, por Twitter u tërhoq nga ai në qershor.

Autorët e studimit paralajmëruan se dezinformimi rus në internet u rrit në vitin 2023, veçanërisht pasi miliarderi Elon Musk mori drejtimin e Twitter në fund të vitit të kaluar.

Musk filloi një valë pushimesh nga puna kur mori detyrën, duke pushuar nga puna shumë moderatorë që kontrollonin përmbajtjen e Twitter për dezinformata dhe mesazhe të dëmshme.

Bashkimi Evropian ka paralajmëruar më parë për manipulime dhe ndërhyrje online nga Rusia që synon hapësirën kibernetike evropiane pas pushtimit të Ukrainës nga Moska në shkurt 2022. BE-ja është veçanërisht e shqetësuar për ndikimin e dezinformatave gjatë zgjedhjeve parlamentare evropiane të vitit të ardhshëm dhe u ka bërë thirrje gjigantëve të teknologjisë që të zbatojnë në mënyrë efektive ligjin që hyri në fuqi.

Ekziston një “rrezik i lartë”, thotë studimi i BE-së, se Rusia do të ndërhyjë në zgjedhje.

Një studim tjetër, “Përfitimi nga konflikti”, nga Instituti për Dialogun Strategjik (ISD), i publikuar më 24 gusht, zbuloi se TikTok po përfiton nga reklamat që përmbajnë dezinformata pro-Kremlinit dhe narrativa konspirative.

Share With Others

Translate »