[email protected]
Përmes imazhit të gjeneruar me AI pretendohet rrejshëm se paraqitet stadiumi që do të ndërtohet në Prishtinë
shape
shape
shape

Llogaria në TikTok që mban emrin “mrgame.ks” ka publikuar dje (19 nëntor) një video-material në të cilën shfaqet imazhi i një projekti të një stadiumi, në strukturën e të cilit është shqiponja dy krenare.

Në mbishkrimin e vendosur imazhit, pretendohet se është paraqitur stadiumi i cili do të ndërtohet në Prishtinë.

Por pas verifikimit nga ana e hibrid.info, është vërtetuar se fotografia në fjalë është e gjeneruar nga ana e Inteligjencës Artificiale (AI) dhe nuk paraqet projekt të ndonjë stadiumi që pritet të ndërtohet në të ardhmen.


Vegëza e video-materialit të publikuar nga llogaria “mrgame.ks”:


Pas verifikimt nga ana e hibrid.info është gjetur se imazhi i publikuar nga kjo llogari, është marrë nga një postim i portalit informativ “Telegrafi.com” në Facebook (shih këtu).

Në këtë postim janë publikuar disa imazhe të stadiumeve, struktura e të cilave përmban po ashtu shqiponën dy krenare. Në përshkrimin e postimit, bëhet e qartë që këto imazhe janë gjeneruar nga Inteligjenca Artificiale (AI).


Hibrid.info po ashtu ka gjetur edhe projektet e parapara deri më tani nga institucionet përkatëse të vendit për stadiumet kombëtare. Njëri ishte prezantuar në vitin 2019 (këtu), kurse tjetri parashihet si pjesë e ndryshimeve në infrastrukturën sportive, si shkak i Lojërave Mesdhetare të vitit 2030, që do të mbahen në Prishtinë (shih këtu).


Analiza:

Një llogari në TikTok ka publikuar imazhin e një stadiumi, në strukturën e të cilit është përfshirë shqiponja dy krenare e për të cilin pretendohet se do të ndërtohet në Prishtinë.

Por pas verifikimit nga hibrid.info, është vërtetuar se imazhi është gjeneruar nga Inteligjenca Artificiale (AI).

Andaj, bazuar në metodologinë e punës, hibrid.info e vlerëson këtë artikull si “Lajm i rremë”.


Vlerësimi:

Vlerësimin “Lajm i rremë” e marrin ato raportime mediatike që janë tërësish prodhim i një mediumi i cili në vete përmban pretendime ose informacione faktikisht të gabuara.

Përmbajtja që vlerësohet si lajm i rremë mund të përcaktohet me siguri se është krijuar dhe shpërndarë me qëllim të dezinformimit të publikut, d.m.th., për të paraqitur një pretendim që është plotësisht i rremë si fakt.

Share With Others