[email protected]

Rishikimi i javës: dezinformatë në TikTok me deklaratën e Klinakut, përmbajtje të rreme në Facebook me deklarata të Dua Lipës, përmbajtje e paverifikuar në portalet informative

Përmbajtjet clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues gjatë javës që shkoi. Ato kishin të bënin me ngjarje si, vdekjen e një gazetari, ndalesën e veshjes së rrobave fetare “abaja”, pezullim të vendimit për viza, incident me pasoja fatale, të cilave nuk u bëhet e ditur në titull vendndodhja e ngjarjeve. Dezinformatat ndërlidheshin me publikimin e imazhit […]

Rishikimi i javës: Gabime nga portalet informative, dezinformata nga portalet e dyshimta, publikime mashtruese në Facebook

Përmbajtjet dezinformuese dhe clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues në javën që shkoi. Dezinformata nga portale të dyshimta lidhur me tërmet në Shqipëri, ngjarjen tragjike në Bon Vivant, si dhe për mbylljen e një barnatoreje në vend të një ordinance stomatologjike për shkak të vdekjes së një 35 vjeçareje. Përmbajtje dezinformuesë në Facebook lidhur me vaksinat […]

Ndërlidhja dezinformuese e agresionit rus në Ukrainë me Kosovën

Që nga fillimi i agresionit rus në Ukrainë, Kremlini zyrtar është munduar që të krijojë narrativin e vet për të legjitimuar intervenimin në Ukrainë. Shpeshherë edhe zyrtarët rusë por edhe mediat e afërta me pushtetin atje i janë referuar dhe vazhdojnë t’i referohen luftës së Kosovës për të krijuar paralele me agresionin në Ukrainë. Paralelet […]

Rishikimi i javës: Dezinformata dhe teori konspirative nga mediat serbe, përmbajtje të rreme në mediat sociale, clickbait artikuj në portale informative

Java që shkoi u karakterizua më dominimin e përmbajtjeve clickbait dhe dezinformuese në ekosistemin keqinformues. Përmbajtjet clickbait kishin të bënin me artikuj me ngjarje për vdekje, për dhënien e ushqimeve të pashitura nga marketet, për shpërthimin e një fabrike, të cilave nuk u bëhet e ditur në titull vendndodhja e ngjarjeve. Dezinformata nga mediat serbe […]

Rishikimi i javës: Clickbait artikuj nga mediat, përmbajtje të rreme në TikTok, dezinformata dhe teori konspirative nga mediat në gjuhën serbe

Java që shkoi u karakterizua më dominimin e përmbajtjeve clickbait në ekosistemin keqinformues. Përmbajtjet clickbait kishin të bënin me vdekje, grabitje, mbyllje plazhi e termet, por që në titull nuk bëhej e ditur vendndodhja e ngjarjes që lënë hapësirë për keqinformimi te lexuesit duke menduar se ngjarjet kanë ndodhur në vendin tonë ose hapësirën shqipfolëse. […]

Rishikimi i javës: Dezinformata rreth shtëpisë së Kurtit, përmbajtje të rreme në Facebook rreth blerjes së armatimit nga Turqia, përmbajtje e paverifikuar rreth mbiemrit të policit të vrarë më 2011

Përmbajtjet dezinformuese kanë dominuar ekosistemin keqinformues në javën që shkoi. Dezinformatat kishin të bënin me pretendime për shtëpi milionëshe të kryeministrit Albin Kurti, video-material i montuar ku pretendohet të paraqitet Kurti me Vojisllav Koshtunica, ish-kryeministrin serb. Dezinformatë me pretendimin se Avdullah Hoti, është shprehur se vendi lulëzonte kur ai ishte kryeministër i Kosovës. Përmbajtje dezinformuese […]

Raporti “Prapa Ekraneve”: Temat politike, të sigurisë dhe ato sociale u përdorën më së shumti për keqinformim

Monitorimi i gjendjes së çrregullimit informativ në Kosovë dëshmon se temat politike në lidhje me zhvillimet në Kosovë përdoren më së shumti për krijim dhe shpërndarje të përmbajtjeve keqinformuese nga publikues të ndryshëm. Kjo u konstatua gjatë diskutimit në Konferencën për prezantimin e Raportit Vjetor për çrregullimin informativ të emërtuar si “Prapa Ekraneve”. Nga gjetjet […]

Rishikimi i javës: lajme të rreme për dronët Akinci, dezinformata dhe manipulim i fakteve për prezencën policore në veri

Përmbajtjet clickbait kanë dominuar ekosistemin keqinformues në Kosovë në javën që shkoi. Clikcbait artikujt kishin të bënin me ngjarje që nuk u bëhet e ditur vendndodhja, për vapën që ka kapluar Evropën, për tërmetin në Meksikë dhe aksident. Lajmet e rreme kishin të bënin me dronët Akinci, për hyrjen e 600 pjesëtarëve të grupit mercenar […]

Rishikimi i javës: video-materiale dezinformuese në TikTok, përmbajtje të pa verifikuara për protestat në Francë, lajm i rremë se Egjipti ka tërhequr njohjen e pavarësisë së Kosovës

Java që shkoi u karakterizua me një dominim të artikujve clickbait dhe dezinformatë në sferën informative në Kosovë. Artikujt clickbait kishin të bënin me zhvillime që nuk ndërlidheshin me Kosovën duke mos dhënë informacione për vendin ku bëhet fjalë në lajm. Dezinformatat ndërlidheshin me video-materiale në TikTok me pretendimet se shteti serb ka falënderuar shtetin […]

Rishikimi i javës: mashtrime nga llogari në Facebook për dhënie kredish, dezinformata për arrestime masive dhe brutale të serbëve

Dezinformatat dhe përmbajtjet e pa verifikuara kanë dominuar ekosistemin informues gjatë javës që shkoi. Dezinformatë lidhur me vrasjen e Noizy-t, si dhe dezinformatë nga mediat në gjuhën serbe ku pretendohet se udhëheqësja e intervistës me Gabriel Escobar dhe Miroslav Lajcak realizuar nga Atlantic Council TV, i ka quajtur serbët, “formacion fashist”.  Përmbajtje të pa verifikuar […]

Translate »